Er zijn veel verschillende soorten hondentuigjes op de markt. De ene soort is comfortabeler dan de andere. Maar hoe weet je nou voor welk tuig je het beste kan kiezen? Over het algemeen is een y tuig de beste keus. In deze blog gaan we kijken wat een y tuig precies is en waarom dit tuig het prettigst is voor je hond.
Een y tuig, wat is het precies?
Een y tuig is een hondentuig waarbij de banden over de borstkas van de hond in de vorm van de letter y lopen. Vandaar ook de naam. De vorm van dit harnas zorgt ervoor dat de druk tijdens het wandelen goed over de borstkas van de hond wordt verdeeld. Daarnaast drukt dit tuig niet op de luchtpijp en kan de hond vrij bewegen, omdat het harnas niet in de oksels zit en de schouderbladen vrij laat.
Kan je beter een tuig kiezen dan een halsband?
Wanneer je over een hondentuig begint zijn sommige mensen hier tegen. Omdat de overtuiging heerst dat een hond gaat trekken van een tuigje. Zelf heb ik zowel een halsband als een tuig gebruikt, en Willow ging in het begin ook gewoon in haar halsband hangen. Op het gebied van trekken aan de lijn, maakte het voor ons dus geen enkel verschil. Wel merken we een enorm verschil in comfort.
De halsband drukte in deze situaties op haar luchtpijp, dit kon je ook duidelijk horen door de geluiden die ze dan begon te maken. Bij het tuig is de druk netjes verdeeld en ondervindt ze hier verder geen problemen van.
Wanneer een hond aan de lijn trekt ligt dit niet aan de halsband of het tuig, maar kan je beter werken aan de gemoedstoestand van je hond en de verbinding tussen jullie versterken. Op deze manier is er meer rust tijdens de wandeling en heb je meer contact met je hond. Gebruik liever geen anti-trek tuig. In een andere blog kan je lezen waarom ik zelf geen anti-trek tuig (meer) gebruik.
Waarom is een y-tuig beter dan andere tuigjes?
Naast het y tuig zijn er ook andere tuigjes te koop.
Een borsttuig
De meest bekende optie is het borsttuig. Dit is een tuig waarbij er een band horizontaal over de borst van de hond loopt. De bond die het tuig rond de buik bevestigd zit in de oksels en het tuig zit altijd om de schouders van de hond, waardoor de bewegingsvrijheid sterk wordt beperkt. Daarnaast drukt ook dit tuig op de luchtpijp van je hond, en dat is juist de reden dat je waarschijnlijk liever geen halsband gebruikt.
Heb je een hond die angstig of reactief is? Kies dan zeker niet voor een borsttuig. De hond kan hier namelijk makkelijk uit ontsnappen door achteruit te lopen.
Instaptuig
Een instaptuigje lijkt een goede optie voor honden die het tuigje spannend kunnen vinden. Het harnas hoeft namelijk niet over het hoofd om deze aan te kunnen doen. Je legt het tuig op de grond, zodat de hond erin kan stappen. Vervolgens klik je het met de sluitingen vast op de rug.
Helaas schuurt ook dit tuigje in de oksels en drukt het op de luchtpijp en de schouders. Gelukkig is er ook een fijne oplossing voor honden die het aandoen van een y-tuig spannend vinden, daar kom ik zo op terug.
Een y-tuig geeft bewegingsvrijheid en comfort
Zoals je ziet kunnen anderen tuigjes de bewegingsvrijheid belemmeren en ongewenste druk op bepaalde delen van het lichaam geven. Op lange termijn kan dit zich uiten in klachten.
Wanneer je voor een tuigje gaat kan je het beste voor een y tuig kiezen omdat de hond hier vrij in kan bewegen. De schouders zijn vrij, het schuurt niet in de oksels en de druk wordt mooi over het borstbeen verdeeld.
Hoe kan je het harnas aandoen?
Het is heel makkelijk om het y-tuig bij je hond aan te doen. Eerst maak je alle sluitingen los. Vervolgens kan je hond zijn hoofd door de opening van het tuig steken. Waarna je de sluitingen op de rug vast kan klikken.
Tip: Is jouw hond angstig en kan je het tuig niet over zijn hoofd aantrekken? Kies dan voor een y tuig met extra sluitingen in de nek. Op deze manier kan je het harnas eerst in de nek vastklikken als een halsband en deze vervolgens verder vastmaken op de rug.
Wanneer zit het tuig goed?
Je kan gemakkelijk checken of het y tuig goed zit. Kijk altijd of de schouders van de hond niet bedekt zijn en vrij kunnen bewegen. Verder kan je checken of het harnas niet op de luchtpijp drukt. Het is belangrijk dat de buikband niet in de oksels zit, maar deze mag ook niet na de ribben komen. Voor een goede pasvorm zit deze in het midden van de ribben.
Ten slotte is het belangrijk dat je 3 vingers tussen de buikband kan steken, zodat het tuig comfortabel zit. En zorg daarnaast dat het harnas niet te strak zit op de borst van je hond.
Bevestig de lijn altijd aan de ring op de rug
Zorg dat je de lijn altijd bevestigd op de rug van je hond. Sommige tuigjes kan je ook gebruiken als anti-trek tuig door de lijn aan de voorkant te bevestigen. Dit zorgt er echter voor dat het harnas scheef trekt en je hond niet meer in balans loopt, waardoor er lichamelijke (pijn)klachten kunnen ontstaan.
Welk merk raad ik aan?
Zelf maak ik voor Willow gebruik van een y-tuig van Dog Copenhagen. Andere fijne merken zijn onder andere NonStop Dogwear, Anny-X en Hurtta. Maar dat wil niet zeggen dat een tuig van een ander merk niet goed kan zijn. Wanneer je de pasvorm goed checkt op de punten die we net hebben doorgenomen, kan er eigenlijk niets mis gaan.