Wat is hoopers en hoe begin je met deze hondensport?

hoopers hondensport, wat is het en hoe start je?

Hoopers is een leuke, actieve hondensport die in principe elke hond kan doen. Wil je graag hoopers gaan doen met je hond, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Of ben je op zoek naar meer informatie? Dan ben je op de juiste plek. In deze blog gaan we kijken wat hoopers precies is en hoe je met deze hondensport kan starten.

Wat is hoopers?

Hoopers is een hondensport waarbij het de bedoeling is dat je hond zo snel mogelijk een parcours aflegt. Het afleggen van dit parcours gebeurt in vloeiende bewegingen. Bij hoopers wordt er geen gebruik gemaakt van sprongen.

Een fout gedurende het parcours geeft straftijd. De hond met de snelste tijd wint de race.

Het ontstaan van de hondensport hoopers.

Van oorsprong komt deze hondensport uit Amerika. Hoopers is speciaal ontwikkeld voor honden die (nog) niet mee kunnen doen met agility. Hiermee is het een goed alternatief voor jonge honden die nog niet zijn uitgegroeid of honden die de lichamelijke belasting van agility niet aan kunnen door hun bouw of leeftijd.

In Duitsland en Zwitserland is deze sport al bekend, in Nederland wordt hoopers steeds populairder.

Hoe werkt het?

Hoopers lijkt een beetje op agility maar is fysiek veel minder belastend voor je hond. In tegenstelling tot behendigheid wordt er geen gebruik gemaakt van abrupte bewegingen en sprongen en rent je hond enkel in vloeiende lijnen een parcours.

Dit doet hij met hulp van de geleider (handler genoemd), deze geeft aanwijzingen in de vorm van gebaren en geluiden. De hond en de hindernissen mogen niet door de handler worden aangeraakt.

Het geven van duidelijke signalen en een goede samenwerking is noodzakelijk om het parcours te laten slagen.

In tegenstelling tot agility rent de handler niet mee, hierdoor is het ook een geschikte sport voor mensen die fysiek niet in staat zijn om veel te rennen.

De verschillende onderdelen bij hoopers

Binnen de hoopers hondensport zijn er verschillende onderdelen. Door de onderdelen anders neer te zetten kan er steeds een nieuw parcours worden gemaakt, de mogelijkheden zijn hierdoor eindeloos en de moeilijkheidsgraad kan gemakkelijk worden aangepast.

Hieronder licht ik alle onderdelen één voor één toe:

Hoops

Hoops zijn de boogjes waar de hond doorheen moet rennen. Hier is de naam van deze hondensport ook van afgeleid. De hoops kunnen zowel in rechte lijnen als in bochten worden neergezet.

Tonnen

Bij tonnen is het de bedoeling dat je hond hier half of gedeeltelijk omheen rent. Op deze manier kunnen de richting in een parcours gemakkelijk worden verandert en wordt het parcours moeilijker gemaakt.

Korte tunnels, vaak van ongeveer 1 meter lang

De hond moet zo snel mogelijk door de tunnel. Het is belangrijk dat de hond via de juiste kant de tunnel in gaat.

Waarom is hoopers een toffe hondensport?

Het doen van een hondensport versterkt de band met je hond en is super leuk om samen te doen. Je vormt een team en leert samen te werken. Tijdens het uitvoeren van het parcours ben je op elkaar aangewezen. Het is belangrijk dat jij duidelijke instructies geeft en je hond moet zorgen dat hij hier snel genoeg op reageert en goed luistert naar de dingen die jij zegt.

Omdat je bij hoopers niet mee rent met je hond, zal je hond ook leren om zelfstandig en op afstand te werken. Je zult zien dat de opvoeding van je hond verbetert en dat zijn zelfvertrouwen hierdoor groter wordt.

Verder is hoopers een manier waarop je hond kan werken en actief bezig kan zijn. Vaak wordt dit vergeten, maar onze honden hebben hier enorm veel behoefte aan. Om het parcours uit te voeren met je hond constant nadenken en leert hij veel nieuwe dingen. Deze mentale uitdaging zorgt voor een vervuld en blij gevoel bij je hond.

Ten slotte is dit ook een goede hondensport om de lichamelijke conditie van je hond te verbeteren. De spieren van de hond worden getraind en ook z’n uithoudingsvermogen wordt steeds beter.

Kan je meedoen aan wedstrijden?

Je kan hoopers recreatief beoefenen, maar het is ook mogelijk om deel te nemen aan wedstrijden.

In Nederland worden er regelmatig wedstrijden georganiseerd. Kijk hier voor meer info.

hoopers training set

Pawhut – hoopers training set

4 Hoops om je hond zelf hoopers te leren

Voor welke honden is hoopers een geschikte hondensport?

Hoopers is in principe geschikt voor elke hond. Wil je agility beoefenen maar is je hond nog te jong, dan is hoopers een hele leuke manier om alvast te starten en samen actief aan de slag te gaan.

Ook voor honden die qua bouw niet geschikt zijn om aan agility te doen is hoopers een super leuk alternatief.

Wel is een sterke basis, zoals een goede recall, zit en wachten, fijn. Al kan je dit ook extra leren versterken in de lessen.

Wanneer je in een groep wilt gaan trainen is het fijn als je hond sociaal is naar andere honden en mensen en los van de riem kunnen werken. Is je hond angstig of snel overprikkeld? Neem dan vooral contact op met een hondenschool, vaak kunnen je dan met wat kleine aanpassingen toch gewoon mee doen aan de lessen.

Waar kan je deze sport beoefenen / waar begin je?

Om te starten kan je hoopers lessen volgen bij een hondenschool, maar je kan ook zelf hoops, tonnen en korte tunnels aanschaffen om thuis aan de slag te gaan.

In de blog “Starten met hoopers als hondensport, de eerste stappen” lees je hoe je de hoops en andere onderdelen zelf aan je hond kan leren.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

willows choice, honden blog met spelletjes, trucjes en training

Hoi! Ik ben Willow, een australian shepherd puber. Op deze site deel ik al mijn favoriete spullen, tips en leuke spelletjes om te doen.

Populaire blogs

Nieuw!

Hond- en Puppy dagboeken

gratis gids mentale uitdaging voor je hond

Gratis Download: Geef je hond mentale uitdaging

De ultieme gids om mentale verrijking in te bouwen in jullie dagelijkse leven. Geef jouw hond de uitdaging die hij nodig heeft terwijl jullie superveel plezier maken.

Yes! Je ontvangt de gids direct in je mailbox!