Als je een pup hebt geef je deze in het begin speciale puppyvoeding. Maar op een gegeven moment zal ook jouw puppy overstappen op gewoon hondenvoer. Ik vond het toendertijd best lastig om te bepalen wanneer ik Willow volwassen voer kon gaan geven. Inmiddels weet ik hoe het werkt, daarom deel ik in deze blog wanneer jouw hond van puppyvoer naar volwassen voer kan overstappen. Zo weet ook jij precies hoe het in elkaar zit.
Wat is het verschil tussen puppyvoeding en voer voor een volwassen hond?
Een pup groeit in korte tijd enorm snel, daarom heeft hij veel verschillende voedingsstoffen nodig. Puppyvoer bevat om deze reden dan ook meer eiwitten, calcium en fosfor dan gewoon volwassen hondenvoer. Daarnaast is het erg energierijk.
Volwassen hondenvoer bevat juist weer andere vitaminen en mineralen die je hond nodig heeft als hij is volgroeid. En het bevat veel minder calorieën.
Dit is de reden dat je je pup het beste speciaal voer kan geven
Tijdens de groei is het erg belangrijk dat jouw pup de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Puppyvoeding is speciaal afgestemd op de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten, mineralen, vezels en vetzuren die jouw pup nodig heeft om goed te kunnen groeien.
Wanneer je jouw puppy direct volwassen voer geeft heeft dit effect op de groei en kan het later tot gezondheidsproblemen leiden.
Het is wel belangrijk dat je uiteindelijk overstapt op gewoon voer, want te lang puppyvoeding geven kan juist zorgen voor overgewicht bij je hond.
Wanneer geen puppyvoer meer?
Wanneer je van puppyvoer naar volwassen voer mag overstappen hangt af van het gewicht van je hond. Je stopt met het geven van puppyvoeding zodra je hond is volgroeid. Vanaf dat moment heeft je hond een andere verhouding in voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren. Wanneer dit is verschilt per ras.
Grote hondenrassen doen er langer over voordat ze volgroeid zijn en hebben dan ook langer puppyvoeding nodig.
Daarnaast is het bij grote hondenrassen ook belangrijk om voor en puppyvoeding te kiezen speciaal voor grote hondenrassen. Zo weet je zeker dat hij niet te hard in één keer groeit en voorkom je latere gezondheidsproblemen.
Zelf geef ik Willow brokken van Riverwood. Naast volwassen voer hebben ze ook puppybrokken en speciaal puppy voer voor grote hondenrassen.
Op dit moment kan jouw hond overstappen op volwassen voeding
Voor honden tot 25 kilo kan je de richtlijn van één jaar oud aanhouden. Vanaf dat moment mag je van puppyvoer overstappen naar volwassen voer.
Voor honden boven de 25 kilo kan je het beste wachten tot ze 16 tot 18 maanden oud zijn, omdat ze dan volledig volgroeid zijn.
Hoe kan je je hond geleidelijk laten overstappen van puppyvoer naar volwassen voer?
Wanneer je je hond laat overstappen van puppyvoer naar volwassen voer is het belangrijk dat je dit geleidelijk aan doet. Zo kan je hond hier rustig aan wennen en raakt zijn spijsvertering niet van slag. Je kan dan het beste de oude en de nieuwe brokken een week met elkaar mengen, houd hiervoor onderstaand schema aan.
Dag 1 en 2: Meng het voer in de volgende verhouding. 75% van de oude voeding (het puppyvoer) en 25% van het volwassen voer. Geef het voer 2 dagen op deze manier.
Dag 3 en 4: Je kan de voeding nu half om half gaan mengen. Merk je dat je hond last heeft van zijn maag of darmen? Doe het dan wat rustiger aan en geef nog een aantal dagen de verhouding van dag 1 en 2 voordat je verder gaat.
Dag 5 en 6: De verhoudingen van het voer kunnen nu worden omgedraaid. Geef 25% van het puppyvoer met 75% van de nieuwe voeding (volwassen voer).
Dag 7: Vanaf nu kan je je hond volledig het volwassen voer geven.
Wil je de overstap extra gemakkelijk maken? Geef dan indien mogelijk volwassen voer in dezelfde smaak als het puppyvoer.
Merk je dat je hond minder gaat eten of erg veel last heeft van de overstap? Neem dan gewoon langer de tijd en meng het voer in kleinere stappen gedurende een periode van meerdere weken.