Het is een van de eerste dingen hoort wanneer je ervoor kiest om een pup in huis te nemen. ‘Ga je wel naar puppycursus?’ Omdat hier zo op wordt gehamerd maken veel mensen de keuze om samen met hun pup een cursus te volgen, zonder dat ze voor zichzelf bekijken of het een meerwaarde heeft. Want is puppycursus eigenlijk wel altijd een juiste stap? En welke alternatieven zijn er voor een reguliere puppycursus?
Waarom zou je wel naar puppycursus gaan?
Even voor de duidelijkheid, ik ben absoluut niet tegen puppycursussen of hondenscholen. In bepaalde gevallen werkt deze manier waarschijnlijk uitstekend. Het kan fijn zijn om ondersteuning te krijgen bij het opvoeden van je hond, oefeningen aangereikt te krijgen en je pup leert om te gaan met andere honden en prikkels (mits dit gedoseerd wordt aangeboden en je hond dit aan kan). Een cursus kan dus erg fijn zijn om wat meer houvast te hebben en iemand te hebben om op terug te vallen.
De nadelen van een puppycursus
Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het volgen van een groepscursus bij een hondenschool.
Ongeduld: Tijdens de les moeten jij en je viervoeter vaak wachten. Eerst moet de oefening worden uitgelegd, vragen worden behandeld en dan wordt er ook nog vaak om de beurt geoefend. Eigenlijk sta je het merendeel van de les te wachten. Je kan je voorstellen dat je pup (te vergelijken met een klein kind in een klas) hier veel moeite mee kan hebben. In plaats van te werken moet hij de hele tijd wachten, dit kan frustratie opleveren.
Afleiding: In de les is er veel sprake van afleiding. Vaak bestaan de groepen uit zeker 10 andere honden en baasjes. Daarnaast vinden er nog andere activiteiten op en rondom het veld plaats. We moeten ook niet vergeten dat alle pups die zich in de groep bevinden nog ongetraind zijn. Dit alles bij elkaar zorgt voor veel prikkels en afleiding. Iets dat jouw pup wellicht helemaal (nog) niet aan kan.
prikkels managen of trainen?
Nu hoor ik je denken. “Maar het is toch goed als hij met prikkels om leert gaan”. Uiteraard is het belangrijk dat jouw hond in bepaalde situaties met veel prikkels goed kan functioneren. Het is echter wel zo dat er met een overprikkelde en afgeleide hond eigenlijk niet meer te trainen valt. Wanneer jij geen contact meer krijgt is het eigenlijk al te laat en moet je de afstand tot de prikkel(s) vergroten. In een groepsles kan dat echter niet en is de enige optie het managen van de prikkels (door bijvoorbeeld af te leiden met voer). Doordat je hond is afgeleid kan hij eigenlijk ook niet nieuws leren en sta je daar voor niks, maar wel met een enorme berg stress voor zowel jou als je hond.
Verspreide aandacht: Daarnaast moet de aandacht in een les worden verspreid over meerdere mensen en pups. Stel dat de les een uur duurt en er 10 honden in een groep zitten. Dan krijg je gemiddeld 6 minuten één op één begeleiding. Op het moment dat jij vastloopt met je hond heb je eigenlijk behoefte aan meer hulp.
Eigen tempo: Ten slotte moet je in een groepsles ook mee gaan op het tempo van de groep. Heeft jouw puppy wat meer tijd nodig om de oefeningen te laten landen? Dan heb je dus een probleem en kan je de lessen niet bijhouden. Ook als jouw hond snel leert sta je eigenlijk voor spek en bonen in de les en leer je dingen die je pup waarschijnlijk al kan.
Conclusie
Voor sommige honden kan het fijn zijn om te trainen in een groep. Vaak maken we echter de keuze voor puppycursus, omdat anderen dat van ons verwachten. Dit hoeft niet altijd de beste keuze voor jou en je pup te zijn. Veel pups hebben moeite met de prikkels in de lessen. In dat geval kan je wellicht beter een manier zoeken die beter bij jullie past.
Wat zijn alternatieven voor puppycursus in een groep?
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieven. Zo kan je in plaats van een groepsles bijvoorbeeld privélessen volgen, dan krijg je een uur lang echt één op één begeleiding. Dat is dan dus 10x zoveel als in een groepsles. Daarnaast heb je dan ook de mogelijkheid om al je vragen te stellen, problemen te bespreken en ook direct met oefeningen hiervoor aan de slag te gaan.
Er zijn ook online puppycursussen. Je kan dan op je gemak de oefeningen bekijken en direct met je pup aan de slag wanneer de oefening is uitgelegd. Op deze manier hoeft hij niet constant te wachten en kan je lekker in jullie eigen vertrouwde omgeving trainen.
Wellicht heb je al wat ervaring en heb je niet de behoefte om een cursus te volgen. Je kan dan zelf met je pup gaan trainen. Mocht je toch vast lopen dan kan je altijd (eenmalige) hulp van een trainer inschakelen.