Het is één van de meest gebruikte hondenlijnen, de flexilijn. Deze lijn kan over een grote afstand uitrollen en geeft je hond op deze manier veel vrijheid. Ondanks de populariteit van deze lijnen kleven er ook een hoop nadelen aan. Een flexilijn blijkt namelijk helemaal niet zo goed te zijn. Wil je weten waarom je beter geen flexilijn voor je hond kan gebruiken? Je leest het in deze blog.
Wat is een flexilijn?
Een fexilijn is een lange lijn van nylon. Deze lijn is als het ware opgerold in een kunststof handvat. Wanneer de hond gaat lopen kan deze lijn in of uit schuiven, op deze manier heeft de hond veel bewegingsvrijheid.
Met de remknop, ook wel stop genoemd, kan je de lijn blokkeren. Hierdoor kan hij niet verder uitrollen en blijft hij op de gewenste lengte.
De flexilijnen zijn in veel varianten verkrijgbaar. Zo kunnen de lengtes verschillen. Verder zijn er flexilijnen met een soort koord of met een platte lijn te koop.
Waarom zijn deze lijnen zo populair?
Met een flexilijn kan je je hond veel bewegingsvrijheid geven. Daarnaast draait de lijn tijdens de wandeling minder snel rond de poten van je hond, omdat hij altijd exact de gewenste lengte heeft. Verder vinden veel mensen de lijn vooral gemakkelijk en prettig in gebruik.
Waarom kan je beter geen flexilijn gebruiken?
Helaas heeft het gebruik van een flexilijn ook een aantal nadelen. Omdat deze naar mijn mening opwegen tegen de voordelen, kies ik er zelf voor om geen gebruik te maken van een flexilijn.
Je hebt minder controle over je hond
De lijn kan gemakkelijk uitrollen en je hond op deze manier meer bewegingsruimte geven. Het nadeel hiervan is echter ook dat de lijn enkel in kan rollen op het moment dat je hond of jijzelf de afstand tussen jullie verkleint. Wanneer je snel moet handelen in een situatie heb je dus enkel de optie om je hond als het ware binnen te gaan hengelen, omdat je de lijn niet gemakkelijk en snel in kan korten.
Kans op brand- en snijwonden
Vanwege het materiaal waarvan de flexilijnen worden gemaakt is er een grote kans op brand- en snijwonden. Zo kan de lijn in spel om andere honden of personen draaien en deze heftig verwonden. Iets wat je natuurlijk altijd wilt voorkomen.
Daarnaast kan je uit reflex de lijn vastpakken op het moment dat je in wilt grijpen en je hond tegen wilt houden. Dit kan echter niet omdat de lijn dan in je hand zal snijden.
De abrupte stop kan lichamelijke klachten veroorzaken voor mens en hond
Een flexilijn wordt langer naarmate je hond verder bij je vandaan loopt. Maar ook hier zit natuurlijk een limiet aan, uiteindelijk is de lijn op en kan de hond niet meer verder lopen. Dit moment kan voor jullie allebei heel onverwachts komen en een flinke klap veroorzaken. Zeker als je hond net heeft besloten om een sprintje te trekken. Deze abrupte stop kan klachten veroorzaken aan jouw lichaam en dat van je hond.
Daarnaast kan de lijn door de harde klap ook losschieten uit het plastic handvat.
De stop kan het begeven
Door de beveiligingsknop / stop heb je nog een soort controle over de flexilijn. Op deze manier kan je je hond op bepaalde momenten toch nog korter houden en een veiligere situatie waarborgen. Maar wanneer deze stop het begeeft heb je een groot probleem. Je kan je hond dan niet meer kort houden en de lijn vastpakken is ook geen optie.
Wat zijn de alternatieven?
Natuurlijk zijn het veel scenario’s waarin er toevallig iets fout gaat of er iets niet helemaal naar behoren werkt. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat een gewone lijn ook afbreekt. Toch heb je in zo’n situatie iets meer mogelijkheden om je hond veilig te houden. Je kan bijvoorbeeld de lijn vastpakken en de hond makkelijker naar je toe halen.
Een gewone lijn is daarom een goed alternatief voor een flexilijn voor de hond. Wanneer je voor een gewone lijn kiest heb je twee opties.
Een korte lijn
Je kan kiezen voor een korte lijn. Dit hoeft echt geen lijn van 1,20 meter te zijn. Een lijn van 1,80 meter is in dit geval een fijne keuze. Wanneer je vaak in de woonwijk woont is deze lijn perfect. Je hond heeft ruimte om te snuffelen, maar daarnaast heb je ook voldoende controle en kan je voor iedereen een veilige situatie creëren.
Een lange lijn van 5-10 meter
Loop je vaak op open plekken of in een natuurgebied waar je je hond meer ruimte kan geven? Dan is het wellicht fijn om voor een langere lijn te kiezen. Er zijn bijvoorbeeld ook gewone hondenlijnen van 5-10 meter te koop.
In het begin kan het even wennen zijn. Je moet dan nog ontdekken hoe je de lijn het beste kan hanteren. Het kost iets meer werk dan een flexilijn, omdat je de lijn steeds handmatig op- en af moet rollen. Maar wanneer je het eenmaal door hebt kan het erg fijn zijn om met deze lijn te lopen.
Voor een hond voelt het met deze lijnen alsof ze los lopen, terwijl je toch de controle houdt.
BioThane® hondenlijn 5-10 meter
Stevige hondenlijn, verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren
Los lopen
Ten slotte heb je natuurlijk ook nog de optie om je hond los te laten lopen. Op deze manier heb je geen last van een lijn en kan deze ook geen verwondingen veroorzaken. Zorg er dan wel altijd voor dat je in een losloopgebied loopt en dat je hond goed luistert en een betrouwbare recall heeft. Misschien doet jouw hond niks, maar je weet nooit wat de hond van een ander doet. Daarnaast is het wel zo netjes tegenover andere mensen als je je hond bij je houdt als jullie elkaar passeren.