Het wordt vaak aangeraden om je hond preventief te beschermen tegen vlooien, niemand wil immers een vlooienplaag. Maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? Hoe zien vlooien eruit? Wat zijn de symptomen en oorzaken van een vlooienplaag? Hoe kan je er voor zorgen dat je hond geen vlooien krijgt? En zijn er ook natuurlijke opties voor vlooienbestrijding? In deze blog lees je alles wat je moet weten om je hond op de juiste manier te beschermen en wat je kan doen wanneer je hond al vlooien heeft.
Wat zijn vlooien
Vlooien zijn kleine bruinzwarte beestjes van ongeveer 2-3 mm groot. Ze voeden zich met bloed en kunnen hierbij veel jeuk veroorzaken, omdat ze bij het bijten een beetje speeksel in de huid achterlaten. Ze houden van warme en beschutte plekken zoals bijvoorbeeld de vacht van je trouwe viervoeter. Daarnaast kunnen ze je hond besmetten met lintworm en een vlooienplaag in huis veroorzaken. Allemaal dingen die je natuurlijk te allen tijden wil voorkomen.
Er zijn veel verschillende soorten vlooien, in Nederland hebben we voornamelijk te maken met de kattenvlo.
Wanneer zijn vlooien actief
Door onze centraal verwarmde huizen kan de vlo het hele jaar door overleven en actief zijn. Ze nestelen zich dan naast de vacht van je hond graag in kieren, vloerkleden en plinten. Daarom is het erg belangrijk om ook in de winter maatregelen te nemen om vlooien te voorkomen en een vlooienplaag te behandelen.
Hoe komt een hond aan vlooien?
Je huisdier kan in principe overal vlooien oplopen. Bijvoorbeeld wanneer hij buiten door lang gras loopt, maar ook via andere honden of huisdieren kan hij vlooien krijgen.
Door de levenscyclus van de vlo is één vlo voldoende om een plaag te veroorzaken.
Vlooien bij de hond hebben niets met een goede hygiëne te maken.
De verschillende stadia van een vlo
Van de volledige vlooienpopulatie is slechts 5% een volwassen vlo. De overige 95% bevind zich als eitje, larf of pop in de omgeving.
Een volwassen vlo voedt zich met het bloed van je hond. Vervolgens legt hij zo’n 50 tot 100 eitjes per dag. De hond krijgt jeuk van de vlooienbeet en door het krabben vallen de gelegde eitjes op de grond. Daaruit komt een larf die zich voedt met huidschilfers en zich uiteindelijk ompopt tot een volwassen vlo. Deze vlo legt weer eitjes, waaruit larven ontstaan en uiteindelijk weer nieuwe vlooien enz. enz. De cirkel herhaalt zich steeds weer opnieuw.
Daarom is het enorm belangrijk om in het geval van een vlooienplaag ook de omgeving te behandelen. Wanneer we enkel de volwassen vlooien bestrijden, kan je uiteindelijk weer van voor af aan beginnen op het moment dat de larven zich ontpoppen.
Waarom is het belangrijk om vlooien te bestrijden?
Wanneer je hond vlooien heeft kan dit voor enorm veel jeuk zorgen. Daarnaast kunnen ze een lintworminfectie overbrengen en bloedarmoede veroorzaken. Dit kan je hond enorm verzwakken.
Herhaaldelijke vlooienbesmettingen kunnen ook een vlooienallergie veroorzaken.
Symptomen van een vlooienbesmetting
Een vlooienbesmetting kan je op de volgende manieren herkennen
- Jeuk
Je hond heeft ineens veel jeukt en krabt, bijt en likt veel op bepaalde plekken. Vlooien bevinden zich met name vaak bij de staartaanzet en in de liezen. Controleer vooral de warme plekken. - Rode plekken / hotspots, bultjes, schilfers, korsten en kaalheid
Daarnaast kunnen er rode plekken en andere huidproblemen ontstaan
Wanneer er sprake is van deze symptomen is het verstandig om de vacht en de huid goed te checken op vlooien.
Hoe ziet een vlo eruit. Hoe kan je een vlo herkennen?
Een vlo is 1-2 mm en heeft een roodbruine kleur. Ze hebben een kleine kop, een groot lijf en lange poten, vlooien kunnen springen. Vaak bevinden vlooien zich meer op de huid van je hond in tegenstelling tot luizen die zich liever in de vacht nestelen.
Om te checken op vlooien volg je de volgende stappen:
- Kam de vacht van je hond met een speciale vlooienkam en ga op zoek naar vlooien en kleine zwarte puntjes
- Leg de zwarte korreltjes op een vochtig keukenpapiertje, kleurt het roze/rood dan zijn dit vlooienuitwerpselen, de roze/rode kleur ontstaat door het bloed wat hierin zit.
Dit is vooral handig als er verder geen vlooien te zien zijn, zo weet je toch of er sprake is van een vlooienbesmetting.
De eitjes van vlooien zijn gebroken wit en hebben de grootte van een zoutkorrel, de larven zijn er uit als ieniemienie witte wormpjes. Vaak zal je de eitjes en larven niet met het blote oog zien.
Wat kan je ertegen doen? Het reinigen van de omgeving.
Omdat het overgrote deel van de vlooienpopulatie een eitje, larf of pop is, is het enorm belangrijk om ook de omgeving te reinigen. Dit kan je doen op de volgende manieren:
- Was dekens, kussens en kleden op 90 graden.
- Stofzuig regelmatig, het liefst elke dag
Stofzuig het volledige huis, de mand en andere plekken waar de hond verblijft. Neem hierbij goed alle hoekjes en gaten mee. Doe de volle stofzuigerzak in een plastic zak in de kliko om een nieuwe besmetting te voorkomen. - Gebruik een speciale omgevingsspray – er zijn ook natuurlijke sprays te koop – en spray deze op de moeilijk bereikbare plekken in huis. Denk hierbij ook aan de plinten en andere hoekjes. En gebruik een spray voor het tapijt, kleden en vloerbedekking.
- Niet dweilen
Je kan beter niet dweilen. Vlooien houden van een vochtige omgeving. Wanneer je dweilt blijft er vocht achter in de plinten en kieren en laat dat nou net een van de favoriete verblijfplaatsen van vlooien zijn.
Wanneer je wel wilt dweilen kan je wat azijn toevoegen, hier kunnen de vlooien niet tegen. Of maak gebruik van een stoommachine. Een stoomreiniger doodt vlooien in alle stadia, omdat de temperatuur boven het kookpunt uitkomt. Voordeel van een stoommachine is ook dat je deze kan gebruiken om bijvoorbeeld de bank en mand van je hond te reinigen, wanneer je deze niet kan wassen. Ook vloerkleden en tapijt kan je reinigen met behulp van een stoommachine. - Extra: vergeet ook je auto niet te stofzuigen en te reinigen!
Je hond natuurlijk behandelen tegen vlooien
Het is natuurlijk ook belangrijk om de hond zelf te behandelen. Deze behandeling bestaat voornamelijk uit het doden van de volwassen vlooien, zodat er geen nieuwe eitjes ontstaan en de plaag na verloop van tijd stopt. Daarnaast is het fijn om je huisdier preventief tegen vlooien te beschermen om ze in de toekomst te voorkomen.
Vaak worden als behandeling en ter preventie chemische middelen gebruikt zoals tabletten en druppels. Met name bravecto wordt vaak als (preventief) middel aangeraden, er zijn echter veel horrorverhalen te vinden over honden die erg ziek zijn geworden van dit middel of zelfs zijn overleden. Daarom neem ik liever niet het risico om een van deze chemische producten te gebruiken.
Gelukkig zijn er ook veel natuurlijke opties, zoals bijvoorbeeld:
- Spot-on druppels
- Vlooien en teken halsbanden.
Zo heb je banden met etherische oliën, maar ook de EM-X kralen halsbanden - Tabletten, poeders, kruiden of supplementen
- Shampoo
- Vacht spray
- Diatomeeënaarde. Dit is een soort poeder van hele kleine schelpdiertjes. Het werkt uitdrogend en doodt hierdoor uitwendige parasieten, zoals vlooien en teken.
Druppels, halsbanden, tabletten, poeders, shampoo en sprays zijn helaas ook verkrijgbaar in chemische vormen. Ik kies er zelf altijd voor om gebruik te maken van natuurlijke middelen om zo verdere klachten te voorkomen.
Het is aan te raden om je in de verschillende behandelingen te verdiepen en daarna een keuze te maken voor de optie die het meest effectief is in jouw situatie. Ik zal zelf bijvoorbeeld eerder voor een halsband kiezen als preventief middel en bijvoorbeeld druppels en een shampoo gebruiken bij een echte besmetting.
Heb je daarnaast nog andere huisdieren, zoals een kat of andere honden? Behandel/bescherm hen dan ook, zodat alle huisdieren elkaar niet over en weer kunnen blijven besmetten.
Extra tip: Laat je hond testen op lintworm na het behandelen van de vlooienbesmetting. Vlooien kunnen deze parasiet namelijk overbrengen. Testen kan eenvoudig via deze website. Wanneer er sprake is van lintworm kan je deze behandelen dmv. een anti-wormen tablet.
Ook besmettelijk voor mensen?
Vlooien kunnen zich ook naar jou verplaatsen. Vaak zullen ze dat echter niet overleven, omdat ze niet genoeg beschutting hebben en omdat ons lichaam niet warm genoeg is. Wel hebben sommige mensen een vlooienallergie. Vlooien brengen dus zeker ook voor mensen een enorme last mee.
Vlooienallergie
Ook honden kunnen een vlooienallergie hebben. De jeuk is dan ondraaglijk en de hond blijft krabben en bijten, dit kan hij tot bloedens aan toe volhouden. Hierbij ontstaan vaak ook kale plekken. Om een allergische reactie te veroorzaken hoeft er maar 1 vlo aanwezig te zijn, het is in zo’n geval moeilijker om de oorzaak van de vreselijke jeuk te vinden.
De informatie in deze blog is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Heb je het idee dat je hond zich niet lekker voelt, neem dan altijd contact op met een dierenarts.
Ook wanneer je hond wel jeuk maar geen vlooien heeft is het aan te raden om contact op te nemen met een dierenarts. Ook voedselallergieën, schurft en worminfecties kunnen namelijk tot jeuk leiden. De dierenarts kan dan onderzoek doen naar de oorzaak.