Moet je op dit moment nou ‘wacht’ of ‘blijf’ gebruiken als commando? Je hebt eindelijk geleerd hoe je je hond kan laten wachten en blijven. Maar de termen worden in de praktijk regelmatig door elkaar gebruikt. Welke zet je nou op welk moment in? In deze blog gaan we dat bespreken, zodat het voor eens en voor altijd duidelijk is wanneer je van beide commando’s gebruik kan maken. Dit is het verschil tussen ‘wacht’ en ‘blijf’.
Het verschil tussen ‘wacht’ en ‘blijf’.
Er ontstaat vaak verwarring tussen deze twee commando’s, maar eigenlijk is het heel simpel. ‘Wachten’ zet je in als je hond iets nu nog niet mag, maar binnen korte tijd wel, het betekent als het ware ‘nu nog niet’.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wachten met eten of met het pakken van een bal. Het mag niet direct, maar wanneer je ‘toe maar’ of een ander woord zegt heeft de hond toestemming.
‘Blijf’ betekent helemaal niet. Je hond moet dan voor een bepaalde tijd ergens blijven liggen totdat je hem een release commando geeft of weer naar hem toe komt, bijvoorbeeld in het geval van blijven liggen op de plaats / in de mand.
Wanneer gebruik je ‘wacht’?
Dit commando pas je voornamelijk toe in dagelijkse situaties, bijvoorbeeld om te wachten met eten, een spel, speelgoed enz.
Na het wandelen kan je wachten inzetten om je hond op je gemak te kunnen controleren op beestjes. En ook bij het borstelen van je viervoeter is het een fijn commando. Zo kan je helemaal om je hond heen lopen en bijvoorbeeld ook rustig zijn staart checken / borstelen.
Daarnaast kan je wacht ook gebruiken als je ziet dat hij over wil steken en je snel in wilt grijpen.
Met ‘wachten’ train je ook de impulscontrole van je hond.
Vaak laten we de hond zitten tijdens het wachten, maar eigenlijk is dat helemaal niet persé nodig. Het wachten kan net zo goed staand of liggend worden toegepast, het gaat er om dat je hond kan wachten in bepaalde situaties, hoe hij dat doet maakt niet zoveel uit. Je viervoeter veelvuldig laten zitten kan het lichaam zelfs onnodig belasten.
Wanneer gebruik je blijf?
‘Blijf’ is een fijn commando om je hond rustig op zijn plaats te laten liggen. Wanneer je bijvoorbeeld aan het eten bent of visite hebt kan je hem naar zijn plaats sturen en laten blijven. Hij moet dan blijven liggen totdat jij hem een release commando geeft of naar hem toe komt. Dit kan ook handig zijn als je wat klusjes in huis moet doen, maar je hond er niet bij kan komen staan. Zo kan hij toch in dezelfde kamer verblijven, maar wel op een veilige afstand.
Tip: wanneer je standaard een bepaald kleedje gebruikt om het blijven op de plaats aan te leren kan je dat gemakkelijk op allerlei plaatsen inzetten. Wanneer je ergens op visite gaat, uit eten gaat of buiten zit kan je datzelfde kleedje meenemen.
Een paar voorbeelden voor het gebruik van beide commando’s
1. Je loopt samen met je hond in het bos. Hij loopt los. Jullie naderen een kruispunt, waar ook fietsers kunnen rijden.
Op dat moment gebruik je ‘wachten’. Zodra je ziet dat het veilig is geef je de hond toestemming om door te lopen.
2. Je krijgt visite en om ervoor te zorgen dat je hond niet hyperactief reageert wil je ‘m graag rustig in zijn mand laten liggen wanneer het bezoek binnen komt. Welk commando gebruik je hier?
‘Blijf’. Je hond moet blijven liggen totdat jij een release commando geeft of hem komt halen. Dit kan best even duren, dus hij mag in de tussentijd rustig gaan liggen en eventueel zelfs slapen.
Het is belangrijk dat er op zo’n moment ook niet naar de hond wordt toe gegaan, het is zijn veilige plekje en hij moet daar niet gestoord worden. Wanneer je hem toestemming geeft om van zijn plaats te komen kan je hem rustig even laten snuffelen, als het bezoek dan al zit, zal er veel meer rust zijn.
3. Je hebt een denkspel klaargemaakt en wilt dat je hond voordat hij begint even rustig wacht en eerst aandacht voor jou heeft.
In dit geval gebruik je weer het commando ‘wachten’. Hij mag nu nog niet beginnen, maar binnen een korte tijd wel.
Conclusie
Eigenlijk zet je ‘blijf’ dus voornamelijk in op momenten dat je hond rustig ergens moet gaan liggen en niet van zijn plaats kan/mag komen. ‘Wacht’ gebruik je vaker gedurende de dag.
Hoe leer je dan het verschil?
Je leert het blijven op exact dezelfde manier aan als het wachten. Het verschil tussen ‘wacht’ en ‘blijf’ is de context waarin je de commando’s gebruikt, hierdoor zal het uiteindelijk allebei zijn eigen betekenis gaan krijgen.
Wil je graag weten hoe je ‘wacht’ en ‘blijf’ aan kan leren. Misschien is de online trucjes cursus dan wat voor jou. Hierin leer je samen met je hond deze commando’s en nog 11 andere toffe trucjes en oefeningen.