Voor je hond is de vachtverzorging een belangrijk onderdeel van de verzorgingsroutine. Door de vacht van je australian shepherd goed te verzorgen en regelmatig te borstelen, kan je klitten en irritatie voorkomen. Maar het kan soms best lastig zijn om te bepalen hoe vaak en hoe je de vacht nu eigenlijk moet borstelen. Daarom vertel ik je in deze blog alles wat je moet weten over de vachtverzorging van je australian shepherd.
Waarom is het borstelen van de vacht belangrijk?
Het regelmatig borstelen van de vacht van je australian shepherd kan klitten voorkomen. Daarnaast verwijder je met het borstelen alle losse haren, hierdoor heeft je hond veel minder snel last van jeuk en irritatie van de huid.
Vooral wanneer je hond in de rui is, is het fijn om extra te borstelen. De meeste losse haren kan je op deze manier makkelijk verwijderen. Een goede vachtverzorging voor je australian shepherd zorgt dus niet alleen voor minder irritatie bij je hond, maar ook voor minder haarverlies in huis.
Vachtverzorging australian shepherd
Een australian shepherd heeft een dubbele vacht. Dit houdt in dat hij een dikke ondervacht heeft met een tweede vacht die als een soort afsluitende laag over de ondervacht heen ligt. De ondervacht heeft een isolerende werking tegen warmte en kou, terwijl de bovenste laag van de vacht onder andere beschermt tegen water en regen.
De dubbele vacht van een australian shepherd heeft een specifieke vachtverzorging nodig. Om de vacht in goede conditie te houden dient deze ongeveer 1x per week geborsteld te worden.
Voor het wekelijks borstelen van je australian shepherd is een slickerborstel erg fijn in gebruik. Deze borstel kamt alle haren gemakkelijk en snel uit.
Om ervoor te zorgen dat je de vacht volledig doorkamt kan je gebruik maken van ‘line brushing’. De vacht kan dan niet gaan vervilten op de huid en je weet zeker dat je alle klitten uit de vacht hebt geborsteld. In de video hieronder leggen ze stap voor stap uit hoe dit werkt.
Op sommige plekken is de vacht van een australian shepherd langer, hier kunnen sneller klitten ontstaan. Check plekken als de kraag, de liezen en achter de oren daarom extra op klitten. Deze klitten kan je uitkammen met een grove kam en je kan ze eventueel vaker per week borstelen om klitten te voorkomen.
De vachtverzorging tijdens de ruiperiode
In het voorjaar en het najaar verliest je australian shepherd veel haar, hij is dan in de rui. In deze periode verandert de vacht naar een vacht die past bij het seizoen. In de zomer is de (onder)vacht bijvoorbeeld minder dik dan in de winter.
Tijdens de rui kunnen de vele losse haren voor jeuk en irritatie zorgen. Ook zal je hond veel haren verliezen. Je kan dan extra aandacht aan de vachtverzorging van je australian shepherd besteden.
Om zoveel mogelijk losse haren al uit de vacht te kammen, kan je een herderharkje gebruiken. Dit is een soort kam in de vorm van een harkje waarmee je heel makkelijk en snel de losse ondervacht kan uitkammen en verwijderen.
Oefen niet teveel druk uit en haal het herderhakje langzaam door de vacht. Je zult zien dat de ondervacht dan vanzelf loskomt en dat er enorm veel losse haren uit de vacht van je hond komen.
Beeztees Zelfreinigende Slickerborstel
Borstel voor alle soorten vachten – handig in gebruik
€14,95 bij bol.com
Hoe vaak moet je de vacht wassen?
Wassen is geen essentieel onderdeel van de vachtverzorging van je australian shepherd. Je hoeft de vacht van je hond eigenlijk helemaal niet te wassen. Maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat de vacht vies is geworden of dat de vacht een hele sterke geur heeft. Dan kan je je hond gewoon wassen. Doe dit echter wel maar 1x in de 3 maanden, dan verstoor je de talgproductie van de huid niet teveel en blijft de vacht en de huid van je aussie goed in balans.
Was je hond daarnaast liever niet met een gewone shampoo voor mensen, de stoffen in deze shampoos zijn vaak veel te agressief voor de vacht en huid en er kunnen ingrediënten inzitten die schadelijk zijn voor honden. Je kan voor het wassen van je hond een speciale hondenshampoo kopen. Zelf vind ik het ook fijn als de shampoo natuurlijk is.
Ik heb een aantal verschillende soorten shampoo uitgeprobeerd en een shampoobar is mijn ultieme favoriet. Doordat je de shampoobar direct over de vacht van je hond kan wrijven, krijg je lekker veel schuim en kan je je hond veel beter inzepen. Anders blijft de shampoo meestal gewoon boven op de vacht liggen en moet je flink wrijven en veel shampoo gebruiken.
Kivo Petfood – Shampoobar voor honden
100 gram – Vrij van parabenen, sulfaten PH neutraal
€15,95 bij bol.com
Kan je een australian shepherd scheren in de zomer?
Veel mensen vragen zich af of ze hun australian shepherd kunnen scheren in de zomer. Ze hopen dat dit voor verkoeling zorgt en dat het ook voor minder haren in huis zorgt tijdens de rui. In eerste instantie lijkt dit een hele goede oplossing. Toch kan je een australian shepherd beter niet scheren.
Scheren heeft namelijk geen directe voordelen. het heeft geen invloed op het haarverlies. De haren worden alleen korter, maar ze zullen niet minder uitvallen tijdens de rui.
En ook voor verkoeling in de zomer heeft het scheren van de vacht niet direct voordelen. Australian shepherds hebben een dikke ondervacht die isolerend werkt. Hierdoor houdt de vacht zowel kou als warmte tegen. De ondervacht verandert gedurende de seizoenen. De natuur heeft het is dus heel goed geregeld en het zou zonde zijn als we dat proces verstoren. 😉
Wanneer je de ondervacht van je aussie gaat scheren, kan het als gevolg hebben dat de vacht erg dof wordt en dat de vachtstructuur verandert.
In 60% van de gevallen is de vacht na een aantal ruiperioden weer in de oude staat (dit kan dus best even duren, want je hond is ongeveer 2x per jaar in de rui). In andere gevallen duurt het jaren voordat de vacht is enigszins is hersteld of komt deze nooit meer op dezelfde manier terug.
Kijk ook naar jouw hond
Eigenlijk moet ik Willow volgens de richtlijnen elke week borstelen. Maar ze heeft nu ze wat ouder is niet meer zo snel last van klitten. Zodra ik een klit voel of merk dat ze verhaart of veel jeuk heeft borstel ik haar wat vaker, maar anders borstel ik haar minder vaak dan wordt aangegeven. Ook omdat ze hier een grondige hekel aan heeft en het voornamelijk voor stress zorgt.
Kijk dus ook zeker naar jouw hond en wat voor hem het beste werkt.