Nu gratis: De ultieme gids voor mentale verrijking, zodat jouw hond de uitdaging krijgt die hij nodig heeft terwijl jullie superveel plezier maken. Klik hier om te downloaden

Teken bij de hond – Alles wat je moet weten

Teken bij de hond voorkomen en natuurlijke middelen

Wanneer het voorjaar voor de deur staat hoor je het overal. Op de radio, op tv en ook in tijdschriften en op internet wordt er veel over geschreven. “Het tekenseizoen is weer begonnen. Bescherm je huisdier!”. Maar wist je dat teken het hele jaar door actief kunnen zijn? In deze blog lees je alles wat je moet weten over teken bij de hond. Want waarom zijn ze zo vervelend? Hoe verwijder je deze beestjes? En wat zijn de gevolgen van een tekenbeet?

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine spinachtige beestjes. Ze voeden zich met het bloed van hun gastheer. Vaak zijn teken maar een paar mm groot, maar wanneer ze zich hebben volgezogen kunnen ze ongeveer de grootte van een erwt worden.

Wanneer zijn teken actief en waar kan mijn hond een teek oplopen?

Teken zijn actief bij een temperatuur boven de 7 graden. Vroeger was dat voornamelijk in het voorjaar en het najaar maar door klimaatverandering kunnen ze nu vaak het hele jaar door actief zijn.

Je hond kan buiten in principe overal een teek oplopen. Tegenwoordig leven ze niet alleen in bossen en weilanden, maar kunnen ze ook voorkomen in het park en de achtertuin. Ze leven voornamelijk in middelhoge grassen, struiken en mossen. Wanneer je hond langs de verblijfplaats van de teek komt kruipt de teek op de hond om zich te kunnen voeden.

Waarom wil je ze voorkomen en verwijderen?

Honden hebben over het algemeen weinig last van een tekenbeet. Teken kunnen echter wel vervelende ziektes overbrengen. Door teken af te weren en te verwijderen kun je dit voorkomen of de kans op ziektes bij je hond verkleinen.

Welke ziektes kunnen teken op je hond overbrengen?

Teken kunnen ziekteverwekkers overbrengen. Verschillende ziektes zijn:

  • Lyme
  • Anaplasmose
  • Bartonellose
  • Babesiose
  • Ehrlichiose
  • Hepatozoonose

Houd de gezondheid van je hond goed in de gaten na het verwijderen van een teek. Neem direct contact op met je dierenarts wanneer er koorts, een verminderde eetlust, lusteloosheid, kreupelheid of andere problemen optreden. Sommige ziektes kunnen gevaarlijk zijn, maar wanneer je er op tijd bij bent zijn al deze ziektes over het algemeen goed te behandelen met bijvoorbeeld antibiotica.

Dat teken al deze ziektes over kunnen brengen klinkt natuurlijk allemaal heel heftig. Raak echter niet in paniek, wanneer je de teek binnen 24 uur verwijdert is de kans op ziektes vrij klein.

Wanneer er na een tekenbeet een bult verschijnt zegt dit niets over of er al dan niet een ziekte over is gebracht.

Hoe ziet een teek eruit?

Een teek heeft een rond lichaam met kleine pootjes. Hij ziet er een beetje uit als een klein spinnetje, van een paar mm groot. Deze kleine teken zijn zwart/bruin.

Een volgezogen teek kan een lichtbruine of grijzige kleur hebben. Soms is dit wat lastiger te herkennen. Zo kan het bijvoorbeeld lijken op een soort huidskleurig bultje of een wratje. Wanneer je echter goed kijkt zul je dichter op de huid een teek in de huid zijn verdwijnen en de pootjes kunnen zien.

Controleer je hond regelmatig op teken

Controleer je hond na een wandeling op teken. Ze zitten vaak op warme plekken zoals in de liezen, achter de oren, in de nek enz. maar ze kunnen ook zeker op andere plekjes zitten. Controleer daarom vooral de volledige hond.

Voel over het lichaam of je bultjes voelt, dit zijn teken die zich al hebben vastgebeten. Kijk verder ook tussen de vacht en controleer op teken die over je hond lopen. Check vooral de volgende plaatsen:

  • In en rondom de oren
  • Tussen de tenen
  • Kop en nek
  • Onder de staart
  • Tussen de poten en in de liezen

Een teek verwijderen bij je hond en wat doe je er daarna mee?

Er zijn verschillende tekentangen om een teek gemakkelijk te kunnen verwijderen. Deze zet je om de teek heen of je pakt de teek bij de kop beet. Zorg dat je niet in het volgezogen leef van de teek knijpt. Draaien met de tang is over het algemeen ook niet nodig.
In de gebruiksaanwijzing van de tekentangen kan je vaak meer info vinden.

Kijk goed of je de volledige teek hebt verwijderd. Mocht er toch iets achterblijven dan is dat niet gevaarlijk, maar het kan wel een beetje gaan irriteren. Ontsmet het wondje daarna met een beetje alcohol of een spray als leucillin.

Het is belangrijk om de teek daarna te doden. Dit kan door deze te verbranden, er kokend water over heen te gooien, hem te pletten met je nagels of een ander voorwerp, of door hem in een beetje alcohol te gooien. Een volgezogen teek kan je het beste verbranden of in een luchtdichte pot doen omdat het anders een zooitje kan worden.

Wil je de teek bewaren om op eventuele ziektes te testen? Stop ‘m dan in een luchtdichte pot, hij zal stikken en doodgaan.

Spoel een teek nooit door de wc of een fonteintje, dat overleven ze en dan zoeken ze gewoon weer een nieuwe gastheer, waarna de cirkel zich herhaald.

Wat moet je niet doen?

Wanneer je een teek wilt verwijderen kan je deze beter niet insmeren met olie of op een andere manier vergiftigen als hij nog in je hond zit. De teek geeft dan over, waardoor ziekteverwekkers alsnog in je hond terecht kunnen komen.

Je kan een teek gemakkelijk verwijderen door enkel gebruik te maken van een tekentang.

Wat kan je tegen teken doen?

Vaak worden als behandeling en ter preventie chemische middelen gebruikt zoals tabletten en druppels. Met name bravecto wordt vaak als (preventief) middel aangeraden, er zijn echter veel horrorverhalen te vinden over honden die erg ziek zijn geworden van dit middel of zelfs zijn overleden. Daarom neem ik liever niet het risico om een van deze chemische producten te gebruiken.

Gelukkig zijn er ook veel natuurlijke opties, zoals bijvoorbeeld:

  • Spot-on druppels
  • Vlooien en teken halsbanden.
    Zo heb je banden met etherische oliën, maar ook de EM-X kralen halsbanden
  • Tabletten, poeders, kruiden of supplementen
  • Vacht spray

Druppels, halsbanden, tabletten, poeders en sprays zijn helaas ook verkrijgbaar in chemische vormen. Ik kies er zelf altijd voor om gebruik te maken van natuurlijke middelen om zo verdere klachten te voorkomen.

Het is aan te raden om je in de verschillende behandelingen te verdiepen en daarna een keuze te maken voor de optie die het meest effectief is in jouw situatie.

Ook gevaarlijk voor mensen?

Teken kunnen zich ook naar mensen verplaatsen. Controleer jezelf daarom ook altijd goed na een wandeling, vooral wanneer je in een bosrijke omgeving bent geweest. Ook voor mensen geldt dat het verwijderen van een teek binnen 24 uur de kans op ziektes aanzienlijk verkleint.

De informatie in deze blog is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Heb je het idee dat je hond zich niet lekker voelt, neem dan altijd contact op met een dierenarts.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

willows choice, honden blog met spelletjes, trucjes en training

Hoi! Ik ben Willow, een australian shepherd puber. Op deze site deel ik al mijn favoriete spullen, tips en leuke spelletjes om te doen.

Populaire blogs

Nieuw!

Hond- en Puppy dagboeken

gratis gids mentale uitdaging voor je hond

Gratis Download: Geef je hond mentale uitdaging

De ultieme gids om mentale verrijking in te bouwen in jullie dagelijkse leven. Geef jouw hond de uitdaging die hij nodig heeft terwijl jullie superveel plezier maken.

Yes! Je ontvangt de gids direct in je mailbox!