Nu gratis: De ultieme gids voor mentale verrijking, zodat jouw hond de uitdaging krijgt die hij nodig heeft terwijl jullie superveel plezier maken. Klik hier om te downloaden

Wat is de stressemmer van je hond en hoe kan je deze legen?

Wat is de stressemmer van je hond en hoe kan je deze legen?

Is jouw hond snel overprikkeld of vertoont hij reactief gedrag? Dan is er een grote kans dat zijn stressemmer overvol is. Het kan dan helpen om deze te legen en op deze manier meer rust in het systeem van je hond te brengen. In deze blog kijken we wat de stressemmer van je hond precies is en hoe je deze kan legen.

Wat is een stressemmer?

Een stressemmertje is eigenlijk de mate waarin jou hond met prikkels om kan gaan. Om dit visueel te maken wordt vaak de metafoor van een emmer gebruikt. Alle prikkels die je hond ervaart voegen een beetje water toe aan de emmer.

Standaard heeft elke hond een laagje met stresshormonen in zijn stressemmer zitten, dit zorgt ervoor dat je hond goed kan functioneren in het dagelijks leven. Soms komt het echter vol dat een emmer overvol raakt.

Gebeurtenissen en prikkels stapelen zich dan op, waardoor er steeds een beetje meer aan de emmer van je hond wordt toegevoegd. Als gevolg hiervan kan je hond ineens reactief of angstig gedrag vertonen terwijl hij dit normaal gesproken nooit doet. Een gebeurtenis is dan letterlijk de druppel die de emmer doet overlopen.

Het kan dus best zo zijn dat de situatie op zichzelf geen probleem vormt voor je hond, maar dat het net teveel is naar aanleiding van alles wat er in de periode daarvoor is gebeurt. Je kan het vergelijken met jezelf. Wanneer je een lastige dag hebt gehad en je komt thuis. Je verwacht dat je lekker op de bank kunt gaan zitten met een kop thee, maar op dat moment gebeurt er iets onverwachts en kan je het allemaal even niet meer hebben. Zo werkt het eigenlijk ook voor honden.

Is het emmertje van alle honden even groot?

De grootte van de stressemmer van je hond hangt af van verschillende factoren. Het karakter en de prikkelgevoeligheid van je hond zijn hierin de belangrijkste factoren. Het hoeft dus niet zo te zijn dat alle honden van hetzelfde ras een even grote emmer hebben. Wel zijn sommige rassen gevoeliger en hebben ze van nature een kleiner emmertje.

Daarnaast hangt de grootte van de stressemmer niet af van de grootte van je hond. Een chihuahua kan heel goed een grote stressemmer hebben, terwijl een Sint Bernhard een emmer ter grootte van een eierdopje heeft.

Je kan je best voorstellen dat een stressemmer ter grootte van een eierdopje van zichzelf al behoorlijk vol zit met de standaard stresshormonen, er is dus nog maar een héél klein beetje ruimte over om andere prikkels te incasseren.

Welke gebeurtenissen vullen de stressemmer van je hond?

Alle dingen die je hond mee maakt voegen een extra laag toe in de emmer. Dit kunnen zowel positieve als negatieve gebeurtenissen zijn. De meeste mensen snappen dat een dierenartsbezoek voor veel spanning kan zorgen en dat en hond de tijd nodig heeft om hier mentaal weer van te herstellen. Maar ook het spelen met andere honden of een cursus kunnen de stressemmer van je hond vullen.

Daarnaast is het heel belangrijk om ook naar pijn te kijken. Wanneer je hond pijn heeft of niet lekker in zijn vel zit, is de stressemmer eigenlijk constant al voor een groot gedeelte gevuld. Hierdoor heb je veel minder ruimte op de momenten dat er ineens meer prikkels en onverwachtse gebeurtenissen op jullie pad komen. Een goede eerste stap is dus altijd om je hond te laten checken op pijn.

Hoe kan je voorkomen dat je hond overprikkeld raakt?

Je kan er op verschillende manieren voor zorgen dat je hond gemakkelijker met prikkels om kan gaan en gebeurtenissen goed kan verwerken. Het werkt het beste als je alle drie de methodes inzet.

Maak de stressemmer van je hond groter

De eerste manier is door de stressemmer van je hond groter te maken. Wanneer de emmer groter is, is er natuurlijk ook meer ruimte en kan je hond meer incasseren.

Je kan dit doen door ervoor te zorgen dat je de stressemmer van je hond nét niet overloopt. Vervolgens kan je op deze momenten vragen om een commando dat je hond goed kent (bijvoorbeeld zit). Op deze manier kan je de stressemmer stretchen en leert je hond om op deze momenten na te blijven denken.

Je kan deze oefening bijvoorbeeld doen na het spelen of als je hond enthousiast wordt wanneer je de lijn pakt om naar buiten te gaan. Let op! Dit werkt alleen als je nog met je hond kan communiceren. Is hij echt helemaal over de rooie? Dan is de emmer al overgelopen en werkt het enkel om je hond te kalmeren door middel van de volgende methodes.

Meer gaten toevoegen

Vervolgens kan je meer gaten toe gaan voegen in de stressemmer van je hond. Op deze manier kan het effect van bepaalde gebeurtenissen snel worden losgelaten en de emmer worden geleegd. Dit is vooral een belangrijke stap bij honden die een klein emmertje hebben.

Je kan dit doen door gebruik te maken van de instincten van je hond. Van nature houden honden ervan om te kauwen, snuffelen en likken. Dit heeft een kalmerend effect en zorgt voor rust. Je kan dit in je voordeel gebruiken door de volgende dingen te doen.

Daarnaast kan je ook meer rust in gaan bouwen gedurende de dag. Dit kan je doen door je hond verplichte rustmomenten te geven. Leg ‘m bijvoorbeeld even lekker alleen in een kamer of in de bench, zodat hij goed z’n rust kan pakken.

Ten slotte kan je ook de rustmomenten die je hond zelf pakt gaan belonen. Dit is heel gemakkelijk en simpel om te doen. Zorg dat je altijd wat brokjes bij de hand hebt. Wanneer je hond rustig ligt kan je onverwachts een brokje bij ‘m neergooien. Wanneer je dit een tijdje herhaalt, zal je zien dat je hond steeds meer uit zichzelf zijn rust gaat pakken.

lickimat

Lickimat Buddy

Voermat voor natvoer en brokjes

Zorg dat er minder aan de emmer wordt toegevoegd (prikkels verminderen of vermijden als dat kan)

Als laatste is het handig om te kijken of je de input van prikkels kan verminderen. Je hebt niet altijd over alles controle, maar sommige dingen kan je zeker managen. Zo zou je kunnen gaan wandelen in een rustig gebied. Ook kan het voor jouw hond wellicht goed zijn om de hondencursus voor nu te schrappen en contact met andere honden te vermijden.

Dit hangt allemaal volledig af van jouw hond. Voor het gemak zou je een lijstje kunnen maken van de prikkels die jouw hond allemaal ervaart. Je kan dan gemakkelijk kijken hoe je deze momenten anders in kan delen en eventueel kan schrappen.

Voorkom verveling

Als laatste wil ik nog benoemen dat het belangrijk is om je hond niet te overvragen. Maar vergeet ook zeker niet dat je hond uitdaging nodig heeft. Verveling kan namelijk ook heel goed voor meer stress zorgen.

Ga eventueel op een rustige manier aan de slag met denkspellen, hersenwerk en trucjes om je hond de uitdaging te kunnen bieden die hij nodig heeft.

Neem de tijd om de stressemmer van je hond te legen

Wanneer je hond al lange tijd met een overvolle emmer rondloopt, kan het best even duren voordat deze weer leeg is. Neem daarom de tijd en geef je hond alle ruimte die hij nodig heeft. Je hond is eigenlijk gewoon overspannen. En nu jij weet hoe jij hiermee om kan gaan, komt het helemaal goed.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

willows choice, honden blog met spelletjes, trucjes en training

Hoi! Ik ben Willow, een australian shepherd puber. Op deze site deel ik al mijn favoriete spullen, tips en leuke spelletjes om te doen.

Populaire blogs

Nieuw!

Hond- en Puppy dagboeken

gratis gids mentale uitdaging voor je hond

Gratis Download: Geef je hond mentale uitdaging

De ultieme gids om mentale verrijking in te bouwen in jullie dagelijkse leven. Geef jouw hond de uitdaging die hij nodig heeft terwijl jullie superveel plezier maken.

Yes! Je ontvangt de gids direct in je mailbox!