Veel mensen zijn niet op de hoogte van grasaren, maar het is wel belangrijk om hier het een en ander over te weten. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten. Wat zijn grasaren? Hoe kan je ze verwijderen? Waar komen ze voor? En wat zijn de gevaren?
Wat zijn grasaren?
Grasaren zijn de zaden van gras. Ze zien eruit als een soort pluim, eerst zijn ze groen en uiteindelijk drogen ze uit en vallen uit elkaar. Deze grasaren bevatten weerhaakjes, hiermee grijpen ze zich onder andere vast in de vacht van je hond, waarna ze door de huid kunnen kruipen. Door deze haakjes kunnen ze maar één kant op en bewegen ze zichzelf steeds verder het lichaam in. In onderstaande video zie je hoe dit werkt.
Wanneer zijn er grasaren?
Ze komen voornamelijk voor in juni tot en met augustus. Je vindt ze vooral in hoog gras dat weinig gemaaid wordt, maar ze kunnen ook tussen tegels of langs de stoeprand groeien.
Waarom zijn grasaren gevaarlijk voor je hond?
Door de weerhaakjes kunnen ze zich door de huid van je hond bewegen en uiteindelijk steeds verder het lichaam in kruipen. Hier zorgen ze voor ontstekingen en tasten ze weefsels aan.
Symptomen
Grasaren ‘kruipen’ voornamelijk tussen de tenen, in de oren, de ogen, de neus en andere lichaamsopeningen. Maar ze kunnen ook op andere plaatsen terecht komen. Wanneer je hond ineens veel likt en bijt op een bepaalde plek, veel niest, met zijn kop schud enz. is het raadzaam om contact op te nemen met je dierenarts. Er kan dan sprake zijn van een grasaar.
Wanneer de grasaar al in de huid is verdwenen ontstaat er een dikke bult. Deze is gevuld met vocht en soms pus. Je kan een verdwenen grasaar ook herkennen aan een wondje met een klein gaatje, dat is de plek waar de grasaar in de huid is verdwenen.
Hoe kan je een grasaar verwijderen?
In de vacht kan je de grasaar gemakkelijk zelf verwijderen, maar wanneer hij vastzit kan je het beter door de dierenarts laten doen om er zeker van te zijn dat alle haakjes van de grasaar zijn verwijderd en niet verder kunnen kruipen.
Wanneer een grasaar dieper in het lichaam van je hond is geraakt moet deze waarschijnlijk worden verwijderd onder narcose. Hoe sneller je erbij bent hoe beter.
Wat kan je ertegen doen?
Om grasaren te voorkomen kan je plaatsen met hoog gras en grasaren het beste vermijden. Wanneer je toch een wandeling hebt gemaakt op een plek met grasaren check dan altijd even je hond. Kijk vooral goed tussen de tenen, in de oren, ogen en neus en alle huidplooien.
Ook wanneer je in de stad woont is regelmatig checken belangrijk, grasaren komen namelijk ook in stedelijke omgevingen voor. Zie je een grasaar in de huid van je hond neem dan direct contact op met een dierenarts.
Wanneer je een langharige hond hebt is checken op grasaren extra belangrijk, honden met lang haar hebben namelijk sneller grasaren, deze blijven dan makkelijker in de vacht hangen.
De informatie in deze blog is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Heb je het idee dat je hond zich niet lekker voelt, neem dan altijd contact op met een dierenarts.