Omdat honden hun warmte voornamelijk kwijtraken via hun voetzolen en door te hijgen, hebben ze op warme dagen meer moeite met de hoge temperaturen. Hierdoor is er een grote kans op oververhitting. Wanneer je niet weet wat je in zo’n geval moet doen kan dat best spannend zijn. Daarom kijken we in deze blog wat de symptomen zijn als je hond oververhit is, wat je eraan kan doen én hoe je oververhitting bij je hond kan voorkomen. Zodat je direct weet hoe je kan handelen als deze situatie zich een keer voordoet.
De symptomen van een hond die oververhit is
Je kan een oververhitte hond herkennen aan de volgende symptomen.
Check bij alle symptomen ook altijd de temperatuur!
Als je hond één van onderstaande symptomen heeft is het ook altijd belangrijk om de temperatuur op te meten. Zo kan je gericht koelen en weet je zeker dat je de juiste handelingen doet.
Voor het meten van de temperatuur is het handig om een honden thermometer te gebruiken. Deze thermometer heeft een groter bereik dan een gewone thermometer, dit is belangrijk omdat de lichaamstemperatuur van een hond hoger is dan die van mensen.
De normale lichaamstemperatuur van je hond is rond de 38/39 graden. Tot 40 graden hoef je je nog geen zorgen te maken. Maar zodra de temperatuur boven de 40,5 graden komt is je hond oververhit (of heeft hij koorts). Wanneer de temperatuur nog verder stijgt (boven de 41 graden) kan dit blijvende schade geven aan de organen van je hond.
CVET Thermometer Digitaal
Thermometer voor honden – met flexibele punt
€8,95 bij Medpets
Enorm hijgen / geluid maken bij het ademen
Wanneer je hond het erg warm heeft gaat hij meer hijgen. Het kan natuurlijk best zo zijn dat jouw hond redelijk snel hijgt om zijn warmte kwijt te raken. Het is dus nog geen reden tot paniek. Hijgt jouw hond normaal gesproken niet of veel minder? Dan is er wellicht sprake van oververhitting.
Ook als een hond een soort snurkend geluid gaat maken tijdens het ademen is het tijd om actie te ondernemen en de temperatuur op te nemen.
Verhit aanvoelen
Door de buik, liezen, het tandvlees en de binnenkant van de oren te voelen kan je vaak al voelen of je hond oververhit is. Als deze plekken erg warm/verhit aanvoelen is het belangrijk om je hond te gaan koelen.
Erg lusteloos, sommige honden kunnen niet meer lopen
Is je hond ineens veel slomer dan normaal? Check ook dan voor de zekerheid even de temperatuur.
Een hond die oververhit is kan gaan kwijlen / overgeven
Wanneer het erg warm is en je hond overmatig begint te kwijlen of zelfs begint over te geven, is het ook belangrijk om op oververhitting te checken. Vaak gaat het kwijlen/overgeven ook gepaard met veel hijgen.
De slijmvliezen hebben een afwijkende kleur
Zijn de slijmvliezen rood, blauw of donker van kleur? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Je kan de slijmvliezen van je hond checken door de lip van je hond een stukje omhoog te tillen of het ooglid een beetje naar beneden te trekken.
Als je dit wilt checken is het handig om te weten hoe het slijmvlies van je hond er normaal gesproken uit ziet. Controleer dit dus zeker ook als er niks met je hond aan de hand is, zodat je het hiermee kan vergelijken.
Flauwvallen / je hond raakt bewusteloos
Als je hond erg oververhit is en buiten bewustzijn raakt is het enorm belangrijk om direct te beginnen met koelen!
Een oververhitte hond kan in paniek raken
Oververhitting kan ervoor zorgen dat je hond in paniek raakt. De paniek zorgt ervoor dat je hond het nog warmer krijgt.
Zorg dat je zo snel mogelijk actie onderneemt. Wanneer je hond te lang oververhit is kan er orgaanschade optreden.
Wat kan je doen om je hond zo snel mogelijk af te koelen?
Wanneer er sprake is van oververhitting is het heel belangrijk om direct te starten met het koelen van je hond. Je kan hiervoor de volgende stappen volgen.
Leg je hond in de schaduw. Een natte koele handdoek kan helpen om sneller af te koelen
Als eerste is het belangrijk om je hond naar een koelere plek in de schaduw te verplaatsen. Een koelere ondergrond kan je hond helpen om sneller af te koelen. Hiervoor kan je een natte koele handdoek gebruiken waar je je hond op legt.
Maak gebruik van een ventilator
Een ventilator helpt om sneller af te koelen. Dus gebruik deze zeker als je er één hebt staan.
Koel de voetzolen, buik en liezen
Vervolgens kan je de voetzolen, buik en liezen gaan koelen. Dit zijn de plekken waar je hond het makkelijkst zijn warmte kwijt kan raken. Dit kan je doen door een natte handdoek tegen deze plekken te leggen of hier koel stromend water overheen te laten lopen. Gebruik geen ijskoud water.
Let op! Gooi je hond niet zomaar in het water en maak hem ook niet in een keer helemaal nat. Hierdoor vernauwen de bloedvaten zich en kan je hond een hartstilstand krijgen.
Bij een erge oververhitting kan het nodig zijn om je hond wel helemaal nat te maken. Je loopt dan wel het risico op een hartstilstand. Doe dit daarom alleen als het koelen van de voetzolen, buik en liezen niet snel genoeg werkt. En laat je hond eerst een beetje wennen aan de temperatuur van het water. Gebruik ook geen ijskoud water in dit geval, maar eerder fris.
Geef je hond water
Geef je hond wat slokjes water. Liever niet teveel in een keer en niet ijskoud, dat kost te veel energie en zorgt er juist voor dat het lichaam nog warmer wordt.
Blijf de temperatuur bijhouden
Houd tijdens het koelen de temperatuur bij. Stop met koelen wanneer de temperatuur onder de 40 graden is en laat je hond voorlopig nog op een koele plek in de schaduw liggen. Te veel koelen kan er namelijk voor zorgen dat je hond juist onderkoeld raakt. Check de temperatuur elk half uur nog even om te kijken of deze onder de 40 graden blijft.
Raadpleeg altijd een dierenarts als je hond oververhit is
Een dierenarts kan checken of er geen blijvende schade aan de organen is ontstaan en of het weer helemaal goed gaat met je hond. Daarnaast kan een dierenarts ondersteunen bij een eventuele shock en trauma dat is ontstaan naar aanleiding van de oververhitting.
Hoe kan een hond oververhit raken?
We zijn allemaal wel bekend met het feit dat je een hond beter niet een auto achter kan laten met warm weer. De temperatuur in de auto loopt enorm snel op en in een mum van tijd creëert dit een gevaarlijke situatie voor je hond.
Maar een hond kan op veel manieren oververhit raken. Bijvoorbeeld als hij veel heeft lopen rennen of spelen in de zon. Houd hierbij ook zeker erg in werkhonden die een bepaalde taak moeten vervullen terwijl het warm weer is, zoals schapendrijvers en boerderij honden. Ook wanneer een hond naast de fiets rent kan dit tot oververhitting leiden.
Daarnaast kan het gebrek aan water of een schaduw plek ervoor zorgen dat je hond niet af kan koelen, waardoor je hond oververhit raakt.
Hoe kan je het voorkomen?
Een hond raakt overmatige warmte kwijt via zijn voetzolen en door te hijgen. Houd hier dus zeker rekening mee als je iets met je hond wilt gaan ondernemen. Soms lijkt het namelijk alsof de temperatuur al voldoende is gezakt, maar het warme asfalt blijft nog langere tijd warmte afgeven. En deze warmte neemt je hond via zijn poten razendsnel op, hierdoor kan hij zijn eigen warmte niet meer kwijt. Juist op momenten dat je het niet verwacht kan oververhitting dus op de loer liggen. Ga daarom zeker niet fietsen of hardlopen aan het einde van een warme dag. En laat je hond bij warm weer maar kort uit en zoek hierbij de schaduw op.
Verder kan je oververhitting voorkomen door genoeg schaduwplekken te creëren en voor voldoende water te zorgen. In de blog ‘Hond afkoelen bij warm weer, hoe doe je dat op een veilige manier?‘ vind je nog veel meer tips om je hond te helpen afkoelen op warme zomerdagen.
Ten slotte laat je je hond vanzelfsprekend nooit alleen in een warme auto.
Helpt het om de vacht van mijn hond te scheren?
Nee, helaas wordt dit vaak nog preventief aangeraden. Maar meestal zorgt dit er juist voor dat je het isolerende laagje van je hond zijn vacht verwijderd. Hierdoor kan hij sneller verbranden en daarnaast beïnvloed je hiermee, bij honden met een ondervacht, ook de structuur van de vacht. Het duurt dan heel lang voordat de vacht weer helemaal is hersteld en optimaal kan werken.
Mocht je het toch willen overwegen kijk dan goed naar het vachttype van je hond en het effect dat scheren hier op de lange termijn op zal hebben.
In het geval van oververhitting kan het soms wel werken om de vacht bij de buik wat weg te scheren. Hierdoor kan je de buik beter koelen en kan je hond sneller warmte kwijtraken.
De informatie in deze blog is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Heb je het idee dat je hond zich niet lekker voelt, neem dan altijd contact op met een dierenarts.