Van nature vinden honden het fijn om te kauwen. Op deze manier kunnen ze zelf stress en angst reduceren en komen er verschillende gelukshormonen vrij. In het dagelijks leven kan dit zich soms uiten in destructief gedrag. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen door kauwmateriaal aan te bieden. Kauwen heeft dus veel voordelen voor je hond, we nemen ze door in deze blog.
De voordelen van kauwen voor honden
Het aanbieden van kauwmateriaal heeft een positief effect op de gemoedstoestand van je hond daarnaast werkt het reinigend. Hierdoor heeft kauwen een aantal grote voordelen voor je hond.
Kauwen heeft een reinigende werking op het gebit
Het meest bekende voordeel van kauwen is dat het een reinigende werking heeft op het gebit van je hond. Door verschillende soorten kauwsnacks aan te bieden en deze regelmatig af te wisselen, worden de tanden van je hond gereinigd en vrijgemaakt van tandplak. Zo kan je veel gebitsproblemen voorkomen.
Het werkt kalmerend
Daarnaast werkt kauwen voor een hond erg kalmerend. Het kan ze helpen om stress en angst los te laten en zo op een gezonde manier te ontspannen. Zo kan je wat te kauwen aanbieden aan het einde van de dag of wanneer je verplichte rustmomenten in wilt bouwen voor je hond. Hierdoor komt hij al in een rustige staat en is het gemakkelijker om rust te pakken en te gaan slapen.
Verlaagt stress
Omdat kauwen zo kalmerend werkt is het voor je hond een goede manier om stress te verlagen. Is de stressemmer van je hoofd overvol of heeft hij een spannende/moeilijke dag gehad? Dan is het een goed idee om wat te kauwen aan te bieden. Ook als je visite hebt kan een kauwsnack helpen om je hond tot rust te laten komen.
Door te kauwen komen er gelukshormonen vrij
Tijdens het kauwen komen er gelukshormonen vrij, deze zorgen ervoor dat je hond lekkerder in zijn vel zit. Daarnaast hebben gelukshormonen een pijnstillende werking. Geen wonder dus dat honden zo kunnen genieten van een kauwsnack.
Het aanbieden van kauwmateriaal helpt tegen verveling
Ten slotte zorgt het aanbieden van kauwmateriaal ervoor dat je hond mentaal wordt uitgedaagd. Het kan soms best lastig zijn om te ontdekken hoe je de kauwsnack het beste op kan eten. En het kost veel (mentale) energie om hiermee aan de slag te gaan. Daardoor helpt kauwen ook tegen verveling en is het een fijne bezigheid voor je hond.
Welke kauwstaven en botten zijn fijn om te geven aan mijn hond?
Nu je weet wat voor voordelen het kauwen voor je hond heeft, wil je misschien direct een aantal kauwsnacks in huis halen. Je kan hierbij kijken naar het kauwgedrag van je hond. Heeft hij nog niet zo vaak een kauwsnack gekregen? Dan zou ik starten met wat zachter kauwmateriaal.
Wanneer je hond al een echte kauwsnack pro is, zou ik eerder kiezen voor wat hardere kauwstaven. Op deze manier heeft je hond er langer plezier van en is het niet enkel een tussendoortje. Verder scheelt dit ook aanzienlijk in het aantal calorieën dat je hond binnen krijgt.
Ten slotte kies ik zelf altijd voor natuurlijke kauwsnacks zonder toegevoegde stoffen. Je vind hieronder een lijstje van de kauwsnacks die ik het liefste aan Willow geef. Hierin staan ook een paar vega(n) opties.
Favoriete Kauwsnacks
- Koffiewortel. Deze kauwstaven zijn een restproduct. De stokken worden niet bewerkt met chemische stoffen en zijn 100% natuurlijk. Omdat ze anders worden weggegooid en ook nog eens vegan zijn, zijn ze extra duurzaam.
- Yakstaaf. Dit is Willows haar favoriete kauwsnack. Een yakstaf, ook wel churpi genoemd is een soort hele harde kaas gemaakt van yakmelk. De staven zijn 100% natuurlijk, vegetarisch en gaan super lang mee. Daarnaast stinken ze niet en laten ze geen vlekken achter.
- Gedroogde snacks. Verder krijgt Willow regelmatig gedroogde huid. Ik kies dan zelf vaak voor de hardere varianten, zoals kameel. Wanneer jouw hond nog niet zoveel kauwt kan je ook kiezen voor soorten als pens en vis.
Bij hele harde kauwsnacks is het belangrijk dat je hond deze niet in één keer probeert door te bijten. Probeert hij dit toch? Haal de snack dan weg. Laat je hond daarnaast nooit alleen met kauwmateriaal om verstikkingsgevaar te voorkomen.