Nu gratis: De ultieme gids voor mentale verrijking, zodat jouw hond de uitdaging krijgt die hij nodig heeft terwijl jullie superveel plezier maken. Klik hier om te downloaden

Canicross hondensport. Wat is het en hoe start je met canicross?

Canicross hondensport. Wat is het en hoe start je met canicross

Je weet vast wel dat het mogelijk is om met je hond te gaan hardlopen. Dagelijks nemen veel mensen hun hond mee naar buiten om een ronde te gaan joggen. Maar heb je ook wel eens van canicross gehoord? Deze hondensport gaat net een stapje verder dan gewoon hardlopen. Je zit namelijk met een lijn aan elkaar vast, waardoor de hond als het ware de baas mee trekt en er extra snelheid wordt gecreëerd. In deze blog gaan we kijken wat canicross precies is en hoe je hiermee kan starten.

Hoe is deze hondensport ontstaan?

Canicross is ontstaan in Canada. Er werd gezocht naar een alternatief voor de sledehondensport. Wanneer er geen sneeuw lag konden deze honden immers niet trainen. Daarom hebben ze een manier bedacht om de training in de andere seizoenen toch voort te zetten. Dit deden ze door de honden samen met de geleider te laten hardlopen. De hond trok hierbij de baas vooruit.

Later is deze hondensport ook bekender geworden in Europa. Vooral in België en Frankrijk is het erg populair. Maar ook in Nederland wordt de sport steeds bekender.

In eerste instantie is deze sport ontwikkeld voor sledehonden. Maar tegenwoordig kunnen alle honden aan canicross doen, hier hoeven ze geen sledehond voor te zijn.

Wat is Canicross?

Canicross is eigenlijk een soort vorm van hardlopen met je hond. Het verschil met gewoon joggen is dat de hond aan de lijn mag trekken en de geleider op deze manier voort trekt.

Dit kan er ongecontroleerd uitzien, maar de geleider stuurt, dit doet hij door middel van gesproken commando’s. Het lijkt dus alsof de hond de controle heeft, maar in werkelijkheid is dat niet zo.

Bij deze hondensport leggen de geleider en de hond gedurende het rennen samen een parcours af over onverharde paden, in de natuur. Je loopt eigenlijk bijna altijd off road. Op het strand, in het bos, door de velden of op de heide, als het maar een zachte ondergrond heeft. 

Het trekken aan de lijn kan soms best een omschakeling zijn. Maar voor de hond is het over het algemeen duidelijk dat trekken alleen gewenst is als hij het speciaal tuig voor canicross draagt.

Om de sport te beoefenen draagt de hardloper een heupgordel, de hond krijgt een speciaal tuig, de hond en geleider zijn verbonden door een elastische lijn van ongeveer 2 meter lang.

Waarom is deze sport zo leuk om te beoefenen?

Samen sporten versterkt de band enorm, je vormt een team en werkt samen. Tijdens het hardlopen ben je enorm op elkaar aangewezen. De geleider, ook wel handler genoemd, moet duidelijke instructies geven en de hond moet zorgen dat hij hier snel genoeg op reageert en jou voorttrekt. Daarnaast moeten jullie ook de omgeving in de gaten blijven houden en eventuele obstakels vermijden.

Wanneer dit lukt geeft dit zowel jou als je hond een enorme boost zelfvertrouwen.

Daarnaast is het een fijne manier om sportief bezig te zijn. Het gaat een stuk sneller dan gewoon hardlopen en zorgt voor een betere conditie. Zowel voor jou als je hond. En het is een sport die je lekker in de natuur kan uitvoeren.

Canicross is niet alleen goed voor de lichamelijke conditie. Maar ook mentaal zorgt het voor de nodige uitdaging. Zo moeten jullie constant na blijven denken en onderling communiceren. Hierdoor is de sport erg geschikt als extra uitdaging voor je hond.

Kan je meedoen aan canicross wedstrijden?

Je kan canicross recreatief beoefenen, maar misschien vind je het ook wel leuk om mee te doen aan een wedstrijd. Canicross Nederland organiseert ongeveer twaalf wedstrijden per jaar, verder zijn er ook sportverenigingen die canicrosswedstrijden organiseren.

Om hieraan mee te doen kan je je van tevoren aanmelden. Je kan dan kiezen voor een korte of lange afstand.  Er zijn soms ook speciale races voor kinderen

Wanneer je meedoet aan een wedstrijd wordt het parcours aangegeven met lint en pijlen, vaak kan je deze route van tevoren al lopend bekijken. Zodat je weet wat je te wachten staat en je voor kan bereiden.

Voor welke honden is canicross geschikt?

In principe kan elke gezonde, volwassen hond deze sport beoefenen. Mits je hond het natuurlijk leuk vind. Zorg wel dat je hond volledig is uitgegroeid. De meeste honden zijn volgroeid op een leeftijd van 1 jaar, bij grotere rassen kan dit iets langer duren, vaak zijn deze 1.5 jaar.

Verder is het belangrijk dat je niet direct te hard van stapel loopt. Start eerst met het opbouwen van de conditie van zowel jou als je hond. Begin rustig en bouw het tempo langzaam op. Zorg daarnaast altijd voor een warming up en een goede cooling down.

Houd je hond altijd goed in de gaten en stop bij uitputting of oververhitting. Een gezonde hond is belangrijker dan een goede prestatie.

Waar kan je deze sport beoefenen / waar begin je?

Je kan zelf aan de slag door middel van online cursussen of trainingsschema’s. Verder kan je op de website van canicross nederland informatie vinden van trainingsgroepen in jouw omgeving, zo kan je eventueel samen met andere honden en eigenaren trainen.

Wat heb je nodig voor canicross?

Je hebt niet zoveel nodig om met Canicross te kunnen starten. Een aantal dingen zijn echter essentieel.

Een speciaal tuig voor je hond

Als eerste heeft je hond een speciaal tuig nodig. Dit is erg belangrijk omdat het de bewegingsvrijheid en ademruimte van je hond niet mag belemmeren tijdens het rennen. Er zijn speciale tuigen voor canicross te koop.

Gebruik een heupgordel

Verder heb je als eigenaar een heupgordel nodig. Hierdoor wordt de druk van het trekken beter verdeelt en heb je je handen vrij. Bij goedkopere heupgordels komt er voornamelijk druk op de onderrug, bij kleine honden is dit niet zo erg. Bij grotere honden kan dit de rug overbelasten, het is dan fijner als de druk zo laag mogelijk op de heupen/billen worden opgevangen. Daarvoor zijn er heupgordels met extra riempjes, waardoor de gordel goed op zijn plek blijft zitten.

Een elastische lijn

Je bent met elkaar verbonden door een elastische lijn. Deze lijn is maximaal 2 meter lang. In deze lijn is een elastiek verwerkt dat als schokdemper dient.

Goede schoenen

Ten slotte is het belangrijk dat je goede schoenen draagt. Je kan tijdens een route makkelijk uitglijden, cross/trailschoenen schoenen met een profiel zijn daarom fijn. Spikes zijn verboden bij het canicrossen.

Alternatief voor Canicrossen: Canitrail

Naast canicross heb je ook de sport canitrail. Hierbij loop je samen met je hond langere afstanden in de natuur, vaak zijn dit uitdagende routes (trails) met veel smalle paadjes en natuurlijke hindernissen zoals heuvels. Het lijkt op canicross maar het verschil is dat de afstanden hier wat langer zijn, de intensiteit lager ligt en dat de trails technischer en uitdagender zijn.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

willows choice, honden blog met spelletjes, trucjes en training

Hoi! Ik ben Willow, een australian shepherd puber. Op deze site deel ik al mijn favoriete spullen, tips en leuke spelletjes om te doen.

Populaire blogs

Nieuw!

Hond- en Puppy dagboeken

gratis gids mentale uitdaging voor je hond

Gratis Download: Geef je hond mentale uitdaging

De ultieme gids om mentale verrijking in te bouwen in jullie dagelijkse leven. Geef jouw hond de uitdaging die hij nodig heeft terwijl jullie superveel plezier maken.

Yes! Je ontvangt de gids direct in je mailbox!