De teckel, het enige hondenras dat een eigen rasgroep heeft gekregen. Deze leuke honden zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Ben je op zoek naar een trouwe kameraad die ook nog eens slim is en veel energie heeft? Wellicht is de Teckel dan wel dé hond voor jou.
Denk je eraan om een pup van dit ras aan te schaffen of wil je een oudere hond van dit ras adopteren? In deze blog lees je alles wat je moet weten.
De Teckel in het kort
Gewicht: Gemiddeld 4-10 kg, afhankelijke van de grootte
Schofthoogte: 20 – 27 cm
Gemiddelde leeftijd: 12 – 15 jaar
Herkomst van dit ras
De Teckel komt oorspronkelijk uit Duitsland.
Hij werd daar gebruikt bij de jacht op dassen en vossen. Zijn kleine pootjes, die eigenlijk een erfelijke afwijking waren, kwamen hierbij enorm goed van pas. Ze volgden dassen en vossen hun holen in om ze er vervolgens uit te blaffen. Later is er ook een kleinere variant gefokt om op konijnen te kunnen jagen.
Hierdoor ontstonden er uiteindelijk drie verschillende groottes. De standaard, dwerg en kaninchen.
Karakter
De Teckel is een intelligent en actief ras. Hij houd van werken en is erg leergierig. Door zijn grote intelligentie kan hij echter wel snel verveeld raken, wanneer dit ras te weinig uitdaging krijgt is er een grote kans dat er gedragsproblemen en vervelend gedrag ontstaan.
Hij is zeer toegewijd en gehecht aan de personen binnen zijn gezin. Tegenover vreemden is de Teckel wat gereserveerder. Ook als waakhond is hij erg geschikt, ondanks zijn kleine bouw is hij namelijk wel enorm dapper.
Dit ras is zelfstandig, kan goed zelf initiatief nemen en heeft een eigen willetje. Daarom is het belangrijk dat je sterk in je schoenen staat. Wanneer dit niet het geval is maakt hij dankbaar gebruik van de situatie. Hij hangt graag de clown uit en gebruikt dat vervolgens in zijn voordeel.
Een teckel blaft vrij veel, dit kan te verklaren zijn, omdat hij dit vroeger ook inzette tijdens de jacht.
De verschillende vachttypes hebben allemaal een iets ander karakter. De langharige Teckel is over het algemeen het gevoeligst en zachtst qua karakter. De ruwharige variant is wat feller, waarschijnlijk omdat hier terriërs in gefokt zijn. De gladharige Teckels zitten hier een beetje tussenin.
Waar is de Teckel oorspronkelijk voor gefokt?
Van oorsprong zijn Teckels gefokt als hulp bij de jacht op dassen, vossen en konijnen.
Fysieke en mentale uitdaging
Dit ras is van oorsprong gewend om te jagen, zorg daarom voor voldoende uitdaging. Dit kan op verschillende manieren. Wanneer je een rustige hondensport beoefent met je Teckel zal hij hier enorm van genieten. Denk bijvoorbeeld aan Doggydance, treibball en obedience.
Het is ook een goed idee om de Teckel te laten doen waar hij oorspronkelijk voor bedoeld is namelijk het jagen. Kijk of je samen met je hond kan gaan speuren / detetectiewerk kan doen of kies voor jachttraining of zoekwerk.
Hondensporten als behendigheid en frisbee zijn minder geschikt, hierbij wordt het lichaam van de Teckel teveel belast.
Zorg naast fysieke uitdaging ook voor mentale stimulatie in de vorm van trucjes, denkspellen enz. In deze blog lees je meer over het belang van mentale stimulatie en geef ik voorbeelden van leuke spelletjes.
Let ook op dat je je hond niet overvraagd, dan creëer je overprikkeling. Vind hierin een balans.
Nina Ottosson – Dog smart composite
Denkspel om je hond mentale uitdaging te bieden
€24,60 bij bol.com
Opvoeding / training
Vanwege zijn geschiedenis als jachthond heeft de Teckel een sterk jachtinstinct, het kan daardoor lastig zijn om deze honden los te laten lopen. Daarnaast heeft hij een sterk karakter en een eigen willetje. Zijn intelligentie is een voordeel bij het aanleren van basiscommando’s, maar hij weet ook heel goed hoe hij je kan manipuleren om zijn zin te krijgen. Het is daarom belangrijk om sterk in je schoenen te staan.
Ondanks deze karaktereigenschappen is het ook een gevoelig ras, zorg dat je rechtvaardig met respect en ook vanuit zachtheid communiceert om het vertrouwen te behouden. Blijf echter wel duidelijk en consequent.
Daarnaast hebben Teckels een sterk jachtinstinct.
Uiterlijk
Binnen dit ras zijn er drie verschillende vachttypen. Gladhaar, ruwhaar en langhaar
Daarnaast zien we de Teckel in verschillende kleuren.
- Eenkleurig: rood, roodgeel en geel.
- Tweekleurig: zwart/donkerbruine met roestbruine of gele aftekeningen.
- Gevlekt met grijze of beige vlekken op een donkere onderkleur, wit is daarbij uitgesloten.
- Gestroomd, rood of geel met een donkere fijne streping.
De bouw van deze honden is klein en lang, ze hebben korte pootjes, een brede en diepe borstkas. En zijn gespierd. Verder hebben ze hangende oren en een spitse snuit.
Verzorging van de Teckel
De verschillende vachtsoorten hebben elk een andere verzorging nodig.
- Langhaar Teckels dienen dagelijks te worden geborsteld, om klitten te voorkomen. De lange haren rondom de poten moeten af en toe worden bijgeknipt en het haar bij de oren uitgedund.
- Een gladhaar Teckel heeft niet veel vachtverzorging nodig, één keer per week borstelen is voldoende.
- Bij de ruwharige Teckel moet de vacht tenminste twee keer per jaar worden geplukt. Je kan dit laten doen bij een trimsalon.
Dit ras verliest 2x per jaar meer haar tijdens de rui, dit is in het voorjaar en najaar, vaker borstelen is op die momenten aan te raden. Het wassen van de hond is niet nodig, tenzij hij heel vies is geworden.
Zoals bij alle honden is het belangrijk om regelmatig de oren en tanden checken. Je kan wat kauwmateriaal geven om de tanden schoon te houden en indien gewenst de tanden poetsen. Daarnaast moeten de nagels regelmatig worden geknipt als ze niet vanzelf slijten.
Zorg daarnaast dat je Teckel niet te dik wordt, de toch al zwakke rug wordt dan extra belast.
Gezondheid
De Teckel is een redelijk gezond ras, toch is het belangrijk om een aantal veelvoorkomende ziektes uit te sluiten, wanneer je een hond van dit ras aanschaft.
Rugklachten
Door hun bouw lopen teckels risico op rugletsel. Zo hebben ze bijvoorbeeld sneller last van een rughernia.
Verder komen de volgende ziektes voor:
- Glaucoom
- Parodontitis
- Tussenwervelschijf ziekte (IVDD)
Om deze aandoeningen te voorkomen is het belangrijk dat beide ouderdieren worden getest voordat er met ze wordt gefokt. Testen die moeten worden gedaan volgends de rasvereniging zijn: ECVO-oogonderzoek.
Een goede fokker laat de ouderdieren altijd testen.
Is een Teckel geschikt voor beginners?
Het is fijn als je al wat ervaring met honden hebt voordat je aan een Teckel begint.
Rasvereniging
Kijk voor meer info op de site van de rasvereniging.
Elke hond is een individu. De gegeven informatie geldt voor het ras in zijn algemeen.
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, lees je wel altijd goed in en informeer bij fokkers en rasverenigingen alvorens een hond aan te schaffen.