De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, ook wel Toller genoemd, is met zijn rode vacht en witte tekeningen een prachtige verschijning. Deze hond werd vroeger ingezet bij de jacht op eenden en ganzen en is een fantastische kameraad voor de actieve hondeneigenaar.
Denk je eraan om een pup van dit ras aan te schaffen of wil je een oudere hond van dit ras adopteren? En wil je graag meer te weten komen over dit fantastische ras? In deze blog lees je alles wat je moet weten.
De Nova Scotia Duck Tolling Retriever in het kort
Gewicht
Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever bereikt meestal een gewicht van 17-23 kg. Teefjes van dit ras wegen iets minder dan reuen en worden zo’n 17-20 kg zwaar. Reuen wegen gemiddeld 20-23 kg, wanneer ze zijn uitgegroeid. Naast het geslacht van je hond kan het gewicht ook afhangen van andere factoren zoals genetica.
Hoe groot wordt een Toller?
Niet alleen het gewicht maar ook de grootte van de Toller hangt af van zowel het geslacht als de genetica. Een teefje heeft over het algemeen een schofthoogte van rond de 48 cm. En reu wordt vaak iets groter en heeft een gemiddelde shofthoogte van 51 cm.
De schofthoogte is de schouderhoogte van een hond, wanneer deze recht vanaf de grond tot aan de schouder wordt gemeten.
Gemiddelde leeftijd
Gemiddeld wordt een Nova Scotia Duck Tolling Retriever 15 jaar oud.
Natuurlijk hangt dit van veel verschillende factoren af. Genetica, voeding, voldoende beweging, fitheid, gezondheid en een goed gewicht hebben allemaal invloed op de uiteindelijke leeftijd van je hond.
Herkomst van dit ras
Wanneer je naar de herkomst van een hondenras kijkt kan je zien waar het ras oorspronkelijk voor is gefokt. Hier kan je veel uit opmaken met betrekking tot karaktereigenschappen en gedrag. Daarom is het fijn om je hier in te verdiepen als je je verder wilt oriënteren op een bepaald ras.
Wanneer je voor een Nova Scotia Duck Tolling Retriever kiest is het belangrijk om rekening te houden met deze eigenschappen, omdat je deze ook nu nog in honden van dit ras terug kan zien. Deze info kunnen we gebruiken om passende uitdaging te geven, zowel fysiek als mentaal en om onze honden goed te kunnen begrijpen en begeleiden.
Geschiedenis: Hoe is dit hondenras ontstaan?
De Nova Scotia Duck Tolling Retriever komt van oorsprong van Nova Scotia, een schiereiland in het oosten van Canada. Hier werd het ras ingezet bij de jacht op eenden en ganzen.
De Toller hielp bij de jacht door een stok op te halen uit het water die door de jager was weggegooid. Tijdens het zwemmen maakte de hond bepaalde bewegingen die voor rimpelingen in het water zorgden. Deze rimpelingen en de activiteit van de hond hadden een aantrekkelijke werking op watervogels, die nieuwsgierig werden, waardoor ze tevoorschijn kwamen. Vervolgens keerde de hond terug naar zijn baas en kon het wild worden geschoten. Daarna mocht de Nova Scotia Duck Tolling Retriever de eenden ophalen en naar de jager brengen. Het gebruik van deze techniek wordt ook wel ‘tolling’ genoemd.
Later werd het ras ook bekend in Europa.
Waar is de Nova Scotia Duck Tolling Retriever oorspronkelijk voor gefokt?
Van oorsprong is de Nova Scotia Duck Tolling Retriever gefokt voor de jacht op watervogels. Hij hielp hierbij door de vogels te lokken door middel van ‘tolling’. Vervolgens was het de bedoeling dat hij het geschoten wild op ging halen, ook wel retrieving genoemd.
Karakter van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever
De Toller is een speelse en vrolijke hond. Hij is aanhankelijk en erg gericht op zijn baas. Tegenover vreemden is dit ras wat gereserveerder.
Doordat dit ras is gefokt voor de jacht op watervogels en ‘tolling’ zijn deze honden dol op apporteren en een groot fan van water.
Nova Scotia Duck Tolling Retrievers hebben ontzettend veel energie, houd hier rekening mee. Dit zijn geen honden om hele dagen op de bank te hangen, ze hebben echt uitdaging nodig. Zowel fysiek als mentaal. Anders heb je kans dat er gedragsproblemen ontstaan, omdat je hond zelf op zoek gaat naar uitdaging. Of dat je hond ongelukkig wordt.
Zijn er werklijnen en showlijnen van dit ras?
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Border Collie of Golden Retriever, wordt er binnen dit ras geen onderscheid gemaakt tussen verschillende ‘lijnen’. Bij de honden die worden gefokt wordt er gekeken naar rasspecifieke eigenschappen en gezondheid. Hierdoor hebben alle Tollers hun jachtinstinct behouden, al zal de één er vanzelfsprekend meer aanleg voor hebben dan de ander.
Fysieke en mentale uitdaging
De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een actieve hond die veel beweging en uitdaging nodig. Zorg dus dat je dit kan bieden wanneer je voor dit hondenras kiest. En ga er regelmatig op uit en geef een toller ook genoeg mentale uitdaging. Het is fijn om dit aan te bieden in de vorm van een hondensport en extra denkwerk.
Geschikte hondensporten voor de Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Wanneer je een Toller de mogelijkheid geeft om te werken, zal hij helemaal gelukkig zijn. Treibball, speuren, behendigheid, obedience of dog dance, dit ras is voor elke hondensport geschikt. Zolang hij samen met jou dingen mag ondernemen is de Nova Scotia Duck Tolling Retriever gelukkig.
Kijk ook naar manieren waarop dit ras zijn oorspronkelijke taken kan vervullen, bijvoorbeeld in de vorm van apporteren en jachttraining.
Agility / Behendigheid
Behendigheid, of agility, is een hondensport waarbij je hond binnen zo snel mogelijk een parcours met hindenissen moet afleggen. De hindernissen kunnen bestaan uit sprongen, tunnels en andere toestellen.
Om deze hondensport te kunnen beoefenen is het heel belangrijk dat je Toller volledig volgroeid is. Je zou met een jongere hond wel alvast kunnen starten met het aanleren van simpele oefeningen die niet belastend zijn voor het lichaam. Sommige hondenscholen bieden dit ook aan in de vorm van puppy agility.
Je ook eerst met hoopers starten. Deze sport is fysiek minder belastend voor je hond, waardoor je hier al eerder mee kan beginnen. Ook voor oudere honden of honden die minder goed ter been zijn is dit een leuke sport waar ze aan mee kunnen doen.
Hoopers
Net als bij agility moet je hond bij hoopers zo snel mogelijk een parcours afleggen. De geleider staat hierbij in het midden en geeft aanwijzingen om het parcours goed uit te voeren. Je rent dus zelf niet mee met je hond. Dit is extra fijn als je zelf wat minder goed ter been bent, maar je hond wel extra uitdaging wilt bieden in de vorm van een actieve hondensport.
Hoopers is minder belastend voor het lichaam van je hond. Omdat er bij deze sport geen gebruik wordt gemaakt van sprongen of toestellen. Het parcours bestaat enkel uit bogen (hoops), tunnels en tonnen om omheen te rennen. Hierdoor is het ook geschikt voor oudere honden, honden die lichamelijk in een minder goede conditie zijn en pups.
Treibball
Bij deze hondensport is het de bedeling dat je hond een soort grote fitnessballen richting een doel duwt. Treibball is een combi van onder andere voetbal en schapendrijven.
Om je hond naar de juiste bal te leiden en hem te laten sturen maak je gebruik van verschillende commando’s. Hij is dus niet alleen fysiek bezig, maar wordt ook mentaal uitgedaagd.
Dog dance / Heelwork to music
Dog dance en Heelwork to music zijn sporten waarbij een choreografie uitvoert door trucjes en oefeningen te doen op muziek. Je danst op deze manier dus eigenlijk samen met je hond.
Het voordeel van Dog Dance is dat elke hond hieraan mee kan doen. Je kan de routine namelijk volledig aanpassingen aan het niveau en de gezondheid van je hond.
Binnen Dog Dance is er sprake van verschillende soorten van de sport. Kijk dus vooral welke soort jullie het meeste aanspreekt.
Speuren
Wanneer je met je hond wilt gaan speuren kan je dit op verschillende manieren doen. Je kan bijvoorbeeld aan de slag te gaan met praktijkspeuren, mantrailing of clean boot speuren. Bij alle versies van het speuren is het de bedoeling dat de hond een spoor volgt om een bepaald persoon op te sporen.
In een andere vorm van speuren is door je hond een geurspoor zo exact mogelijk te laten volgen terwijl hij ondertussen verschillende voorwerpen tegenkomt die hij op moet speuren.
Ook binnen de jachttraining is speuren mogelijk, dit wordt ook wel zweetwerk genoemd. Hierbij is het de bedoeling dat je hond een geurspoor van aangeschoten wild volgt. Jachthonden hebben hier vaak wat meer aanleg voor.
Een kwartier speuren staat gelijk aan een lange wandeling en is super uitdagend voor je hond.
Het kan voor alle honden dus een fijne manier zijn om mentaal uitgedaagd te worden. Zeker omdat het ook geschikt is voor honden die fysiek slechter ter been zijn. Daarnaast kunnen ook honden met gedragsproblemen vaak toch bij hondenscholen terecht voor een speurles.
Obedience
Bij obedience/gehoorzaamheid is het doel dat je hond bepaalde oefeningen zo perfect mogelijk uitvoert. Voorbeelden van oefeningen zijn apporteren, volgen en komen op commando.
Binnen deze sport zijn er verschillende vormen. Zo heb je FCI-obedience en Engelse obedience. Verdiep je vooral in beide soorten om de keuze te maken voor de versie die het beste bij jou en je hond past.
Rally-o is een wat lossere vorm van gehoorzaamheid waarbij vooral plezier voorop staat.
Jachttraining
Bij deze hondensport helpt je hond bij de jacht. Overigens wordt er in de hondensport vaak gebruik gemaakt van dummy’s om de verschillende onderdelen te leren ipv echt wild.
Het is belangrijk dat de geleider en hond goed samenwerken om de taken goed uit te kunnen voeren. Bij jachttraining kan je hond leren om het ‘aangeschoten wild’ (vaak dus een dummy) te apporteren. Dit kan op zicht (markeerapport, geur (verloren apport of op basis van de aanwijzingen van de geleider (dirigeerapport).
Dit doet hij in verschillende situaties, zowel over land als door het water.
Verder kunnen jullie ook trainen voor veldwerk. Dit is als het ware het zoeken van het wild voordat het wordt geschoten. De hond loopt dan tegen de wind in in een zigzagpatroon over het veld op zoek naar wild. Wanneer hij het wild heeft gevonden laat hij dit weten door te verstrakken en op een speciale manier te gaan staan. Op commando moet de hond gaan rennen om het wild op te stoten.
Vooral honden die oorspronkelijk voor de jacht zijn gefokt blinken uit in deze sport. Nova Scotia Duck Tolling Retrievers zijn over het algemeen dol op het apporteerwerk, zeker als dit in het water mag.
Mentale uitdaging
Om een Toller gelukkig te houden is het aanbieden van mentale uitdaging enorm belangrijk. Naast een hondensport kan je hierin voorzien op verschillende manieren. Je kan je Nova Scotia Duck Tolling Retriever bijvoorbeeld verschillende trucjes en oefeningen aanleren en dagelijks extra uitdaging bieden in de vorm van denkspellen en verrijking. Het aanbieden van mentale uitdaging vervult niet alleen de behoeften van je hond, maar het helpt hem ook om tot rust te komen door zijn stressemmertje te legen, zelfvertrouwen op te bouwen en jullie band samen te versterken.
Gratis: De ultieme gids voor mentale uitdaging
De ultieme gids om mentale verrijking in te bouwen in jullie dagelijkse leven. Geef jouw hond de uitdaging die hij nodig heeft terwijl jullie superveel plezier maken.
Let ook op dat je je hond niet overvraagd, dan creëer je overprikkeling. Vind een balans tussen rust en uitdaging.
Opvoeding / training
De Toller leert snel en is erg intelligent. Daardoor kan hij echter ook een tikkeltje eigenwijs zijn. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden in de training. Daarentegen heeft hij wel een ongelofelijke ‘will to please’ en werkt hij graag samen met zijn eigenaar.
Daarnaast zorgt te weinig uitdaging vaak voor gedragsproblemen. Zorg dus wel dat je de hond deze uitdaging kan bieden. Een hondensport is voor deze honden een fantastische manier om hun energie kwijt te kunnen en te kunnen werken, zeker als je iets aan kan bieden wat bij zijn oorspronkelijke taken ligt.
Wees in de training consequent en duidelijk, maar wel eerlijk. Met de harde hand opvoeden zal niet werken bij deze gevoelige honden, werk altijd vanuit wederzijds respect (dit geldt overigens voor elke hond).
Zorg ook voor een goede socialisatie en laat je hond wennen aan zijn leefomgeving, ga samen de wereld ontdekken.
Uiterlijk
Nova Scotia Duck Tolling Retrievers zijn middelgrote honden met een krachtige en gespierde bouw. Honden van dit ras hebben een gewicht dat tussen de 17-23 kg ligt. Toller teefjes hebben een schofthoogte rond de 48 cm. Reuen zijn met hun 51 cm schofthoogte vaak net iets groter.
Leuk om te weten: De Toller is vanwege zijn oorspronkelijke taak als jachthond op watervogels een uitstekende zwemmer. Hierbij wordt hij ook geholpen door speciale zwemvliezen tussen zijn tenen.
Kleuren
Tollers hebben altijd een roodkleurige vacht. De rode kleur kan variëren van koper of karmozijnrood tot gouden karmozijnrood. De vacht kan eenkleurig zijn, maar sommige honden van dit ras hebben naast de rode kleur ook witte tekeningen. De vacht op de voeten, borst, kop en het puntje van de staart is dan wit gekleurd. Door zijn tekening heeft hij dan wel iets weg van een vos.
Vachttype van de Toller
De vacht van een Toller is altijd halflang en valt redelijk stijl. Soms valt het haar met een lichte golving op de rug. Nova Scotia Duck Tolling Retrievers hebben een dubbele waterbestendige vacht. Dit wil zeggen dat de vacht uit twee lagen bestaat. Een toplaag van halflange haren en een zeer dichte en zachte ondervacht. Hierdoor zijn ze goed beschermd tegen weersinvloeden en het water waar ze van oorsprong hele dagen in moesten zwemmen.
Verzorging van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Voor een goede gezondheid is het belangrijk om regelmatig de tijd te nemen voor de verzorging van je hond. Je kan hierbij denken aan het borstelen van de vacht, nagels bijknippen, het gebit van je hond checken en het controleren op verschillende soorten parasieten. Een goede verzorging kan veel problemen voorkomen en ervoor zorgen dat je hond zich optimaal voelt.
Vachtverzorging
De vacht van een Toller moet ongeveer één keer per week worden geborsteld. Om alle haren goed uit te kunnen kamen is het fijn om gebruik te maken van een slickerborstel. Houdt ook de plekken waar sneller klitten kunnen ontstaan in de gaten, zoals achter de oren, in de liezen en rond de achterpoten. Je kan hier eventueel een grove kam voor gebruiken. Om ervoor te zorgen dat je de vacht goed uitkamt tot op de huid kan je gebruik maken van de ‘line brushing’ techniek. Dit klinkt best ingewikkeld, maar is eigenlijk best simpel. In onderstaande video zie je hoe je dit kan doen.
In het voorjaar en het najaar is een Nova Scotia Duck Tolling Retriever in de rui en verliest hij meer haar. Vaker borstelen kan dan fijn zijn, omdat je hiermee loszittende haren verwijdert en irritatie kan voorkomen. Om de losse ondervacht gemakkelijk uit te kammen kan je gebruik maken van een herderharkje. Haal deze rustig over de vacht van je hond zonder veel druk uit te oefenen en de ondervacht zal vanzelf mee komen.
Beeztees Zelfreinigende Slickerborstel
Borstel voor alle soorten vachten – handig in gebruik
€14,95 bij bol.com
Mister Mill Ruikam / Klittenkam
Kam om klitten in de vacht uit te kammen
€15,95 bij bol.com
Ferplast Herderhark Dubbel
Fijne kam om gemakkelijk de ondervacht uit te kammen
€15,71 bij bol.com
Hoe vaak moet je de vacht van een Toller wassen?
In principe hoef je de vacht van een Toller niet te wassen. Nova Scotia Duck Tolling Retrievers hebben een vacht die van nature een bepaalde balans heeft. Wanneer hij af en toe mag zwemmen in schoon water zal de vacht mooi schoon blijven. Wanneer je het toch fijn vindt om je hond af en toe te wassen, kan je dit beter niet vaker dan 1x in de 3 maanden doen. De vacht en huid hebben dan voldoende gelegenheid om in balans te blijven. Zorg dat je voor het wassen van je hond enkel een speciale hondenshampoo gebruikt. Zelf gebruik ik het liefst een shampoo die daarnaast ook nog natuurlijk is.
Ik heb verschillende natuurlijke hondenshampoos uitgeprobeerd en ik vind een shampoobar tot nu toe het fijnste in gebruik. Deze kan je direct over de vacht van je hond halen waardoor het beter schuimt en je er ook minder van nodig hebt.
Kivo Petfood – Shampoobar voor honden
100 gram – Vrij van parabenen, sulfaten PH neutraal
€15,95 bij bol.com
Overige verzorging
Naast de verzorging van de vacht is het ook goed om regelmatig de oren en tanden checken. Zo kan je het direct zien als deze extra aandacht nodig hebben en gereinigd moeten worden. Of wanneer je hond ontstekingen heeft. Om de tanden van je hond goed schoon te houden kan je wat kauwmateriaal geven. Indien nodig kan je de tanden ook poetsen. Vieze oren kan je voorzichtig schoonmaken met een vochtig doekje. Het is niet nodig om een oorreiniger te gebruiken wanneer je hond geen klachten aan zijn oren heeft.
Wanneer de nagels van je hond niet vanzelf slijten is het belangrijk om deze elke 1-2 maanden te knippen, zodat ze niet te lang worden. Te lange nagels kunnen in de huid groeien en ervoor zorgen dat je hond een andere, niet gewenste, lichaamshouding aanneemt. Zorg dat je niet in het roze gedeelte van de nagel knipt om te voorkomen dat je in het leven knipt en het gaat bloeden. Wanneer je hond dit erg spannend vindt of je dit zelf niet prettig vindt om te doen kan je ook gebruik maken van een ‘scratch board’ waarmee je je hond aan kan leren om zelf zijn nagels te vijlen.
Vlooien, wormen en teken voorkomen
Het is voor elke hond belangrijk dat we hem zo veel mogelijk beschermen tegen vlooien, teken en wormen. Helaas worden hier nog vaak chemische middelen voor aangeraden, maar dat hoeft gelukkig helemaal niet. Want tegenwoordig zijn er ook veel natuurlijke opties op je hond hier tegen te kunnen bechermen.
Om wormen bij je hond te voorkomen kan je hem elk kwartaal hierop laten testen door middel van een mestonderzoek. En met een natuurlijke spray/druppels en/of een tekenband met natuurlijke materialen is het mogelijk om je hond te beschermen tegen vlooien en teken. Vergeet je hond ook niet regelmatig te checken na een wandeling. In onderstaande blogs kan je meer lezen over vlooien en teken bij je hond en natuurlijke middelen om hem hiertegen te beschermen.
- Vlooien bij de hond, alles wat je moet weten
- Teken bij de hond, alles wat je moet weten
- Natuurlijke middelen tegen vlooien en teken, welke opties zijn er?
Laat je hond rustig wennen aan verzorgingshandelingen
Het is niet vanzelfsprekend dat je hond alle verzorgingshandelingen fijn vindt. Daarom is het enorm belangrijk om je hond altijd rustig aan te laten wennen en het op een fijne manier op te bouwen. Deze handelingen zullen regelmatig terugkeren en veel stress veroorzaken als het steeds een strijd is en spanning geeft. Merk je dat je hond er veel moeite mee heeft of wil je het gewoon een fijne ervaring maken voor je hond? Dan is het wellicht interessant om je te verdiepen in coöperative care. Hiermee kan je van borstelen, het toedienen van medicijnen en (vlooien)druppels, het checken op teken en vlooien, tanden poetsen, nagels knippen enz. een fijne bezigheid maken zonder stress.
Voeding voor je Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Een goede voeding kan veel doen voor de gezondheid van je hond. Je kan kiezen voor een hoogwaardige voeding van (vers) vlees, gekookte voeding, natvoer of brokken. Zelf geef ik op dit moment Riverwood aan Willow en hier ben ik erg tevreden over. Wanneer je twijfelt en niet goed weet welk merk je het beste kan geven raad ik je aan om even op google te kijken. Hier vind je vaak uitgebreide analyses van voedingsexperts, zo kan je een weloverwogen keuze maken.
Gezondheid
Bepaalde ziektes komen bij de Nova Scotia Duck Tolling Retriever vaker voor, daarom is het belangrijk om een aantal veelvoorkomende ziektes uit te sluiten, wanneer je een hond van dit ras aanschaft.
- Heupdysplasie (HD)
- Patella luxatie
- Elleboogdysplasie (ED)
- Oogziekten zoals progressieve retinale atrofie en distichiasis.
- De ziekte van Addison
- Hypothyreoïdie
- Epilepsie
Om deze aandoeningen te voorkomen is het belangrijk dat beide ouderdieren worden getest voordat er met ze wordt gefokt. Testen die moeten worden gedaan volgends de rasvereniging zijn: Heupdysplasie, ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar PRA.
Een goede fokker laat de ouderdieren altijd testen.
Is een Nova Scotia Duck Tolling Retriever geschikt voor beginners?
De Toller is in principe geschikt als eerste hond. Over het algemeen zijn ze makkelijk te trainen. Houdt er echter wel rekening mee dat dit geen honden zijn om hele dagen op de bank te liggen. Ze hebben enorm veel uitdaging en beweging nodig. Daarnaast kunnen ze ook best eigenwijs zijn en hebben ze een duidelijke en consequente opvoeding nodig.
Wanneer jij bereid bent veel tijd en aandacht aan de training en je hond te besteden, is dit een super hond waar je ongelofelijk veel liefde van mag ontvangen!
Rasvereniging
kijk voor meer info op de site van de rasverenigingen
https://www.tollertales.nl/home
Elke hond is een individu. De gegeven informatie geldt voor het ras in zijn algemeen.
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, lees je wel altijd goed in en informeer bij fokkers en rasverenigingen alvorens een hond aan te schaffen.