De Labrador Retriever, in de volksmond ook wel gewoon Labrador genoemd, is een fantastische hond voor de actieve hondeneigenaar die nog geen ervaring met honden heeft. Deze honden zijn ontzettend lief, geduldig en aanhankelijk.
Denk je eraan om een pup van dit ras aan te schaffen of wil je een oudere hond van dit ras adopteren? En wil je graag meer te weten komen over dit fantastische ras? In deze blog lees je alles wat je moet weten.
De Labrador Retriever in het kort
Gewicht: 29 – 35 kg
Schofthoogte: 54 – 57 cm
Gemiddelde leeftijd: 11-12 jaar
Herkomst van dit ras
De oorsprong van de Labrador ligt in Newfoundland, een Canadees eiland. De honden uit deze regio hielpen de vissers van het eiland bij hun werk op de vissersboten door de ontsnapte vissen uit de netten terug te brengen.
Nadat deze honden werden gekruist met jachthonden, ontstonden de voorouders van de Labrador zoals we die nu kennen.
Tegenwoordig wordt de Labrador Retriever ingezet jachthond. Door zijn geschiedenis kan hij zowel op het land als in het water jagen. Verder wordt hij veel gebruikt als drugshond, reddingshond en hulphond. Maar dit ras wordt ook vaak als (eerste) huishond gehouden.
Karakter
De Labrador is een vriendelijke hond. Hij is erg aanhankelijk en gehecht aan het gezin. Daarnaast is hij sociaal en graag onder de mensen. Tegenover vreemden gedraagt hij zich stabiel, hij is niet agressief en ook niet schuw. Labradors en kinderen gaan goed samen, laat je hond en kinderen echter nooit zonder toezicht alleen!
Deze honden willen graag samenwerken en hebben een ‘will to please’, daarnaast zijn ze geduldig.
Ondanks dat Labradors jachthonden zijn zullen ze niet snel jagen als ze alleen zijn, ze blijven dan over het algemeen gewoon bij je in de buurt.
Ten slotte is de Labrador dol op zwemmen en eten.
Waar is de Labrador Retriever oorspronkelijk voor gefokt?
Van oorsprong is de Labrador gefokt voor het ophalen van geschoten wild tijdens de jacht, dit doet hij zowel op het land als in het water.
Tegenwoordig worden deze honden ook veel ingezet als drugshond, reddingshond en hulphond.
Fysieke en mentale uitdaging
De Labrador is een actief ras en heeft veel beweging en uitdaging nodig. Ga er dus regelmatig op uit en geef hem genoeg uitdaging zodat hij zijn hersenen kan gebruiken.
Wanneer je hem ook de mogelijkheid geeft om te werken, zal je labrador helemaal gelukkig zijn. Treibball, speuren, behendigheid, obedience of doggy dance, hij is voor elke hondensport geschikt. Zolang hij samen met jou dingen mag ondernemen is de Labrador in zijn element.
Zorg naast fysieke uitdaging ook voor mentale stimulatie in de vorm van trucjes, denkspellen enz. In deze blog lees je meer over het belang van mentale stimulatie en geef ik voorbeelden van leuke spelletjes.
Let ook op dat je je hond niet overvraagd, dan creëer je overprikkeling. Vind een balans tussen rust en uitdaging.
Nina Ottosson – Dog smart composite
Denkspel om je hond mentale uitdaging te bieden
€24,60 bij bol.com
Opvoeding / training
De Labrador leert snel en is over het algemeen vrij gemakkelijk op te voeden. Het is echter wel belangrijk om hier ook daadwerkelijk voldoende aandacht aan te besteden. Je kan niet verlangen dat de hond van pups af aan weet hoe het werkt.
Daarnaast zorgt te weinig uitdaging vaak voor gedragsproblemen. Zorg dus wel dat je de hond deze uitdaging kan bieden. Een hondensport is voor deze honden een fantastische manier om hun energie kwijt te kunnen en te kunnen werken.
Wees in de training consequent en duidelijk, maar wel eerlijk. Met de harde hand opvoeden zal niet werken bij deze gevoelige honden, werk altijd vanuit wederzijds respect (dit geldt overigens voor elke hond).
Zorg ook voor een goede socialisatie en laat je hond wennen aan zijn leefomgeving, ga samen de wereld ontdekken. Leer ze hierbij ook vooral om bepaalde prikkels, zoals andere honden, te negeren.
Uiterlijk
De Labrador heeft een korte aansluitende vacht, met een waterdichte ondervacht. Zijn staart is bij de aanzet dik en loopt toe naar de punt, hiermee kan hij goed sturen wanneer hij zich in het water bevindt.
Labradors zijn altijd éénkleurig. Zwart is de meest voorkomende kleur, maar ook bruin en geel zijn erkende kleuren.
Deze honden zijn middelgroot en hebben een gespierd en krachtig lichaam.
Verzorging van de Labrador Retriever
De vacht van een Labrador behoeft weinig verzorging. Regelmatig even borstelen is voldoende om de vacht gezond en schoon te houden.
Zoals bij alle honden is het belangrijk om met regelmaat de oren en tanden checken. Je kan wat kauwmateriaal geven om de tanden schoon te houden en eventueel de tanden poetsen. Daarnaast moeten de nagels regelmatig worden geknipt als ze niet vanzelf slijten.
Labradors hebben de neiging om snel te dik te worden, houd hier rekening mee met betrekking tot de voeding en beweging van je hond.
Gezondheid
De Labrador Retriever is een redelijk gezond ras, toch is het belangrijk om een aantal veelvoorkomende ziektes uit te sluiten, wanneer je een hond van dit ras aanschaft.
- heupdysplasie
- elleboogdysplasie
- osteochondrose (OCD)
- oogproblemen zoals staar en progressieve retinale atrofie (PRA).
Om deze aandoeningen te voorkomen is het belangrijk dat beide ouderdieren worden getest voordat er met ze wordt gefokt. Testen die moeten worden gedaan volgends de rasvereniging zijn: Heupdysplasie, elleboogdysplasie, ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar PRA.
Een goede fokker laat de ouderdieren altijd testen.
Is een Labrador Retriever geschikt voor beginners?
De Labrador wordt vaak aangeraden als eerste hond. Over het algemeen zijn ze makkelijk te trainen. Houdt er echter wel rekening mee dat dit geen honden zijn om dag in dag uit op de bank te hangen. Ze hebben ook uitdaging en beweging nodig.
Wanneer jij bereid bent voldoende tijd en aandacht aan de training en je hond te besteden, is dit een super hond waar je ongelofelijk veel liefde van mag ontvangen!
Rasvereniging
kijk voor meer info op de site van de rasverenigingen
Elke hond is een individu. De gegeven informatie geldt voor het ras in zijn algemeen.
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, lees je wel altijd goed in en informeer bij fokkers en rasverenigingen alvorens een hond aan te schaffen.