Nu gratis: De ultieme gids voor mentale verrijking, zodat jouw hond de uitdaging krijgt die hij nodig heeft terwijl jullie superveel plezier maken. Klik hier om te downloaden

Alles wat je wilt weten over de Friese Stabij

Friese Stabij ras informatie, stabyhoun

Wanneer je dit oerhollandse ras en zijn karakter ziet vraag je je af waarom het wereldwijd niet meer bekendheid heeft verkregen. De Stabijhoun, ook wel Friese Stabij of Stabij genoemd, is een fantastische hond voor de actieve eigenaar. Deze honden zijn intelligent, actief, een beetje eigenwijs, maar bovenal ontzettend lief!

Denk je eraan om een pup van dit ras aan te schaffen of wil je een oudere hond van dit ras adopteren? En wil je graag meer te weten komen over dit fantastische ras? In deze blog lees je alles wat je moet weten.

De Friese Stabij in het kort

Gewicht: Teef: 18 – 23 kg, Reu: 22 – 27 kg
Schofthoogte: Teef:48 – 50 cm, Reu: 50 – 53 cm
Gemiddelde leeftijd: 13 jaar

Herkomst van dit ras

De Stabij is een echt Nederlands ras en komt van oorsprong uit Friesland

Hier werd hij ingezet als zeer veelzijdige werkhond. Zo hielp hij bij het vangen van ongedierte, waaronder mollen, ratten en bunzingen, de vacht van de mollen kon vervolgens worden verkocht en bracht toendertijd veel geld op. Verder werd de Friese Stabij ingezet als waakhond en jachthond.

Vanaf de jaren 60 werd het ras ook bekend buiten Friesland. In het buitenland zie je dit ras nog steeds niet zoveel.

Karakter

De Friese Stabij is een erg intelligent en actief hondenras. Dit betekent wel dat deze honden mentale en fysieke uitdaging nodig hebben. Wanneer ze te weinig uitdaging krijgen is er een grote kans dat er gedragsproblemen en vervelend gedrag ontstaan.

Verder zijn deze honden vriendelijk, aanhankelijk en gehecht aan het gezin. Bij vreemden zijn ze in het begin wat gereserveerder en ook bij andere honden zijn ze eerst vaak wat terughoudender.

Vanwege zijn geschiedenis als werkhond op de boerderij is de Stabijhoun zelfstandig, hij kan daardoor ook best een beetje koppig zijn. Daarnaast dit ras een passie voor jagen, ook dit kan hij heel goed zelfstandig. De Friese Stabij is onderzoekend van aard en zal van alles uitproberen en op onderzoek uit gaan, zoals bijvoorbeeld het graven van kuilen, als je even niet oplet.

Deze honden zijn waaks en zullen je bij onraad waarschuwen door te blaffen, reken echter niet op de Stabij om de confrontatie aan te gaan. Na zijn waarschuwing mag de baas het verdere werk doen.

Waar is de Friese Stabij oorspronkelijk voor gefokt?

De Stabij is een veelzijdige werkhond. Zo werd hij ingezet als allround jager. (Hij kan zowel wijzen, ophalen en opjagen), ongedierteverdelger, hulp op de boerderij en beschermer van het erf.

Fysieke en mentale uitdaging

De Friese Stabij is een actief ras en heeft veel beweging en uitdaging nodig. Ga er dus regelmatig op uit en geef hem genoeg uitdaging zodat hij zijn hersenen kan gebruiken.

Wanneer je hem ook de mogelijkheid geeft om te werken, zal je Stabij enorm gelukkig zijn. Treibball, speuren, behendigheid, obedience of doggy dance. Zolang hij samen met jou dingen mag ondernemen is de Stabijhoun in zijn element.

Zorg naast fysieke uitdaging ook voor mentale stimulatie in de vorm van trucjes, denkspellen enz. In deze blog lees je meer over het belang van mentale stimulatie en geef ik voorbeelden van leuke spelletjes.

Let ook op dat je je hond niet overvraagd, dan creëer je overprikkeling. Vind een balans.

Al met al is dit geen hond voor in een appartement/flat of een woning zonder tuin. Hij heeft een plek nodig waar hij zijn energie kwijt kan. In een woning met een grote tuin of op een boerderij komt dit ras het beste tot zijn recht.

Nina Ottosson - Hondenspel - Dog brick

Nina Ottosson – Dog smart composite

Denkspel om je hond mentale uitdaging te bieden

Opvoeding / training

De Friese Stabij leert snel. Het aanleren van basiscommando’s is daardoor geen probleem. Ze zijn van nature echter behoorlijk eigenwijs en zullen niet snel meewerken als ze het nut van de training niet inzien. Het is belangrijk om sterk in je schoenen te staan en te voorkomen dat je hond de kans krijgt om ongewenst gedrag te vertonen.

Daarnaast zorgt te weinig uitdaging vaak voor gedragsproblemen. Zorg dus wel dat je je hond deze uitdaging kan bieden. Een hondensport is voor deze honden een fantastische manier om hun energie kwijt te kunnen en te kunnen werken.

Wees in de training consequent en duidelijk, maar wel eerlijk.  Met de harde hand opvoeden zal niet werken bij deze gevoelige honden, werk altijd vanuit wederzijds respect (dit geldt overigens voor elke hond).
Zorg ook voor een goede socialisatie en laat je hond wennen aan zijn leefomgeving, ga samen de wereld ontdekken.

Uiterlijk

De Stabij is een middelgrote hond. Meestal heeft hij een zwart met witte vacht. We zien deze honden echter ook in het bruin met wit. Beide varianten hebben in het wit eventueel een schimmel/spikkel aftekening.

Een driekleurige Stabij (zwart, wit, bruin) is een niet erkende kleur. Hier mag niet mee worden gefokt

De vacht van deze honden ras is halflang en sluik.

Verzorging van de Friese Stabij

De vacht van een Stabij moet eens per week worden geborsteld maar behoeft verder weinig verzorging.

Dit ras verliest meer haar tijdens de rui (voorjaar en najaar). Het is dan aan te raden om vaker te borstelen om irritatie te voorkomen. Het wassen van de hond is niet nodig, tenzij hij heel vies is geworden.

Zoals bij alle honden is het belangrijk om regelmatig de oren en tanden checken. Je kan wat kauwmateriaal geven om de tanden schoon te houden en de tanden eventueel poetsen. Daarnaast moeten de nagels regelmatig worden geknipt als ze niet vanzelf slijten.

Gezondheid

De Friese Stabij is een redelijk gezond ras, toch is het belangrijk om een aantal veelvoorkomende ziektes uit te sluiten, wanneer je een hond van dit ras aanschaft.

  • persisterende ductus arteriosus
  • epilepsie
  • cerebrale dysfunctie
  • ziekte van Von Willebrand
  • heupdysplasie
  • elleboogdysplasie

Om deze aandoeningen te voorkomen is het belangrijk dat beide ouderdieren worden getest voordat er met ze wordt gefokt. Testen die moeten worden gedaan volgends de rasvereniging zijn: Heupdysplasie en DNA-onderzoek naar Cerebrale Dysfunctie.

Een goede fokker laat de ouderdieren altijd testen.

Is een Friese Stabij geschikt voor beginners?

In principe is een Stabij geschikt voor beginners. Het kan echter wel de nodige uitdagingen met zich meebrengen, ze hebben immers een enorme behoefte aan beweging en uitdaging. Deze honden hebben een consequente, liefdevolle en duidelijke opvoeding nodig.  Anders heb je de kans dat hij zichzelf snel ongewenst gedrag aanleert. Daarnaast is dit vooral een hondenras voor de actieve hondeneigenaren, en geen hond die de hele dag op de bank wil hangen.

Heb jij deze tijd en aandacht voor jouw hond beschikbaar? Dan is de Friese Stabij een super lieve en aanhankelijke hond waar je veel plezier mee zult beleven.

Rasvereniging

kijk voor meer info op de site van de rasverenigingen

https://www.nvsw.nl/

https://www.onzestabyhoun.nl/

Elke hond is een individu. De gegeven informatie geldt voor het ras in zijn algemeen.
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, lees je wel altijd goed in en informeer bij fokkers en rasverenigingen alvorens een hond aan te schaffen.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

willows choice, honden blog met spelletjes, trucjes en training

Hoi! Ik ben Willow, een australian shepherd puber. Op deze site deel ik al mijn favoriete spullen, tips en leuke spelletjes om te doen.

Populaire blogs

Nieuw!

Hond- en Puppy dagboeken

gratis gids mentale uitdaging voor je hond

Gratis Download: Geef je hond mentale uitdaging

De ultieme gids om mentale verrijking in te bouwen in jullie dagelijkse leven. Geef jouw hond de uitdaging die hij nodig heeft terwijl jullie superveel plezier maken.

Yes! Je ontvangt de gids direct in je mailbox!