De Duitse Herder, tegenwoordig wordt hij veel ingezet als politiehond en is hij het toonbeeld van moed. Maar wist je dat hij vroeger een andere taak had? Hij werd toen ingezet als hulp op de boerderij, waar hij de kuddes o.a. moest beschermen tegen wolven.
Denk je eraan om een pup van dit ras aan te schaffen of wil je een oudere hond van dit ras adopteren? En wil je graag meer te weten komen over dit fantastische ras? In deze blog lees je alles wat je moet weten.
De Duitse Herder in het kort
Gewicht: Teef = 22 – 32 kg, Reu = 30 – 40 kg
Schofthoogte: Teef = 55 – 60 cm, Reu = 60 – 65 cm
Gemiddelde leeftijd: 12 – 13 jaar
Herkomst van dit ras
Eerst was de benaming Duitse Herder gewoon een naam voor een aantal hondenrassen die werkten met vee. Ondanks dat ze allemaal bepaalde uiterlijke kenmerken hadden, verschilden ze qua uiterlijk toch nog veel van elkaar. Rond 1880 werd er een poging gedaan om daar verandering in te brengen, maar dat liep op niets uit.
Aan het einde van de 19e eeuw creëerde een militair, Max von Stephanitz, een nieuw hondenras. Hij was op zoek naar een sterke diensthond, die veelzijdig, onbevreesd en stabiel was en daarnaast ook nog een wolfachtig uiterlijk had. Dit deed hij door verschillende honden te kruisen, zo is de Duitse Herder zoals we die nu kennen ontstaan.
Deze honden werden, net als hun voorouders, ingezet als hulp op de boerderij. Hier beschermden ze de kuddes en waren ze verantwoordelijk voor het hoeden van de schapen.
Maar sindsdien hebben ze ook geholpen bij politiewerk en hun dienst gedaan tijdens beide wereldoorlogen. Ze hebben bewezen uitermate geschikt te zijn voor het werk van berichtenhond, opsporingshond en bewakingshond. Maar daar houdt het niet op, want ook als geleidehond, hulphond en sporthond zijn Duitse Herders fantastisch.
Honden Scheurkalender 2025
Ontvang in 2025 iedere dag een tip, weetje, oefening of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden
Karakter
De Duitse Herder is een intelligente en actieve hond. Dit betekent wel dat hij mentale en fysieke uitdaging nodig heeft. Wanneer hij te weinig uitdaging krijgt is er een grote kans dat er gedragsproblemen en vervelend gedrag ontstaan.
Duitse Herders zijn erg op hun baas gericht en willen enorm graag samenwerken. Ze zijn vrij gemakkelijk te trainen, al moet je wel consequent zijn.
Dit ras is zeer toegewijd en gehecht aan de personen binnen zijn gezin. Tegenover vreemden zijn Duitse Herdershonden wat gereserveerder en waaks. Daardoor zijn het uitstekende waakhonden. Maar wanneer je hun vertrouwen hebt gewonnen schuilt er een ontzettend lieve en gevoelige hond onder dit pantser.
Daarnaast staan Duitse Herders bekend om hun moed en dapperheid.
Waar is de Duitse Herder oorspronkelijk voor gefokt?
In de vroege geschiedenis van dit ras, werkten de Duitse Herders op de boerderij. Hier waren ze verantwoordelijk voor het beschermen en hoeden van het vee.
Tegenwoordig worden ze veel ingezet als politie-, opsporings-, berichten-, bewakings-, hulp- en geleidehonden.
Fysieke en mentale uitdaging
De Duitse Herder is een erg actief ras en heeft veel beweging en uitdaging nodig. Ga er dus regelmatig op uit en geef hem genoeg uitdaging zodat hij zijn hersenen kan gebruiken.
Wanneer je hem ook de mogelijkheid geeft om te werken, zal je Duitse Herder enorm gelukkig zijn. Treibball of schapendrijven zijn uitstekende sporten om zijn oorspronkelijke taak van veedrijven te kunnen vervullen. Maar ook speuren / detectiewerk, pakwerk en reddingswerk zijn sporten die een link hebben met het werk dat ze nu uitvoeren.
Laat je echter niet misleiden want ook in andere hondensporten zijn deze honden uitblinkers. Behendigheid, treibball, doggy dance, maar ook gehoorzaamheid, Duitse Herders zijn over het algemeen voor elke sport geschikt.
Zorg naast fysieke uitdaging ook voor mentale stimulatie in de vorm van trucjes, denkspellen enz. In deze blog lees je meer over het belang van mentale stimulatie en geef ik voorbeelden van leuke spelletjes.
Let ook op dat je je hond niet overvraagd, dan creëer je overprikkeling. Vind hierin een balans.
Al met al is dit geen hond voor in een appartement/flat of een woning zonder tuin. Hij heeft een plek nodig waar hij zijn energie kwijt kan. In een woning met een grote tuin of op een boerderij komt dit ras het beste tot zijn recht.
Nina Ottosson – Dog smart composite
Denkspel om je hond mentale uitdaging te bieden
€24,60 bij bol.com
Opvoeding / training
De Duitse Herder leert snel. Het aanleren van basiscommando’s is daardoor geen probleem. Door de sterke band tussen geleider en hond en hun hoge volgzaamheid zijn ze vrij makkelijk te trainen. Ze vinden het echter ook leuk om jou uit te dagen, gehoorzaamheid is daarom een erg belangrijk punt in de opvoeding. Het is belangrijk om sterk in je schoenen te staan en te voorkomen dat je hond de kans krijgt om je uit te gaan dagen. Het is fijn als je al ervaring hebt in het opvoeden van honden, wanneer je aan dit intelligente ras begint.
Daarnaast zorgt te weinig uitdaging vaak voor gedragsproblemen. Zorg dus wel dat je de hond deze uitdaging kan bieden. Een hondensport is voor deze honden een fantastische manier om hun energie kwijt te kunnen en te kunnen werken.
Wees in de training consequent en duidelijk, maar wel eerlijk. Je Duitse Herder met de harde hand opvoeden zal niet werken, werk altijd vanuit wederzijds respect (dit geldt overigens voor elke hond).
Zorg ook voor een goede socialisatie en laat je hond wennen aan zijn leefomgeving, ga samen de wereld ontdekken.
Uiterlijk
We zien de Duitse Herder in verschillende kleuren. De toegestane kleuren zijn zwart met roodbruine, bruine, gele tot helgrauwe aftekening en eenkleurig zwart of wolfsgrauw.
De vacht van dit ras kan zowel kortharig als langharig zijn. De ondervacht is dik.
Duitse Herders zijn middelgrote honden met een gespierd en sterk lichaam.
Verzorging van de Duitse Herder
De vacht van een langharige Duitse Herder dient ongeveer een à twee keer per week te worden geborsteld. Zo worden klitten voorkomen. Een kortharige Duitse Herdershond hoeft minder vaak te worden geborsteld.
Dit ras verliest tijdens de rui veel haar (in het voorjaar en najaar), vaker borstelen is dan nodig om irritatie te voorkomen. Je kan gebruik maken van een herdersharkje om de dikke ondervacht uit te kammen. Het wassen van de hond is niet nodig, tenzij hij heel vies is geworden.
Zoals bij alle honden is het belangrijk om regelmatig de oren en tanden checken. Je kan wat kauwmateriaal geven om de tanden schoon te houden en eventueel de tanden poetsen. Daarnaast moeten de nagels regelmatig worden geknipt als ze niet vanzelf slijten.
Gezondheid
De Duitse Herder is een redelijk gezond ras, toch is het belangrijk om een aantal veelvoorkomende ziektes uit te sluiten, wanneer je een hond van dit ras aanschaft.
Heup- en elleboogdysplasie
Soms komen heup- en elleboogdysplasie voor. Een ongelijke groei van de botten leidt dan tot knarsen en slijtage in de gewrichten. Zonder behandeling kan dit problemen veroorzaken in de mobiliteit en tot artritis leiden. Het is deels erfelijk, daarom wordt het afgeraden om met honden te fokken die heup- of elleboogdysplasie hebben.
Om deze aandoeningen te voorkomen is het belangrijk dat beide ouderdieren worden getest voordat er met ze wordt gefokt. Testen die moeten worden gedaan volgends de rasvereniging zijn: Heupdysplasie en Elleboogdysplasie.
Een goede fokker laat de ouderdieren altijd testen.
Is een Duitse Herder geschikt voor beginners?
Vanwege de enorme behoefte aan beweging en uitdaging, en hun intelligente aard is een Duitse Herdershond niet persé aan te raden als beginnershond. Je moet dan toch wel sterk in je schoenen kunnen staan en de hond consequent kunnen opvoeden. Anders heb je de kans dat hij zichzelf snel ongewenst gedrag aanleert.
Nu zeg ik hiermee niet dat het niet kan, wanneer jij volledig voor je hond wilt gaan past dit ras wellicht toch bij jou, maar weet wel waar je aan begint. Je moet veel tijd en energie in de opvoeding steken, wanneer je dit doet krijg je echter wel een hond die graag voor je wilt werken en voor je door het vuur gaat.
Rasvereniging
kijk voor meer info op de site van de rasvereniging
Elke hond is een individu. De gegeven informatie geldt voor het ras in zijn algemeen.
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, lees je wel altijd goed in en informeer bij fokkers en rasverenigingen alvorens een hond aan te schaffen.