Nu gratis: De ultieme gids voor mentale verrijking, zodat jouw hond de uitdaging krijgt die hij nodig heeft terwijl jullie superveel plezier maken. Klik hier om te downloaden

Alles wat je wilt weten over de Dalmatiër

Dalmatiër ras informatie, Dalmatische hond

Wanneer je deze honden ziet is er geen twijfel over mogelijk welk ras het is. Iedereen kent ze wel, de witte honden met hun kenmerkende stippen, de Dalmatiër. Deze honden werden enorm bekend door de Disney films, maar eigenlijk doen die dit fantastische ras geen recht aan. Ben je op zoek naar een trouwe en actieve viervoeter? Wellicht is de Dalmatische hond dan het perfecte ras voor jou!

Denk je eraan om een pup van dit ras aan te schaffen of wil je een oudere hond van dit ras adopteren? En wil je graag meer te weten komen over dit fantastische ras? In deze blog lees je alles wat je moet weten.

De Dalmatiër in het kort

Gewicht: gemiddeld 30 kg
Schofthoogte: Teef: 54 – 60 cm, Reu: 56 – 62 cm
Gemiddelde leeftijd: 10 – 13 jaar

Herkomst van dit ras

De geschiedenis van dit ras is onduidelijk. Ondanks dat de naam afstamt van Dalmatië, een regio in Kroatië, is er geen bewijs dat dit ras hier oorspronkelijk ook echt vandaan komt.

Wel is bekend dat de Dalmatiër zoals we die nu kennen is gefokt door de Engelse adel.

De Dalmatische honden werden gebruikt om hun koetsen en paarden te beschermen. Zo zorgden ze ervoor dat zwerfhonden uit de buurt van het paard bleven en bewaakte hij de paarden en wagens als deze onbemand waren.

Deze honden werden toen nog niet als huishond gehouden. Ze leefden samen met de paarden in de stallen en dienden hier naast hun andere taken ook als ongedierteverdelger.

Verder wordt er vanwege zijn goede speur- en uithoudingsvermogen vermoedt dat de Dalmatiër een jacht achtergrond heeft.

Karakter

De Dalmatische hond is sportief en intelligent. Dit betekent wel dat hij mentale en fysieke uitdaging nodig heeft. Wanneer hij te weinig uitdaging krijgt is er een grote kans dat er gedragsproblemen en vervelend gedrag ontstaan.

Deze honden zijn graag onder de mensen, en houden van aandacht. Om die aandacht te krijgen kunnen ze de clown uithangen. Het zijn vrolijke en extraverte honden.

In het openbaar zijn ze wat rustiger en gereserveerd.

De Dalmatiër heeft vanwege zijn oorspronkelijke taken geleerd om waakzaam te zijn. Wanneer hij iets niet vertrouwt zal hij dat met je delen door te blaffen.

Waar is de Dalmatiër oorspronkelijk voor gefokt?

Van oorsprong beschermden Dalmatiërs de koetsen en paarden en hielpen ze bij het bestrijden van ongedierte in de stallen.

Fysieke en mentale uitdaging

De Dalmatiër is een erg actief ras en heeft veel beweging en uitdaging nodig. Ga er dus regelmatig op uit en geef hem genoeg uitdaging zodat hij zijn hersenen kan gebruiken.

Wanneer je hem ook de mogelijkheid geeft om te werken, zal je Dalmatiër enorm gelukkig zijn. Treibball, speuren, behendigheid, obedience of doggy dance. Zolang hij samen met jou mag sporten is de Dalmatiër blij.

Zorg naast fysieke uitdaging ook voor mentale stimulatie in de vorm van trucjes, denkspellen enz. In deze blog lees je meer over het belang van mentale stimulatie en geef ik voorbeelden van leuke spelletjes.

Let ook op dat je je hond niet overvraagd, dan creëer je overprikkeling. Vind een balans.

Al met al is dit geen hond voor in een appartement/flat of een woning zonder tuin. Hij heeft een plek nodig waar hij zijn energie kwijt kan. In een woning met een grote tuin of op een boerderij komt dit ras het beste tot zijn recht.

Nina Ottosson - Hondenspel - Dog brick

Nina Ottosson – Dog smart composite

Denkspel om je hond mentale uitdaging te bieden

Opvoeding / training

De Dalmatiër leert snel. Het aanleren van basiscommando’s is daardoor geen probleem. Ze zijn van nature echter behoorlijk eigenwijs. Het is belangrijk om sterk in je schoenen te staan en te voorkomen dat je hond de kans krijgt om je uit te gaan dagen. Het is fijn als je al wat ervaring hebt in het opvoeden van honden, wanneer je aan dit intelligente ras begint.

Daarnaast zorgt te weinig uitdaging vaak voor gedragsproblemen. Zorg dus wel dat je de hond deze uitdaging kan bieden. Een hondensport is voor deze honden een fantastische manier om hun energie kwijt te kunnen en te kunnen werken.

Wees in de training consequent en duidelijk, maar wel eerlijk. Je Dalmatiër met de harde hand opvoeden zal niet werken, werk altijd vanuit wederzijds respect (dit geldt overigens voor elke hond).
Zorg ook voor een goede socialisatie en laat je hond wennen aan zijn leefomgeving, ga samen de wereld ontdekken.

Uiterlijk

De Dalmatische hond is altijd wit met zwarte of bruine stippen. Pups worden wit geboren en krijgen pas na 14 dagen hun kenmerkende stippen. Het is niet meteen mogelijk om te zien welke kleur stippen de hond krijgt. Verder zijn de stippen ook te zien in de oren en op het gehemelte. 

De vacht van dit ras is kortharig en glad, maar er bestaan ook langharige dalmatiërs, al zie je die veel minder dan de kortharige honden.

Dalmatiërs hebben een gespierd en sterk lichaam, zonder grof of lomp gebouwd te zijn.

Verzorging van de Dalmatiër

De vacht van een Dalmatiër moet af en toe worden geborsteld maar behoeft verder weinig verzorging.

Dit ras verhaart het hele jaar door en verliest veel haar. Het wassen van de hond is niet nodig, tenzij hij heel vies is geworden.

Zoals bij alle honden is het belangrijk om regelmatig de oren en tanden checken. Je kan wat kauwmateriaal geven om de tanden schoon te houden en indien gewenst de tanden poetsen. Daarnaast moeten de nagels regelmatig worden geknipt als ze niet vanzelf slijten.

De langharige Dalmatiërs hebben meer vachtverzorging nodig.

Gezondheid

De Dalmatiër is naar aanleiding van de Disney films enorm veel gefokt, helaas heeft de gezondheid hieronder geleden. daarom is het belangrijk om een aantal veelvoorkomende ziektes en problemen uit te sluiten, wanneer je een hond van dit ras aanschaft.

  • Blaasstenen 
  • Doofheid 
  • Atopie (omgevingsallergie) 
  • Heupdysplasie (HD) 
  • Epilepsie 

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen is het belangrijk dat beide ouderdieren worden getest voordat er met ze wordt gefokt. Testen die moeten worden gedaan volgends de rasvereniging zijn: Heupdysplasie en Cochleaire doofheid.

Een goede fokker laat de ouderdieren altijd testen.

Is een Dalmatiër geschikt voor beginners?

Vanwege de enorme behoefte aan beweging en uitdaging, en hun intelligente aard is een Dalmatiër niet persé aan te raden als beginnershond. Je moet dan toch wel sterk in je schoenen staan en de hond consequent kunnen opvoeden. Anders heb je de kans dat hij zichzelf snel ongewenst gedrag aanleert.

Nu zeg ik hiermee niet dat het niet kan, wanneer jij volledig voor je hond wilt gaan past dit ras wellicht toch bij jou, maar weet wel waar je aan begint. Je moet veel tijd en energie in de opvoeding steken, wanneer je dit doet krijg je echter wel een hond die graag voor je wilt werken en voor je door het vuur gaat.

Rasvereniging

kijk voor meer info op de site van de rasvereniging
https://www.ncdh.nl/

Elke hond is een individu. De gegeven informatie geldt voor het ras in zijn algemeen.
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, lees je wel altijd goed in en informeer bij fokkers en rasverenigingen alvorens een hond aan te schaffen.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

willows choice, honden blog met spelletjes, trucjes en training

Hoi! Ik ben Willow, een australian shepherd puber. Op deze site deel ik al mijn favoriete spullen, tips en leuke spelletjes om te doen.

Populaire blogs

Nieuw!

Hond- en Puppy dagboeken

gratis gids mentale uitdaging voor je hond

Gratis Download: Geef je hond mentale uitdaging

De ultieme gids om mentale verrijking in te bouwen in jullie dagelijkse leven. Geef jouw hond de uitdaging die hij nodig heeft terwijl jullie superveel plezier maken.

Yes! Je ontvangt de gids direct in je mailbox!