De Chow Chow is een hondenras van duizenden jaren oud en lijkt met zijn wollige uiterlijk net een levende knuffelbeer. Maar deze honden zijn een stuk eigenwijzer dan je zou vermoeden. Zo worden ze qua karakter soms ook wel vergeleken met een kat.
Denk je eraan om een pup van dit ras aan te schaffen of wil je een oudere hond van dit ras adopteren? In deze blog lees je alles wat je moet weten.
De Chow Chow in het kort
Gewicht: 25 – 40 kg
Schofthoogte: 45 – 55 cm
Gemiddelde leeftijd: 12 – 14 jaar
Herkomst van dit ras
De Chow Chow is één van de oudste hondenrassen en behoort daarmee tot de zogenaamde oertypen. De voorouders van dit ras komen uit Siberië, de Chow Chow zelf komt oorspronkelijk uit China.
Hier werden ze ingezet voor het bewaken van tempels. Ze moesten de tempels niet persé beschermen tegen indringers, maar vooral tegen kwade geesten. De mensen geloofden dat zijn frons en donkere tong die zouden afschrikken.
Daarnaast dienden deze honden als statussymbool bij keizers en adel. Al kan het best zo zijn dat ze op het bord van hun baasje zijn beland, daarnaast werd er ook vaak gebruik gemaakt van hun warme vacht.
Later werden ze in deze streek ook als gewone waakhond en hulp bij de jacht ingezet. Sommige Chow Chows hadden zelfs een plekje in het leger.
De eerste Chow Chows in Europa werden niet gehouden als huishond, maar waren te bewonderen in een dierentuin in Groot-Brittanië. Toen Queen Victoria een van deze honden kreeg, werd het ras steeds vaker als huisdier gehouden. Het bleef echter lange tijd een statussymbool, de pluizige honden waren namelijk nog steeds onbetaalbaar.
Tegenwoordig worden deze honden vooral als huishond gehouden.
Er zijn bijna geen Chow Chows meer in China. Het grootste deel leeft in Europa en Noord-Amerika.
Karakter
Er wordt gezegd dat een Chow Chow qua karakter meer op een kat dan een hond lijkt. Ze hebben namelijk geen ‘will to please’ en zijn heel zelfstandig. Sommige mensen zullen dit omschrijven als eigenzinnig. Ondanks zijn grote intelligentie kan het hierdoor lastig zijn om deze honden op te voeden.
De Chow Chow heeft graag een hechte band met de mensen binnen zijn gezin. Maar ondanks zijn knuffelbare uiterlijk vind hij het niet altijd leuk om geknuffeld en geaaid te worden, hij kan op dat gebied best afstandelijk zijn.
Dit ras moet niks hebben van vreemden en kan zich dan afwijzend en soms zelf agressief gedragen, dit is te voorkomen met een goede opvoeding. Het maakt ze echter wel hele goede waakhonden
Helaas heeft een Chow Chow het niet zo op trainingen, hij moet er zelf een voordeel uit kunnen halen anders doet hij het niet. Vind hij iets niet nodig dan zal hij het niet snel voor je doen.
Over het algemeen zijn Chow Chows erg snel zindelijk.
Waar is de Chow Chow oorspronkelijk voor gefokt?
De Chow Chow werd vroeger ingezet als waakhond en hulp bij de jacht.
Fysieke en mentale uitdaging
Over het algemeen krijg je deze honden niet warm voor een hondensport, maar misschien dat speuren of jachttraining jouw hond kunnen motiveren. Deze sporten hebben een link met hun oorspronkelijke taken.
De Chow Chow kan wel enorm genieten van lange wandelingen. Trek er dus regelmatig op uit.
Vanwege zijn hoge intelligentie heeft dit ras wel uitdaging nodig, geef dit in de vorm van denkspellen enz. Over het algemeen zal hij niet snel trucjes doen, maar je kan het natuurlijk altijd proberen. Zelf denk ik dat er voor de Chow Chow wat tegenover moet staan, is deze beloning hoog genoeg, dan krijg je wellicht best wel wat voor elkaar. In deze blog lees je meer over het belang van mentale stimulatie en geef ik voorbeelden van leuke spelletjes.
Let ook op dat je je hond niet overvraagd, dan creëer je overprikkeling. Vind een balans tussen rust en uitdaging.
Nina Ottosson – Dog smart composite
Denkspel om je hond mentale uitdaging te bieden
€24,60 bij bol.com
Opvoeding / training
De opvoeding van deze honden kan wat moeilijker zijn. Ondanks zijn intelligentie heeft hij geen behoefte om te gehoorzamen. Een Chow Chow heeft een eigen willetje.
Wees in de training consequent en duidelijk, maar wel eerlijk. Met de harde hand opvoeden zal niet werken bij deze honden, werk altijd vanuit wederzijds respect (dit geldt overigens voor elke hond).
Zorg ook voor een goede socialisatie en laat je hond wennen aan zijn leefomgeving, ga samen de wereld ontdekken.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de Chow Chow een jachtinstinct heeft. Hij kan gaan jagen op kleine dieren, maar dit instinct kan zich ook uiten bij kleine hondjes. Zorg daarom voor een goede socialisatie.
Ten slotte is de Chow Chow een geschikte waakhond, maar bij een gebrekkige opvoeding kan dit tot problemen leiden.
Uiterlijk
Chow Chows zijn altijd eenkleurig, de buik en de binnenkant van de poten mogen iets lichter zijn.
Kleuren die voor kunnen komen zijn rood, zwart, reekleur, blauw en crème. Er zijn ook witte Chow Chows, maar over het algemeen zijn die best zeldzaam.
De vacht is zacht en in de meeste gevallen langharig, er zijn echter ook kortharige Chow Chows, deze komen minder vaak voor. De ondervacht is dik en wollig. Hierdoor zijn ze goed bestand tegen kou, maar houden ze niet van warmte en blijven ze in de zomer liever binnen.
De bouw van deze honden is middelgroot en stevig.
De Chow Chow heeft een blauwe tong. Bij de geboorte van de pups is de tong nog roze, wanneer ze 2 maanden zijn begint de tong te verkleuren naar zijn uiteindelijke donkere kleur.
Verzorging van de Chow Chow
De langharige vacht moet meerdere keren per week worden geborsteld, er moet vooral aandacht worden besteed aan de vacht achter de oren en de kraag. Het wassen van de hond is niet nodig, tenzij hij heel vies is geworden.
In warme periodes is het belangrijk om de plek waar de huid en de staart van de hond in aanraking komen regelmatig te controleren, hier kunnen snel huidirritaties ontstaan.
Zoals bij alle honden is het belangrijk om regelmatig de oren en tanden checken. Je kan wat kauwmateriaal geven om de tanden schoon te houden en indien gewenst de tanden poetsen. Daarnaast moeten de nagels regelmatig worden geknipt als ze niet vanzelf slijten.
Houd er rekening met de Chow Chow op warme dagen last kan hebben van de hitte en voorkom oververhitting.
Gezondheid
Bepaalde ziektes en problemen komen bij de Chow Chow vaker voor, daarom is het belangrijk om een aantal veelvoorkomende ziektes uit te sluiten, wanneer je een hond van dit ras aanschaft.
- elleboog- en heupdysplasie,
- entropion
- atopie
Om deze aandoeningen te voorkomen is het belangrijk dat beide ouderdieren worden getest voordat er met ze wordt gefokt. Testen die moeten worden gedaan volgends de rasvereniging zijn: Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, ECVO-oogonderzoek en Patella Luxatie.
Een goede fokker laat de ouderdieren altijd testen.
Is een Chow Chow geschikt voor beginners?
Vanwege zijn karakter wordt een Chow Chow afgeraden als je nog geen ervaring met honden hebt. Hij maakt graag gebruik van de ‘fouten’ die jij maakt. Daarnaast heeft hij een duidelijke en consequente opvoeding nodig. Het is belangrijk dat je sterk in je schoenen staat en weet waar je mee bezig bent.
Rasvereniging
kijk voor meer info op de site van de rasvereniging.
https://www.nederlandsechowchowclub.nl/
Elke hond is een individu. De gegeven informatie geldt voor het ras in zijn algemeen.
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, lees je wel altijd goed in en informeer bij fokkers en rasverenigingen alvorens een hond aan te schaffen.