Nu gratis: De ultieme gids voor mentale verrijking, zodat jouw hond de uitdaging krijgt die hij nodig heeft terwijl jullie superveel plezier maken. Klik hier om te downloaden

Alles wat je wilt weten over de Cavalier king charles spaniel

Cavalier King Charles Spaniël ras informatie

De Cavalier King Charles Spaniël is een populaire gezinshond. Met zijn gevoelige en aanhankelijke karakter is het de perfecte gezelschapshond. Dit ras past vooral goed bij de hondeneigenaren die daarnaast ook regelmatig actief met hun hond aan de slag willen gaan. Houdt er echter wel rekening mee dat de Cavalier King Charles Spaniël veel gezondheidsproblemen heeft.

Denk je eraan om een pup van dit ras aan te schaffen of wil je een oudere hond van dit ras adopteren? En wil je graag meer te weten komen over dit fantastische ras? In deze blog lees je alles wat je moet weten.

De Cavalier King Charles Spaniël in het kort

Gewicht: 5,5 – 8 kg
Schofthoogte: 31 – 33 cm
Gemiddelde leeftijd: 10 jaar

Herkomst van dit ras

De Cavalier was in de tijd van Charles I en Charles II enorm geliefd als gezelschapshond bij de Engelse adel. Deze hondjes waren wat kleiner dan de Cavalier zoals we die nu kennen en hadden een kortere snuit. Op veel schilderijen van die tijd zijn deze honden terug te vinden.

Het ras is een tijdje overschaduwd door andere kortsnuitige gezelschapshonden, maar sinds de jaren 20 zijn deze honden weer populairder geworden.

Karakter

De Cavalier King Charles Spaniël is aanhankelijk en graag in de buurt van het gezin. Daardoor zijn ze minder graag alleen. Deze gevoelige en zachtaardige honden zijn daarnaast ook vriendelijk en sociaal.

Doordat ze waarschijnlijk zijn ontstaan uit een kruising met een Spaniël kunnen deze honden een jachtinstinct hebben.

Verder zijn deze kleine hondjes erg sportief.

Waar is de Cavalier King Charles Spaniël oorspronkelijk voor gefokt?

De Cavalier King Charles Spaniël had geen speciale taak waar hij voor is gefokt. Hij werd voornamelijk gehouden als gezelschapshond

Fysieke en mentale uitdaging

De Cavalier King Charles Spaniël is een actieve hond en heeft behoefte aan beweging en uitdaging. Wanneer hij dit niet krijgt past hij zich aan aan de situatie, maar hierdoor verliest hij wel zijn levendigheid. Ga er dus regelmatig op uit en geef hem genoeg uitdaging zodat hij zijn hersenen kan gebruiken.

Wanneer je hem ook de mogelijkheid geeft om een hondensport te beoefenen, zal hij helemaal gelukkig zijn. Treibball, speuren, behendigheid, obedience of doggy dance, hij is voor elke hondensport geschikt. Zolang hij samen met jou dingen mag ondernemen is de Cavalier gelukkig. Verwacht van deze honden echter geen topsport, ze kunnen namelijk snel afgeleid zijn.

Verder vind dit ras het vaak erg leuk om te zwemmen

Zorg naast fysieke uitdaging voor mentale stimulatie in de vorm van trucjes, denkspellen enz. In deze blog lees je meer over het belang van mentale stimulatie en geef ik voorbeelden van leuke spelletjes.

Let ook op dat je je hond niet overvraagd, dan creëer je overprikkeling. Vind een goede balans tussen rust en uitdaging.

Nina Ottosson - Hondenspel - Dog brick

Nina Ottosson – Dog smart composite

Denkspel om je hond mentale uitdaging te bieden

Opvoeding / training

De Cavalier King Charles Spaniël werkt graag samen en is daardoor goed te trainen. Een goede consequente opvoeding vanuit positiviteit is belangrijk.

Wees in de training consequent en duidelijk, maar wel eerlijk.  Ze met de harde hand opvoeden zal niet werken bij deze gevoelige honden, werk altijd vanuit wederzijds respect (dit geldt overigens voor elke hond).
Zorg ook voor een goede socialisatie en laat je hond wennen aan zijn leefomgeving, ga samen de wereld ontdekken.

Train daarnaast niet te lang om ervoor te zorgen dat je hond zijn aandacht bij de training kan houden.

Uiterlijk

De vacht van deze honden is zacht en langharig.

We zien de Cavalier King Charles Spaniël in 4 verschillende kleurvariaties:

  • Zwart met (licht)bruine tekeningen
  • Eenkleurig rood
  • Wit met bruinachtige tekeningen (blenheim)
  • Driekleurig (zwart, wit, bruin).

In verband met de gezondheid is het belangrijk om uiterlijke extremen te vermijden. Zoals een te korte snuit, een te kleine en te ronde kop en overdreven bolle ogen.

Verzorging van de Cavalier King Charles Spaniël

De vacht van een Cavalier moet meerdere keren per week worden geborsteld. Borstel de vacht eerst goed door en verwijderen eventueel achtergebleven klitten daarna nog met een kam. Controleer dagelijks op klitten achter de oren, op de borst, in de hals, in de oksels, en bij de staart. Wassen is niet nodig, tenzij de hond erg vies is geworden.

Het haar bij de tenen dient regelmatig te worden bijgeknipt om vuil te voorkomen. Daarnaast kan het handig zijn om het haar bij de oren wat bij te knippen, zodat ze wat meer luchten. Deze kunnen namelijk sneller ontsteken doordat het onder de hangoren sneller gaat broeien.

Controleer ook dagelijks de ogen en maak ze schoon als ze vies zijn geworden. Je kan dit doen door een pluisvrij doekje nat te maken met een beetje water en de huid rondom de ogen voorzichtig schoon te maken.

Cavaliers hebben sneller last van tandplak en tandsteen, daarom is het belangrijk om regelmatig de tanden te checken. Je kan wat kauwmateriaal geven om de tanden schoon te houden en eventueel de tanden poetsen. Daarnaast moeten de nagels regelmatig worden geknipt als ze niet vanzelf slijten.

Gezondheid

Bepaalde ziektes komen bij de Cavalier vaker voor, daarom is het belangrijk om een aantal veelvoorkomende ziektes uit te sluiten, wanneer je een hond van dit ras aanschaft. Daarnaast heeft dit ras door zijn uiterlijk sneller gezondheidsproblemen.

  • Lekkende hartkleppen
  • een te kleine schedel
  • holtes in het ruggenmerg (syringomyelie)
  • hartproblemen: zoals myxomateuze klepdegeneratie (MKD).
  • curly coated syndroom (CCS)
  • episodisch valsyndroom (EFS)
  • Ademhalingsproblemen door de korte snuit 
  • oogproblemen: luxatio bulba (oogbal uit de oogkas)
  • oorproblemen: PSOM of OME

Om deze aandoeningen te voorkomen is het zeer belangrijk dat beide ouderdieren worden getest voordat er met ze wordt gefokt. Testen die moeten worden gedaan volgends de rasvereniging zijn: Patella Luxatie, Juveniel Mitralis Klepdegeneratie door middel van een Hartauscultatie en onderzoek naar CM/SM door middel van een MRI-scan. Verder wordt een ECVO-oogonderzoek geadviseerd.

Een goede fokker laat de ouderdieren altijd testen.

Is een Cavalier King Charles Spaniël geschikt voor beginners?

Voor het houden van deze honden is geen specifieke ervaring nodig. Zorg wel dat je jezelf altijd goed inleest en je goed informeert voor je aan een hond begint.

Rasvereniging

kijk voor meer info op de site van de rasverenigingen

http://www.cavalierclub.nl/

http://www.eerstegezelschapshondenclub.nl/

Elke hond is een individu. De gegeven informatie geldt voor het ras in zijn algemeen.
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, lees je wel altijd goed in en informeer bij fokkers en rasverenigingen alvorens een hond aan te schaffen.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

willows choice, honden blog met spelletjes, trucjes en training

Hoi! Ik ben Willow, een australian shepherd puber. Op deze site deel ik al mijn favoriete spullen, tips en leuke spelletjes om te doen.

Populaire blogs

Nieuw!

Hond- en Puppy dagboeken

gratis gids mentale uitdaging voor je hond

Gratis Download: Geef je hond mentale uitdaging

De ultieme gids om mentale verrijking in te bouwen in jullie dagelijkse leven. Geef jouw hond de uitdaging die hij nodig heeft terwijl jullie superveel plezier maken.

Yes! Je ontvangt de gids direct in je mailbox!