Nu gratis: De ultieme gids voor mentale verrijking, zodat jouw hond de uitdaging krijgt die hij nodig heeft terwijl jullie superveel plezier maken. Klik hier om te downloaden

De Border collie, alles over dit hondenras en zijn karakter

Border Collie ras informatie

De Border Collie is tegenwoordig één van de bekendste en populairste hondenrassen. Je kent ze vast wel, de atletische schapendrijvers. Ook in de hondensport doen ze het enorm goed. Deze mooie honden zijn enorm actief en bovengemiddeld intelligent. Fantastische honden voor de actieve eigenaren. Denk je eraan om een pup van dit ras aan te schaffen of wil je een oudere hond van dit ras adopteren? In deze blog lees je alles wat je moet weten over de Border Collie.

Inhoudsopgave

De Border Collie in het kort

Gewicht

Een Border Collie wordt gemiddeld 12-20 kg. Teefjes van dit ras wegen gemiddeld 12-19 kg wanneer ze zijn uitgegroeid. Reuen zijn met hun 14-20 kg vaak net iets zwaarder. Verder kan het gewicht van een Border Collie afhangen van andere factoren zoals genetica.

Hoe groot wordt een Border Collie?

Ook de grootte van dit ras hangt af van zowel het geslacht van de hond als de genetica.  Voor een teefje ligt de schofthoogte meestal tussen de 46 – 52 cm. En voor een reu tussen de 50 – 55 cm.

De schofthoogte is de schouderhoogte van een hond, wanneer deze recht vanaf de grond tot aan de schouder wordt gemeten.

Gemiddelde leeftijd

De gemiddelde leeftijd van een Border Collie varieert tussen de 10-17 jaar.

Dit is best breed en hangt af van verschillende factoren zoals genetica, gezondheid, voeding, beweging en fitheid, een gezond gewicht en een goede verzorging.

Herkomst van dit ras

Wanneer je je wilt verdiepen in een bepaald hondenras is het altijd fijn om naar de herkomst van het ras te kijken. Op deze manier kan je zien waar een hondenras oorspronkelijk voor is gefokt.

Wanneer je ervoor kiest om een Border Collie in huis te nemen is het belangrijk om rekening te houden met deze eigenschappen, omdat je deze ook nu nog in honden van dit ras terug kan zien. Zo kunnen we deze info gebruiken om passende mentale en fysieke uitdaging te geven en onze honden beter te begrijpen.

Geschiedenis: Hoe is dit hondenras ontstaan?

Oorspronkelijk komt de Border Collie uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland, dit gebied wordt ook wel ‘The Border’ genoemd, vandaar ook de naam. Collie betekent in het Engels zoiets als ‘nuttig’.

Omdat de Britse wolindustrie toendertijd erg groot was, was er voor de wolproductie veel behoefte aan kuddes met schapen. Om deze kuddes bij elkaar te houden en te beschermen werden de Border Collies ingezet. Uiteindelijk zijn deze honden ook naar Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland geëxporteerd om daar de kuddes vee te kunnen hoeden.

Tegenwoordig wordt de Border Collie nog steeds gehouden voor het schapendrijven en als werkhond op de boerderij. Maar veel mensen kiezen ook voor dit ras als actieve huishond.

Waar is de Border Collie oorspronkelijk voor gefokt?

De oorspronkelijke taak van de Border Collie is het beschermen en drijven van schaapskuddes. Hier lenen deze honden zich goed voor door hun grote uithoudingsvermogen en atletische bouw. Naast het schapendrijven zijn Border Collies ook geschikt voor het hoeden van andere soorten vee.

Border Collies hebben vaak een kenmerkende indringende blik, ook wel ‘the eye’ genoemd. Ze staren dan naar de kudde en gaan plat op de grond liggen, de blik werkt dan als het ware hypnotiserend, waardoor ze het vee kunnen sturen.

Karakter van een Border Collie

De Border Collie is een bovengemiddeld intelligent en actief ras. Deze hond houdt van werken en is erg leergierig. Door zijn grote intelligentie kan hij echter wel snel verveeld raken. Wanneer dit ras te weinig uitdaging krijgt is er een grote kans dat er gedragsproblemen en vervelend gedrag ontstaan. Bijvoorbeeld in de vorm van destructief gedrag of het ongewenst drijven van andere dieren en kinderen.

Deze honden zijn zeer toegewijd en gehecht aan de personen binnen hun gezin. Tegenover vreemden is dit ras wat gereserveerder.

Daarnaast zijn Border Collies erg gevoelige honden. Het is belangrijk dat ze zowel consequent als liefdevol worden opgevoed (maar dit geldt voor elke hond).

Wat is het verschil tussen een hond uit een showlijn en een werklijn?

Voordat je voor een Border Collie kiest is het altijd handig om te kijken of de hond afstamt van een showlijn of een werklijn. Met ‘lijn’ wordt de afstamming/bloedlijn van je hond bedoelt. Dit geeft dus eigenlijk aan wat voor voorouders jouw hond heeft en of dit honden waren die werden ingezet als werkhond of dat ze werden gehouden huishonden. De ‘lijn’ van een hond heeft veel invloed op de karaktereigenschappen van de hond en dus ook of deze hond wel in jouw leven past.

Weet wel dat een hond altijd een individu is en dat het niet persé betekent dat een hond uit een werklijn zal genieten van een carrière als sporthond. Net als een showhond die misschien wel enorm gedreven kan zijn en uitblinkt door zijn werklust. Kijk daarom altijd naar de hond die je voor je hebt staan en wat hij nodig heeft.

Je kan de fokker vragen wat voor lijn jouw pup is. Wanneer je voor een hond uit het asiel gaat wordt er vaak uitgebreid beschreven hoe actief de hond is en kan je hier al veel uit opmaken.

Honden uit een werklijn

Border Collies uit een werklijn hebben (voor)ouders die specifiek voor bepaald werk zijn gefokt. In dit geval gaat het voornamelijk om het drijven van vee. Er wordt dan gekeken naar gewenste karaktereigenschappen die bewust in de lijn worden gefokt. Bij deze honden zie je onder andere een enorm sterke werklust, een moedig karakter, een hoge mate van belastbaarheid en een zeer hoge intelligentie.

Dit klinkt misschien helemaal top als je van plan bent om een hondensport te gaan doen. Maar een Border Collie uit een werklijn is ontzettend gedreven en kan hier soms zelfs obsessief in zijn. Wanneer je niet voorziet in zijn behoefte aan fysieke en mentale uitdaging kan je veel gedragsproblemen verwachten. Alleen lange wandelingen en 1 keer per dag een spelletje doen is niet genoeg voor een hond uit een werklijn. Je moet dus echt een enorm groot deel van de dag deze uitdagingen kunnen bieden anders raken deze honden gefrustreerd of zelfs depressief.

Dit maakt honden uit een werklijn ook minder geschikt voor beginnende hondeneigenaren.

Border Collie uit een showlijn

Honden uit een showlijn stammen af van (voor)ouders die voornamelijk zijn gefokt op basis van hun uiterlijk. Er wordt dan minder gekeken naar de werklust en specifieke raseigenschappen.

Dit wil overigens niet zeggen dat deze honden geen werklust hebben. Border Collies uit een showlijn hebben net zo goed bepaalde instincten en behoeften en willen ook op dagelijkse basis fysiek en mentaal worden uitgedaagd. Je kan dus nog steeds een hondensport uitvoeren met een hond uit een showlijn. Wel is de werklust vaak een stuk minder heftig en zijn ze meestal minder gedreven dan honden uit een werklijn.

fysieke en mentale uitdaging voor je hond in de vorm van denkspellen, trucjes, hondensport enz.

Fysieke en mentale uitdaging

De Border Collie is een erg actief ras en heeft veel beweging en uitdaging nodig. Ga er daarom regelmatig op uit en geef hem genoeg uitdaging zodat hij zijn hersenen kan gebruiken. Een fijne manier om hiermee aan de slag te gaan is door een hondensport te beoefenen en daarnaast te voorzien in mentale uitdaging.

Hondensporten voor een border collie

Vooral in de hondensport zijn deze honden uitblinkers. Behendigheid, treibball, dog dance, deze honden zijn over het algemeen voor elke sport geschikt en echte atleten.

Wanneer je een Border Collie ook de mogelijkheid geeft om zijn oorspronkelijke werk te doen, zal hij helemaal gelukkig zijn. Treibball of schapendrijven zijn uitstekende sporten om zijn oorspronkelijke taak van veedrijven te kunnen vervullen. Dit zijn sporten waar zijn hart naar uitgaat en waar hij enorm van zal genieten.

Agility / Behendigheid

Behendigheid, ook wel agility genoemd, is een hondensport waarbij je hond zo snel mogelijk een parcours met hindernissen moet afleggen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van sprongen, tunnels en andere toestellen.

Voordat je met deze sport start is het belangrijk dat je Border Collie volledig is uitgegroeid. Je kan wel alvast starten met het aanleren van bepaalde oefeningen. Een andere leuke sport waar je al op eerdere leeftijd mee kan beginnen is hoopers.

Hoopers

Net als bij agility is het bij hoopers de bedoeling dat je hond een parcours aflegt binnen een zo kort mogelijke tijd. De geleider rent bij deze sport echter niet mee, maar geeft aanwijzingen vanuit het midden. Ideaal als je zelf minder goed ter been bent, maar wel een hondensport wilt beoefenen.

Deze sport is minder belastend voor het lichaam, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van sprongen of toestellen. De hond rent door bogen (hoops) en er wordt gebruik gemaakt van tonnen om omheen te rennen. Hierdoor is het ook een geschikte sport voor pups of honden die fysiek in minder goede conditie zijn.

Treibball beoefenen met je Border Collie

Bij treibball is het de bedoeling dat je hond grote fitnessballen één voor één naar een doel drijft. Deze sport is afgeleid van het schapendrijven. 

Je maakt gebruik van verschillende commando’s waarmee je je hond leert om specifieke ballen op te halen en naar je toe te brengen. Hierdoor is je hond zowel fysiek als mentaal bezig.

Zeker voor een Border Collie is dit een toffe sport om te beoefenen, omdat hij op deze manier zijn oorspronkelijke taak van het drijven kan vervullen.

Dog dance / Heelwork to music

Dog dance en Heelwork to music zijn hondensporten waarbij je een choreografie met bepaalde oefeningen uitvoert op muziek. Je doet dan een dans met je hond.

Het voordeel van deze sport is dat je het met elke hond kan beoefenen, omdat je helemaal zelf kan bepalen welke oefeningen je gaat doen. 

Er zijn binnen deze sport verschillende stromingen, de één wat strenger dan de ander. Kijk dus vooral welke vorm bij jullie past.

Schapendrijven, de taak waar een Border Collie oorspronkelijk voor is gefokt

Dit is dé sport waar een Border Collie oorspronkelijk voor is gefokt. Wanneer je het tof vindt om je hond weer helemaal in zijn oorspronkelijke staat te zien vol passie en liefde voor zijn werk, is dit een fantastische keuze.

Je zal hier veel Border Collies een groot plezier mee doen.

Mentale uitdaging

Zorg naast fysieke uitdaging ook voor mentale stimulatie. Dit kan je op verschillende manieren aan je hond aanbieden. Zo kan je je Border Collie trucjes leren en je hond dagelijks uitdagen door denkspellen of een andere vorm van verrijking aan te bieden. Mentale uitdaging zorgt er niet alleen voor dat je Border Collie in zijn behoeften wordt voorzien, maar helpt je hond daarnaast ook om zelfvertrouwen op te bouwen, tot rust te komen en zijn stressemmertje te legen.

je hond denkspellen aanleren zonder stress ebook

Je hond denkspellen aanleren zonder stress en frustratie – Ebook

Op een leuke en speelse manier denkspellen aanleren aan je hond. Zelfs als je denkt dat je hond niet slim genoeg is.

Let ook op dat je je hond niet overvraagd, dan creëer je overprikkeling. Vind een balans tussen rust en uitdaging.

Al met al is dit geen ideale hond voor in een appartement/flat of een woning zonder tuin. Hij heeft een plek nodig waar hij zijn energie kwijt kan. In een woning met een grote tuin of op een boerderij komt dit ras het beste tot zijn recht. In een appartement moet je ervoor kunnen zorgen dat hij wordt vervuld in zijn behoeftes en voldoende uitdaging krijgt.

Opvoeding / Training

De Border Collie leert enorm snel. Het aanleren van basiscommando’s is daardoor geen probleem. Het is echter wel zo dat hij zichzelf snel ongewenst gedrag aan kan leren. Ook weet hij snel manieren te bedenken om toch voor elkaar te krijgen wat hij wil. Daarom is het wel belangrijk om sterk in je schoenen te staan en te voorkomen dat je hond de kans krijgt om dit te doen.

Daarnaast zorgt te weinig uitdaging vaak voor gedragsproblemen. Zorg dus wel dat je de hond deze uitdaging kan bieden. Een hondensport is voor deze honden een fantastische manier om hun energie kwijt te kunnen en te kunnen werken.

Wees in de training consequent en duidelijk, maar wel eerlijk. Je Border Collie met de harde hand opvoeden zal niet werken, werk altijd vanuit wederzijds respect (dit geldt overigens voor elke hond).

Opvoeding van een herdershond / veedrijver

Uiterlijk van een Border Collie

Border Collies zijn middelgrote honden met een soepel, atletisch en wendbaar lichaam. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt als veedrijvers en voor de hondensport. Ze zijn niet zwaar en hebben meestal een gewicht dat tussen de 12 en 20 kg ligt. De schofthoogte van een Border Collie is gemiddeld 46-55 cm. Teefjes zijn wat kleiner en lichter dan de reuen van dit hondenras.

Het uiterlijk kan binnen dit ras sterk variëren, deze honden zijn vooral in het verleden namelijk voornamelijk gefokt voor hun werkvermogen en intelligentie in plaats van hun fysieke uiterlijk.

Kleuren

De Border Collie verschijnt in bijna elke kleur en elk patroon dat bij honden voorkomt. De zwart/witte vachttekening is de meeste bekende kleur, maar er zijn nog veel meer variëteiten. Zo kunnen kleuren in verschillende combinaties voorkomen en zijn er ook honden binnen dit ras met een eenkleurige vacht.

Tweekleurig

Border Collies met een tweekleurig vachttype kunnen verschillende kleuren hebben.

De meest bekende variant is een zwart/witte vacht. Maar wat veel mensen niet weten is dat er nog veel meer kleuren mogelijk zijn. Je hebt namelijk ook Border Collies met een vacht die bruin/wit is.

Verder is het bij beide kleuren mogelijk dat de kleur wat is vervaagd. Dit komt door een speciaal gen in het dna. Hierdoor ontstaan de kleuren blauw/wit en lilac/wit (een grijzige en soort lichtbruine kleur).

Tricolor

Wanneer een tweekleurige of merle Border Collie tan points heeft wordt er gesproken van een tricolor kleur.

Tan points zijn stukjes lichtbruine vacht als tekening op de wangen, wenkbrauwen, poten en onder de staart. Deze kleur hoeft niet op persé op elke plek te zien te zijn om een tricolor kleur te zijn.

Het kan voorkomen dat de lichtbruine vacht, de tan aftekening, steeds groter wordt naarmate de hond ouder wordt. Hierdoor ontstaat er een zadel patroon ontstaan. Het lichtbruin loopt dan zo ver door dat de oorspronkelijke kleur van de hond een soort zadel op de rug vormt.

Merle Border Collie

De 4 basis kleuren (zwart, bruin, blauw en lilac) kunnen ook voorkomen in een merle patroon. Er is dan een bonte tekening van verschillende vlekken te zien in de basiskleur van de hond.

De kleur van de vacht kan blue merle, red merle, slate merle en lilac merle zijn.

Belangrijk: Twee merle types mogen nooit met elkaar worden gekruist omdat dit voor dubbel merle zorgt. Dit zou gezondheidsproblemen als doofheid, blindheid en onvruchtbaarheid tot gevolg kunnen hebben.

Ee-red

Ee-red, ook wel Australisch rood, is een lichtgele tot diep gouden kleur.

Het is eigenlijk een rode kleur die over de basiskleur van de hond wordt gelegd. Deze basiskleur zie je dus niet meer, de hond kan hierdoor onder de ee-red kleur eigenlijk zwart, blauw, bruin, lilac, tricolor, merle, brindle, seal, of sable zijn.

Daarom mag een hond met deze kleur nooit worden gekruist met een merle hond, omdat deze onder de ee-red kleur ook merle zou kunnen zijn.

Sable

Net als ee-red is dit een kleur die over de basiskleur van de hond wordt gelegd. Hij kan daaronder dus elke andere kleur zijn. Daarom mag een sable hond ook nooit met een merle hond worden gekruist om een dubbel merle gen te voorkomen.

In tegenstelling tot de andere kleuren, waarbij elke haar een specifieke kleur heeft, heeft bij een Border Collie met een sable kleur elke haar meerdere kleuren. Een haar is vanaf de wortel een bruine kleur en loopt dan langzaam over in de basiskleur van de hond.

Seal

Een Border Collie met een seal vachtkleur heeft een basiskleur waar licht sable doorheen schijnt. Er wordt ook wel gezegd dat de sable dan als het ware mislukt is, maar dat klinkt zo gemeen 😉.

Dit patroon kan voorkomen bij elke basiskleur, maar zie je meestal als een hond een zwarte vacht heeft.

Ook hierbij geldt weer dat een hond met deze vachtkleur niet met een merle hond mag worden gekruist. Omdat een hond met een seal kleur het merle gen zou kunnen dragen.

Brindle

Een brindle kleur is een aftekening op de vacht van de hond. Er wordt als het ware een tanlaag (crèmekleurig tot donker koper) over de vacht van de hond gelegd. De basiskleur ligt hier vervolgens in strepen bovenop. Hierdoor krijg je een soort gemêleerd effect. Deze kleur kan ook voorkomen bij merles.

Er zijn twee soorten brindle kleur, de solid brindle en brindle pointed. Solid brindle is te zien over de hele vacht, behalve op de witte plekken. Brindle pointed zie je enkel bij tricolor Border collies. Het patroon is dan te zijn op de plekken van de tan points (wangen, wenkbrauwen, poten en onder de staart).

Deze kleur komt niet zo vaak meer voor. Je kan een brindle kleur het beste herkennen op een zwarte vacht.

Ticked

Ticked kan voorkomen bij elke basiskleur. Het zijn eigenlijk gewoon een soort sproeten in de kleur van de basiskleur van de hond. Naarmate de hond ouder wordt nemen de sproeten toe.

Je ziet ticked vooral op de kop en poten, maar ook de borst, kraag en buik van de hond kunnen sproeten bevatten.

Whitefactor

Wanneer het wit van de kin van de hond doorloopt naar de tenen van de achterpoten, zonder hierbij onderbroken te worden door een andere kleur is er sprake van whitefactor

Er kan in dit geval sprake zijn van piebald of extreem wit. Piebald houdt in dat er extra wit vanaf de buik omhoog loopt of dat er (grote) witte vlekken op het lichaam van de hond aanwezig zijn.

Extreem wit is zo wit dat er bijna geen kleur meer te zien is. Vaak hebben deze honden enkel een gekleurde plek op hun kop of bij hun staart.

Een extreem witte vacht zou gezondheidsproblemen met zich mee kunnen brengen. Piebald is wat minder gevaarlijk, maar nog steeds niet gewenst.

Het is niet verstandig om met extreem witte honden te fokken, omdat de grote hoeveelheid wit gezondheidsproblemen zou kunnen veroorzaken (zoals blindheid en doofheid). Wanneer er met een piebald wordt gefokt is het belangrijk om hier een hond met heel weinig wit tegenover te zetten, maar ook dat is eigenlijk geen aanrader.

Belangrijk om te weten: Het is verboden om twee honden met een merle vachtpatroon met elkaar te fokken. Het gen kan dan zorgen voor blinde/dove nakomelingen en andere complicaties.

Vachttypes van de Border Collie

De vacht van een Border collie kan langharig of kortharig zijn. De haren van een hond met een langharig vachttype kunnen zowel steil als licht golvend vallen. Daarnaast heeft een langharige Border collie meer haren rond de hals/kraag, achterpoten/broek en de staart. De ondervacht is zacht, kort en dicht waardoor het een goede weerbestendigheid geeft.

Ogen

Meestal hebben Border Collies bruine of okerkleurige ogen. Maar er zijn ook honden binnen dit ras die blauwe ogen hebben. Ook een combinatie is mogelijk. Border collies met twee verschillende kleuren ogen worden ‘cold eye’ genoemd.

verzorging border collie vacht borstelen, nagels knippen enz.

Verzorging van de Border Collie

Om ervoor te zorgen dat je hond gezond is en blijft is het belangrijk om hem goed te verzorgen, Dit houdt in dat je regelmatig de tijd neemt om onder andere zijn vacht te borstelen, zijn nagels bijknipt, zijn gebit checkt en hem beschermt tegen verschillende soorten parasieten.

Vachtverzorging

Door regelmatig te borstelen kan je klitten en huidirritatie voorkomen. Hieronder kijken we hoe je zowel de kortharige vacht als de langharige vacht van een Border Collie het beste kan verzorgen.

Het is belangrijk dat je de vacht van je Border Collie nooit zomaar gaat scheren. Doordat deze honden een ondervacht hebben kan scheren ervoor zorgen dat de vachtstructuur enorm verandert en dof wordt. Soms groeit de vacht zelfs nooit meer op de oorspronkelijke manier terug.

In 60% van de gevallen is de vacht na een aantal ruiperioden weer in de oude staat (maar dit duurt dus wel een flinke tijd). In de andere gevallen duurt het jaren of komt de oude vacht nooit meer op dezelfde manier terug. Daarnaast heeft scheren geen effect op haarverlies, de haren die je hond verliest zijn enkel korter.

Kortharige vacht borstelen

In principe hoeft een kortharige vacht niet vaker dan één keer per week te worden geborsteld. Er ontstaan minder snel klitten dan bij een lange vacht. Voor de wekelijkse borstel beurt is het fijn om een slickerborstel te gebruiken, hiermee kan je goed alle haren uitkammen. Voor plekken waar sneller klitten ontstaan kan je een grove kam gebruiken. Om te borstelen is het handig om gebruik te maken van ‘line brushing’, op deze manier kan je de vacht goed doorkammen. In de video hieronder zie je hoe je dit kan doen.

Tijdens de rui, in het voorjaar en najaar verliest een Border Collie veel haar, om irritatie te voorkomen is het fijn om de ondervacht dan goed te borstelen. Een herderharkje kan helpen om de losse ondervacht te verwijderen. Haal deze rustig over de vacht van je hond zonder veel druk uit te oefenen en de ondervacht zal vanzelf mee komen.

Langharige Border Collie borstelen

De vacht van een langharige Border Collie verzorg je eigenlijk hetzelfde als een kortharige vacht. Borstel één keer per week de vacht met een slickerborstel door middel van ‘line brushing’ (zie bovenstaande tekst en video). Wel kan het fijn zijn om vaker per week de plekken met langer haar even te kammen om klitten te voorkomen. Vooral achter de oren, in de liezen en de kraag willen er snel klitten ontstaan. Je kan hiervoor een slickerborstel en een kam gebruiken.

Ook bij een langharige hond van dit ras is het handig om tijdens de rui een herderharkje te gebruiken. Op deze manier verwijder je de losse ondervacht en voorkom je irritatie. Haal het herderharkje rustig over de vacht van je hond en oefen niet teveel druk uit.

Beeztees zelfreinigende slickerborstel
Beeztees Zelfreinigende Slickerborstel

Borstel voor alle soorten vachten – handig in gebruik

kam voor klitten in de vacht van border collie
Mister Mill Ruikam / Klittenkam

Kam om klitten in de vacht uit te kammen

herderhark ferplast
Ferplast Herderhark Dubbel

Fijne kam om gemakkelijk de ondervacht uit te kammen

Hoe vaak moet je je hond wassen?

Het wassen van de vacht van de Border Collie is in principe niet nodig, tenzij hij heel vies is geworden. Wil je hem toch af en toe wassen? Doe dit dan niet vaker dan 1x in de 3 maanden, op die manier kan het absoluut geen kwaad. Maak daarnaast enkel gebruik van een speciale hondenshampoo. Zelf gebruik ik het liefst een shampoo die ook natuurlijk is.

Ik heb hiervan verschillende soorten uitgeprobeerd, maar ik vind een shampoobar tot nu toe het fijnste in gebruik. Deze kan je direct over de vacht van je hond halen waardoor het beter schuimt en je er ook minder van nodig hebt.

kivo petfood shampoobar voor honden
Kivo Petfood – Shampoobar voor honden

100 gram – Vrij van parabenen, sulfaten PH neutraal

Overige verzorging

Zoals bij alle honden is het belangrijk om regelmatig de oren en tanden checken. Je kan wat kauwmateriaal geven om de tanden schoon te houden en indien gewenst de tanden poetsen. Vieze oren kan je voorzichtig schoonmaken met een vochtig doekje. Het is niet nodig om een oorreiniger te gebruiken wanneer je hond geen klachten heeft.

Daarnaast moeten de nagels van je hond elke 1-2 maanden worden bijgeknipt als ze niet vanzelf slijten. Zorg dat je niet te ver knipt om te voorkomen dat je in het leven knipt en het gaat bloeden. Wanneer jij of je hond dit spannend vind kan je ook gebruik maken van een ‘scratch board’ waarmee je je hond aan kan leren om zelf zijn nagels te vijlen.

Vlooien, wormen en teken voorkomen

Verder is het belangrijk om je hond te beschermen tegen vlooien, teken en wormen. Helaas worden hier nog vaak chemische middelen voor aangeraden, maar gelukkig kan je tegenwoordig ook op veel natuurlijke manieren je hond beschermen. Zo kan je elk kwartaal je hond laten testen op wormen door middel van een mestonderzoek. En hem beschermen tegen vlooien en teken door middel van een natuurlijke spray/druppels en/of een tekenband met natuurlijke materialen. Vergeet je hond ook niet regelmatig te checken na een wandeling. In onderstaande blogs kan je meer over deze dingen lezen.

Laat je hond rustig wennen aan verzorgingshandelingen

Het is enorm belangrijk om je hond altijd rustig aan de verzorging te laten wennen en het op een fijne manier op te bouwen. Het zijn activiteiten die vaak terug zullen keren en anders veel stress kan veroorzaken. Merk je dat je hond er veel moeite mee heeft? Dan is het wellicht interessant om je te verdiepen in coöperative care. Hiermee kan van het borstelen, toedienen van druppels/medicijnen, controleren op vlooien en teken, tanden poetsen, nagels knippen enz. en fijne bezigheid maken zonder stress.

Voeding voor je Border Collie

Ten slotte is het fijn om voor een hoogwaardige voeding te kiezen. Je kan hierbij gaan voor (vers) vlees, natvoer, brokken of gekookt. Zelf geef ik op dit moment Riverwood aan Willow en hier ben ik erg tevreden over. Mocht je twijfelen over het merk dat je wilt gaan geven, kijk dan vooral even op google. Hier vind je vaak uitgebreide analyses van voedingsexperts, zo kan je een weloverwogen keuze maken.

gezondheid en veelvoorkomende aandoeningen en ziektes voor als je een border collie puppy wilt kopen

Gezondheid

De Border Collie is een redelijk gezond ras, toch is het belangrijk om een aantal veelvoorkomende ziektes uit te sluiten, wanneer je een hond van dit ras aanschaft.

Om deze aandoeningen te voorkomen is het belangrijk dat beide ouderdieren worden getest voordat er met ze wordt gefokt. Testen die moeten worden gedaan volgens de rasvereniging zijn: HeupdysplasieElleboogdysplasie en een ECVO-oogonderzoek. Daarnaast moet er worden gecontroleerd op het merle gen om een combinatie van merle x merle uit te sluiten.

Een goede fokker laat de ouderdieren altijd testen. Hieronder nemen we de verschillende aandoeningen één voor één door.

MDR1

De Border Collie kan een MDR1-gen defect hebben. Dit houdt in dat de hond overgevoelig is voor bepaalde behandelingen en stoffen. Je kan je hond hierop laten testen. Wanneer je hond drager of lijder van dit gendefect is dienen bepaalde stoffen te worden vermeden, omdat ze fataal zouden kunnen zijn.

Je hond heeft hier verder geen last van. Weet je niet zeker of je hond drager of lijder is? Ga er dan voor de zekerheid vanuit dat hij dit gendefect heeft.

Epilepsie

Er wordt vanzelfsprekend niet gefokt met ouderdieren die epilepsie hebben. Epilepsie hoeft niet erfelijk te zijn, het kan ook andere oorzaken hebben. Voor epilepsie is er helaas geen test.

Heup- en elleboogdysplasie

Soms komen heup- en elleboogdysplasie voor. Een ongelijke groei van de botten leidt dan tot knarsen en slijtage in de gewrichten. Zonder behandeling kan dit problemen veroorzaken in de mobiliteit en tot artritis leiden.  Het is deels erfelijk, daarom wordt het afgeraden om met honden te fokken die heup- of elleboogdysplasie hebben.

Oogafwijkingen

Om oogafwijkingen uit te sluiten wordt geadviseerd om de ouderdieren ook hierop te laten testen.

Groeicurve van een Border Collie

Zodra je een Border Collie in huis hebt vind je het wellicht fijn om te weten of hij goed groeit. Om dit bij te houden kan je gebruik maken van een gemiddelde groeicurve en kijken of jouw hond ongeveer op dezelfde lijn ligt. Natuurlijk is elke hond een individu en is het normaal dat het gewicht van je hond soms wat of kan wijken. Maar je kan met deze tabellen wel gelijk zien of er grote afwijkingen zijn die je eventueel met je dierenarts wilt bespreken.

Ook is het fijn om eventueel zelf het gewicht van je hond bij te houden in een grafiek. Dit kan je doen in een digitaal programma of op papier. In ons puppy dagboek vind je voorin ook een aantal pagina’s om dit bij te houden. Daarnaast ontvang je hierbij ook andere handige pagina’s om lijstjes en bijzonderheden bij te houden en kan je leuke gebeurtenissen met je pup vastleggen.

Puppydagboek

Maak jullie herinneringen tastbaar en noteer alles van je pup overzichtelijk op één plek. Na aankoop direct toegang, dus ook erg geschikt als last minute cadeau.

Gemiddelde groei van een teefje

In onderstaande tabel en grafiek kan je de gemiddelde groei van een Border Collie teefje gedurende het eerste jaar zien. Uiteraard is dit een richtlijn en een gemiddelde en kan een hond hier altijd iets van afwijken. Mocht je je zorgen maken bespreek dit dan altijd even met je dierenarts.

LeeftijdGewicht
2 maanden3,1 – 4,5 kg
3 maanden4,8 – 6,9 kg
4 maanden6,4 – 9,5 kg
5 maanden7,8 – 12 kg
6 maanden8,8 – 13,9 kg
7 maanden9,7 – 15,5 kg
8 maanden10,4 – 16,5 kg
9 maanden10,9 – 17,3 kg
10 maanden11,3 – 17,9 kg
11 maanden11,5 – 18,2 kg
12 maanden11,7 – 18,5 kg
Border Collie groeicurve

Gemiddelde groei van een reu in het eerste jaar

Dit is de gemiddelde groei van een reu van dit hondenras. Omdat dit een gemiddelde is kan het best zo zijn dat jouw hond iets van deze tabel en grafiek afwijkt. Wanneer je je zorgen maakt is het altijd belangrijk om even contact op te nemen met je dierenarts.

LeeftijdGewicht
2 maanden3,5 – 4,5 kg
3 maanden5,4 – 7,2 kg
4 maanden7,2 – 10 kg
5 maanden9 – 12,6 kg
6 maanden10,3 – 14,7 kg
7 maanden11,4 – 16,3 kg
8 maanden12,1 – 17,3 kg
9 maanden12,6 – 18,2 kg
10 maanden13 – 18,8 kg
11 maanden13,3 – 19,1 kg
12 maanden13,6 – 19,4 kg
groei van een reu in het eerste jaar
een super intelligente en actieve hond als eerste hond, kan dat?

Is een Border Collie geschikt als eerste hond?

Vanwege de enorme behoefte aan beweging en uitdaging. En hun bovengemiddelde intelligentie is een Border Collie niet aan te raden als beginnershond. Je moet dan toch wel sterk in je schoenen kunnen staan en de hond consequent kunnen opvoeden.

Nu zeg ik hiermee niet dat het niet kan, wanneer jij volledig voor je hond wilt gaan past dit ras wellicht toch bij jou, maar weet wel waar je aan begint. Je moet veel tijd en energie in de opvoeding steken. Wanneer je dit doet krijg je echter wel een hond die graag voor je wil werken en voor je door het vuur gaat. Een actief en trouw maatje voor de rest van jullie leven samen.

Border Collie kruisingen

Misschien ben je erg enthousiast over de Border Collie, maar wil je je ook nog verdiepen in een kruising. Een kruising van twee hondenrassen heeft als voordeel dat er vaak minder kans is op erfelijke aandoeningen, omdat inteelt zo kan worden voorkomen.

Om dit voordeel te verkrijgen is het wel belangrijk dat beide rassen niet in een kort verleden van elkaar afstammen. Ook moet er goed worden gekeken naar de bouw van de hondenrassen. Een teckel kruisen met een bredere hond zou er namelijk voor kunnen zorgen dat de rug nog zwakker wordt enz. Daarnaast is het belangrijk dat er ook op veelvoorkomende aandoeningen wordt getest. Zeker als deze bij beide rassen voorkomen of elkaar kunnen versterken.

Wanneer je twijfelt tussen de Border Collie en een ander hondenras is het wellicht ook leuk om voor een kruising te gaan. Zo heb je toch een beetje beide karakters in huis. Weet wel dat je bij alle kruisingen van de Border Collie nog steeds een zeer actieve hond in huis haalt en dat je nooit helemaal zeker weet welke karaktereigenschappen jouw hond heeft geërfd van zijn ouders. Het blijft dus nog steeds heel belangrijk om voldoende fysieke en mentale uitdaging te geven.

Bordershep / Border Aussie

De Bordershep is een Border collie x Australian Shepherd kruising. Wanneer je kiest voor deze mix kan je een actieve hond verwachten die veel fysieke en mentale uitdaging nodig heeft. Daarnaast is een Border Aussie een hond die de leden binnen zijn gezin zal beschermen en voor ze door het vuur zal gaan.

Borderbij

De Borderbij, Friese Stabij x Border Collie kruising, komt niet zo veel voor. Dit komt doordat er jaarlijks maar weinig Friese Stabij pups worden geboren en het ras hierdoor steeds zeldzamer wordt. Veel Friese Stabij fokkers willen zich daarom ook liever op het behoud van het ras richten.

Deze mix zorgt voor een lieve, betrouwbare en sociale hond die daarnaast een tikje eigenwijs kan zijn. Een Borderbij zal graag samen met jou dingen ondernemen en hier erg van genieten. Verder is hij super intelligent en heeft hij veel uitdaging nodig, zowel fysiek als mentaal.

Dollie

Een Border Collie x Duitse Herder kruising wordt ook wel een Dollie genoemd. Deze honden zijn intelligent, moedig, loyaal en beschermend. Ze zijn erg op hun baas gericht en erg toegewijd aan de personen binnen hun gezin. Hierdoor is deze mix perfect als je op zoek bent naar een actieve waakhond.

Borador

Een Borador is een Border Collie x Labrador kruising. Door deze twee hondenrassen met elkaar te kruisen ontstaat er een hond die super intelligent en actief, maar daarnaast ook heel sociaal en vriendelijk is. Door het zachtaardige karakter dat deze mix heeft meekregen van de labrador is een Borador een goede keuze wanneer je kinderen hebt. Verder is hij in de opvoeding vaak net iets gemakkelijker dan een Border Collie, waardoor deze mix geschikter is als eerste hond voor de actieve eigenaar.

Bordoodle

De kruising Border Collie x Poedel, ook wel Bordoodle genoemd is een vrolijke, speelse en energieke hond. Deze mix is aanhankelijk en graag bij zijn eigenaren. Omdat zowel de Poedel als de Border Collie erg intelligent zijn mag je een intelligente hond verwachten die daarnaast graag actief bezig is. Geef de Bordoodle daarom genoeg fysieke en mentale uitdaging.

Border jack

Door een Border Collie en Jack Russel met elkaar te kruisen krijg je een mix van twee super intelligente en actieve honden. Deze kruising is oorspronkelijk bedacht om een hond te krijgen die ideaal is voor de hondensporten behendigheid/agility en flyball. Een Border Jack kan best intens zijn vanwege zijn grote behoefte aan uitdaging.

Border Rottie

De kruising Rottweiler x Border Collie, Border Rottie, is een hond met een sterke werklust en een hoge intelligentie. Omdat je bij kruisingen nooit 100% zeker kan weten welke karaktereigenschappen jouw hond van beide rassen zou hebben is dit van tevoren altijd moeilijk te voorspellen, maar je kan wel een inschatting maken door beide rassen te observeren. In het geval van de Border Rottie kan je een actieve hond verwachten die daarnaast ook waaks is.

Bordersennen

De Bordersennen, een Border Collie x Berner Sennen kruising, is een hond die waarschijnlijk iets minder intens zal zijn dan de Border Collie. Hij is speels, rustiger en daardoor een goede keuze als je kleine(re) kinderen hebt en toch graag een actieve hond wilt.

Border sheep dog / Border Sheltie

De Border Sheep Dog is een kruising van een Sheltie en een Border Collie en wordt ook wel een Border Sheltie genoemd. Doordat er twee actieve en veedrijvende hondenrassen worden gemixt kan je een actieve en intelligente hond verwachten die veel fysieke en mentale uitdaging nodig heeft. Daarnaast zullen deze honden wat gereserveerder zijn tegenover vreemden en ook wat waakser zijn. Tegenover de baas kunnen ze erg aanhankelijk zijn.

Border Husky

De kruising van een Border Collie x Husky, een Borderhusky, kan wat eigenwijzer zijn dan een Border Collie. Husky’s staan er immers om bekend om een eigen willetje te hebben. Deze intelligente mix is fantastisch als je een hond zoekt om lekker mee te rennen, je kan bijvoorbeeld samen canicross gaan doen. Daarnaast heeft hij ook veel mentale uitdaging nodig om gelukkig te zijn en te blijven.

Golden Collie

Heb je nog nooit een hond gehad, maar ben je toch helemaal overtuigd van de actieve aard van de Border Collie? Dan is de Golden Collie, een kruising Golden Retriever x Border Collie misschien wel wat voor jou. Deze honden zijn over het algemeen net wat makkelijker op te voeden en wat minder intens dan een Border Collie. Dit maakt een Golden Collie ook geschikter als je kinderen hebt. Wel hebben ze nog steeds veel behoefte aan uitdaging, zowel fysiek als mentaal.

Borgi

Met een Borgi, Border Collie x Corgi kruising, haal je waarschijnlijk een actieve hond in huis die graag wordt uitgedaagd. Deze hond zal erg intelligent zijn, maar misschien wel een beetje eigenwijs. Om ervoor te zorgen dat hij geen kinderen of dieren gaat drijven is het belangrijk om hem consequent op te voeden en voldoende fysieke en mentale uitdaging te bieden.

welke border collie kruisingen zijn er?

Veelgestelde vragen

Ten slotte heb je misschien nog wat vragen. Hieronder nemen we de meest gestelde vragen over de Border Collie één voor één door.

Wanneer wordt een Border Collie rustiger?

Een Border Collie is een actief hondenras dat veel uitdaging nodig heeft. Om ervoor te zorgen dat hij niet hyperactief wordt is het belangrijk om hem voldoende mentale en fysieke uitdaging te geven. Zorg er echter ook voor dat je hond niet overprikkeld raakt, dat zou er namelijk ook voor kunnen zorgen dat hij constant ‘aan’ staat en onrustig is.

Wanneer jouw Border Collie nog een pup is zal hij naar verloop van tijd wat rustiger worden. Meestal merk je dit rond een leeftijd van 3 jaar. De puppyfase is dan achter de rug en je hond zal kalmer worden.

Wanneer is een Border Collie volwassen?

Lichamelijk is je hond na een jaar voor het grootste gedeelte uitgegroeid en lichamelijk volwassen. Je hond is dan geen puppy meer en er wordt dan gesproken van een volwassen hond.

Emotioneel duurt dit echter iets langer. Wanneer dit precies is verschilt per hond, maar je zult zien dat hij zich steeds meer als een volwassen hond zal gaan gedragen. Dat wil zeggen dat hij minder snel is afgeleid en rustiger en stabieler is. Meestal is dit rond een leeftijd van 3 jaar.

Welke maat bench of mand is geschikt voor een Border collie?

Voor een Border Collie kan je het beste kiezen voor een bench van ongeveer 70 x 100 cm. Voor een hondenmand of kussen kan je dezelfde maten aanhouden.

Om er zeker van te zijn of dit ook de juiste maten voor jouw hond zijn, kan je onderstaande blog lezen. Hierin leg ik meer uit over het kiezen van de juiste bench en hoe je dit ook zelf kan berekenen.

‘Welke maat bench is geschikt voor mijn hond?’

Hoe lang kan een Border Collie alleen thuis zijn?

Een volwassen Border Collie kan in principe voor redelijk lange tijd alleen thuis zijn. Een pup moet vanzelfsprekend nog vaker naar buiten om zijn behoefte te doen.

Wel hebben deze honden voldoende uitdaging nodig en zou ik dit ras niet adviseren als je hond vaak alleen moet zijn. Ik zou zelf ook enkel voor een hond kiezen als ik hier voldoende tijd en aandacht voor heb, welk ras dan ook. Maar het kan natuurlijk best voorkomen dat je af en toe wat langer van huis moet.

Verder kan het best zo zijn dat jouw hond het minder prettig vind om alleen thuis te zijn. Dit weet je van tevoren natuurlijk niet. In dat geval is het fijn om samen met een verlatingsangstexpert je hond op een fijne manier te leren om alleen te zijn.

Wanneer kan een Border Collie overstappen van puppyvoeding naar volwassen voer?

Zodra je hond is volgroeid kan je overstappen naar volwassen hondenvoer. In het geval van een Border Collie is dit rond de leeftijd van een jaar.

Om het overstappen soepel te laten verlopen is het handig om dit langzaam op te bouwen. Hoe je dat doet lees je in onderstaande blog.

‘Wanneer kan je van puppyvoer naar volwassen voer overstappen? En hoe doe je dit?’

Border Collie rasvereniging

Voor meer informatie over dit hondenras kan je kijken op de site van de rasvereniging en de Border Collie club

Elke hond is een individu. De gegeven informatie geldt voor het ras in zijn algemeen.
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, lees je wel altijd goed in en informeer bij fokkers en rasverenigingen alvorens een hond aan te schaffen.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

willows choice, honden blog met spelletjes, trucjes en training

Hoi! Ik ben Willow, een australian shepherd puber. Op deze site deel ik al mijn favoriete spullen, tips en leuke spelletjes om te doen.

Populaire blogs

Nieuw!

Hond- en Puppy dagboeken

gratis gids mentale uitdaging voor je hond

Gratis Download: Geef je hond mentale uitdaging

De ultieme gids om mentale verrijking in te bouwen in jullie dagelijkse leven. Geef jouw hond de uitdaging die hij nodig heeft terwijl jullie superveel plezier maken.

Yes! Je ontvangt de gids direct in je mailbox!