De Berner Sennenhond is één van de populairste hondenrassen. Vroeger werd dit ras gebruikt als hulp op de boerderij en als werkhond in Zwitserse dorpjes. Maar tegenwoordig zijn deze mooie, grote honden met hun lieve karakter ook fantastische huisgenoten.
Denk je eraan om een pup van dit ras aan te schaffen of wil je een oudere hond van dit ras adopteren? En wil je graag meer te weten komen over dit fantastische ras? In deze blog lees je alles wat je moet weten.
De Berner Sennenhond in het kort
Gewicht: 40 – 60 kg
Schofthoogte: Teef = 58 – 66 cm, Reu = 64 – 70 cm
Gemiddelde leeftijd: 7 jaar
Herkomst van dit ras
Meer dan 2000 jaar geleden kwamen er mastiff-achtige honden met de Romeinse legers naar Zwitserland. Deze honden zijn vermoedelijk de voorouders van de Berner Sennen. Na een aantal kruisingen, waardoor het karakter van deze grote honden zachter werd, is de Berner Sennenhond ontstaan zoals we die nu kennen.
Deze honden werden vanaf dat moment ingezet als boerderijhond. Ze waren in staat om zelfstandig het vee te hoeden en beschermden het terrein en het vee tegen indringers en aanvallers. Uiteindelijk werden de werkzaamheden op boerderijen minder uitgevoerd en waren de Berner Sennens niet meer zoveel nodig.
Daarom kregen ze een nieuwe taak, namelijk het trekken van karren met melkbussen. In sommige dorpjes in Zwitserland doen ze dat vandaag de dag nog steeds.
In Nederland wordt dit ras voornamelijk gehouden als huishond.
Karakter
De Berner Sennenhond is een vriendelijk ras. Over het algemeen zijn ze goed met kinderen, wel is het aan te raden om je kinderen en hond nooit zonder toezicht alleen te laten.
Dit ras past zich gemakkelijk aan aan zijn leefsituatie, dit heeft echter ook een keerzijde, het betekent namelijk niet dat hij geen beweging en uitdaging nodig heeft. Bij te weinig beweging hebben deze honden kans op overgewicht, vanwege de bouw van een Berner Sennen is dit erg belastend voor zijn lichaam. Zijn lichaamsbouw is ook de reden dat hij minimaal de eerste 18 maanden niet te veel en gek mag bewegen, ga daarom vooral mentaal lekker met hem aan de slag.
Verder zijn deze honden erg op hun baas gericht, houden ze van aandacht en willen ze enorm graag samenwerken. Hij is zeer toegewijd en gehecht aan de personen binnen zijn gezin en zal deze beschermen als hij dit nodig acht. Hij zal echter niet snel aggressief gedrag vertonen.
Berner Sennenhonden zijn vrij gemakkelijk te trainen, al moet je wel consequent zijn. Vanwege hun vroegere werk als zelfstandige hond op de boerderij kunnen Berner Sennens ook een beetje eigenwijs zijn.
Waar is de Berner Sennenhond oorspronkelijk voor gefokt?
Oorspronkelijk werkten deze honden op de boerderij. Hier waren ze verantwoordelijk voor het hoeden van het vee en het beschermen van het terrein en de dieren.
Later werden deze honden ook gebruikt om in kleine Zwitserse dorpjes karren met melkbussen te trekken.
Fysieke en mentale uitdaging
De Berner Sennen is een slim hondenras. Helaas is hij vanwege zijn grote bouw extra gevoelig voor gewrichtsproblemen, ga daarom vooral mentaal met hem aan de slag en laat hem op een gedoseerde manier bewegen, bijvoorbeeld in de vorm van een wandeling.
Treibball of schapendrijven zijn uitstekende sporten om zijn oorspronkelijke taak van veedrijven te kunnen vervullen.
Maar ook rustige sporten als speuren / detectiewerk, obedience, rally-o en doggydance zijn sporten waar je Berner Sennen erg gelukkig van zal worden.
Sporten als behendigheid, flyball, frisbee enz. zijn vanwege de abrupte bewegingen helaas wat minder geschikt voor dit ras.
Zorg dat je een balans vind tussen fysieke uitdaging en mentale stimulatie. Zo kan je bijvoorbeeld trucjes, denkspellen enz. aanbieden In deze blog lees je meer over het belang van mentale stimulatie en geef ik voorbeelden van leuke spelletjes.
Let ook op dat je je hond niet overvraagd, dan creëer je overprikkeling. Vind ook hierin een goede balans.
Over het algemeen is dit geen hond voor in een appartement/flat of een woning zonder tuin. Hij heeft een plek nodig waar hij zijn energie kwijt kan. Daarnaast is een appartement/flat met enkel een trap niet geschikt voor deze honden, ivm met de hoge belastbaarheid op hun lichaam tijdens het traplopen en het feit dat het onmogelijk is om deze honden op zo’n moment op te tillen vanwege hun gewicht. In een woning met een grote tuin of op een boerderij komt dit ras het beste tot zijn recht.
Nina Ottosson – Dog smart composite
Denkspel om je hond mentale uitdaging te bieden
€24,60 bij bol.com
Opvoeding / training
De Berner Sennenhond leert snel. Het aanleren van basiscommando’s is daardoor geen probleem. Door de sterke band tussen geleider en hond en hun hoge volgzaamheid zijn ze vrij makkelijk te trainen. Ze zijn echter ook een beetje eigenwijs, consequentie is daarom een erg belangrijk punt in de opvoeding.
Daarnaast zorgt te weinig uitdaging en onvoldoende training vaak voor gedragsproblemen. Zorg dus wel dat je de hond op een gedoseerde manier deze uitdaging en beweging kan bieden.
Berner sennenhonden zijn gevoelige honden. Wees daarom consequent en duidelijk, maar wel eerlijk. Dit ras met de harde hand opvoeden zal niet werken, werk altijd vanuit wederzijds respect (dit geldt overigens voor elke hond).
Zorg ook voor een goede socialisatie en laat je hond wennen aan zijn leefomgeving, ga samen de wereld ontdekken.
Uiterlijk
We zien de Berner Sennen altijd in één kleurcombinatie. De vacht is grotendeels zwart, met witte markeringen op de voeten, de borst, het hoofd en het puntje van de staart. Er bevinden zich tankleurige (bruine) vlekjes boven de ogen en op de wangen, poten en borst.
De vacht van dit ras is langharig en steil / licht golvend.
Wanneer we kijken naar de lichaamsbouw zijn het grote, gespierde en stevige honden.
Verzorging van de de Berner Sennenhond
De vacht van een Berner Sennen dient ongeveer twee à drie keer per week te worden geborsteld. Zo worden klitten voorkomen. Borstel vooral de plaatsen waar het haar het langst is: achter de oren, de borst, oksels en bij de achterpoten.
Dit ras verliest tijdens de rui veel haar (in het voorjaar en najaar), vaker borstelen is dan nodig om irritatie te voorkomen. Het wassen van de hond is niet nodig, tenzij hij heel vies is geworden.
Zoals bij alle honden is het belangrijk om regelmatig de oren en tanden checken. Je kan wat kauwmateriaal geven om de tanden schoon te houden en eventueel de tanden poetsen. Daarnaast moeten de nagels regelmatig worden geknipt als ze niet vanzelf slijten. Houd ook het haar tussen de voetzolen in de gaten en knip het bij wanneer dit te lang wordt.
Helaas heeft dit ras vanwege zijn brede borstkas een verhoogde kans op een maagtorsie. Laat de hond daarom tot 2 uur na het eten niet druk rennen of spelen om een maagtorsie (maagkanteling) te voorkomen.
Gezondheid
Doordat dit een populair ras is, is er helaas niet altijd zorgvuldig mee gefokt. Daardoor worden deze honden niet heel oud en hebben ze een aantal gezondheidsproblemen. Inmiddels is de rasvereniging druk bezig om het ras weer gezonder te krijgen.
Het is belangrijk om een aantal veelvoorkomende ziektes uit te sluiten, wanneer je een hond van dit ras aanschaft.
Ziektes die vaak voorkomen zijn:
- Heupdysplasie (HD)
- Elleboogdysplasie (ED)
- Nieraandoeningen
- Ruggenmergaandoening degeneratieve myelopathie (DM)
- Ruggenmergaandoening aspecifieke suppuratieve meningitis (ASM)
- Aandoening van de bloedstolling (ziekte van Von Willebrand)
Om deze aandoeningen te voorkomen is het belangrijk dat beide ouderdieren worden getest voordat er met ze wordt gefokt. Testen die moeten worden gedaan volgends de rasvereniging zijn: Heupdysplasie en Elleboogdysplasie.
Een goede fokker laat de ouderdieren altijd testen.
Verder overlijden deze honden vaak aan een vorm van kanker en komen er vaak artritis en auto-immuunziektes voor.
Is een Berner Sennenhond geschikt voor beginners?
Deze hond is geschikt voor beginners. Zorg wel dat je jezelf altijd goed inleest en je goed informeert voor je aan een hond begint.
Rasvereniging
kijk voor meer info op de site van de rasverenigingen
Elke hond is een individu. De gegeven informatie geldt voor het ras in zijn algemeen.
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, lees je wel altijd goed in en informeer bij fokkers en rasverenigingen alvorens een hond aan te schaffen.