De Australian Cattle Dog is een redelijk kleine maar pittige hond. Van oorsprong wordt hij gebruikt voor het drijven van vee. Wanneer je op zoek bent naar een hond met veel energie waar je actief mee aan de slag kan, dan is dit wellicht het ras voor jou.
Denk je eraan om een pup van dit ras aan te schaffen of wil je een oudere hond van dit ras adopteren? In deze blog lees je alles wat je moet weten.
De Australian Cattle Dog in het kort
Gewicht: 15 – 22 kg
Schofthoogte: Teef = 43 – 48 cm, Reu = 45 – 51 cm
Gemiddelde leeftijd: 12 – 16 jaar
Herkomst van dit ras
Van oorsprong komt dit ras uit Australië. Voor de komst van de Australian Cattle Dog werden er Smithfield SheepDogs ingezet om het vee te drijven. Deze honden hadden echter moeite met de hitte en het ruige landschap. Daarnaast stonden ze erom bekend om te blaffen tijdens het drijven. Bij wilder vee en grotere groepen zorgde dit voor paniek onder het vee. Daarom werd er gezocht naar een stil werkende hond die daarnaast meer kracht en uithoudingsvermogen had.
Na het kruisen met verschillende honden waaronder de Dingo, blue merle korthaar Collies, Dalmatiërs en de black en tan Kelpie. Onstonden de voorouders van de Australian Cattle Dog zoals we die nu kennen.
Namelijk een ras dat goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden en met een enorme kracht en uithoudingsvermogen. De perfecte hond voor in de Australische Outback.
Karakter
De Australian Cattle Dog is een intelligent en actief ras. Deze honden houden van werken en zijn erg leergierig. Door hun grote intelligentie kunnen ze echter snel verveeld raken. Wanneer een hond van dit ras te weinig uitdaging krijgt is er een grote kans dat er gedragsproblemen en vervelend gedrag ontstaan.
Deze hond is zeer toegewijd en gehecht aan de personen binnen zijn gezin. Tegenover vreemden is hij wat gereserveerder. Hierdoor kan hij beschermend optreden tegenover zijn familie en leefomgeving en waaks gedrag vertonen.
Toch kan dit ras ook goed zelf initiatief nemen en heeft het een eigen willetje. Daarom is het belangrijk dat je sterk in je schoenen staat.
Waar is de Australian Cattle Dog oorspronkelijk voor gefokt?
Oorspronkelijk is dit ras gefokt voor het drijven van grote groepen wild vee.
Fysieke en mentale uitdaging
Dit ras is van oorsprong gewend om hele dagen op de boerderij te werken, zorg daarom voor voldoende uitdaging. Dit kan op verschillende manieren. Wanneer je een actieve hondensport beoefent met een Australian Cattle Dog zal hij hier enorm van genieten. Denk bijvoorbeeld aan agility, frisbee en flyball. Maar ook Doggydance zal bij deze honden erg in de smaak vallen.
Het is ook een goed idee om de Australian Cattle Dog te laten doen waar hij oorspronkelijk voor is gefokt, namelijk het drijven van vee. Kijk of je samen met je hond kan gaan schapendrijven of kies voor treibball als alternatief.
Zorg naast fysieke uitdaging ook voor mentale stimulatie in de vorm van trucjes, denkspellen enz. In deze blog lees je meer over het belang van mentale stimulatie en geef ik voorbeelden van leuke spelletjes.
Let er ook op dat je je hond niet overvraagd, dan creëer je overprikkeling. Vind hierin een balans.
Ten slotte is dit geen hond voor in een appartement/flat of een woning zonder tuin. Hij heeft een plek nodig waar hij zijn energie kwijt kan. In een woning met een grote tuin of op een boerderij komt dit ras het beste tot zijn recht.
Nina Ottosson – Dog smart composite
Denkspel om je hond mentale uitdaging te bieden
€24,60 bij bol.com
Opvoeding / Training
Vanwege zijn geschiedenis als drijver kan hij soms de neiging hebben om te gaan hielenhappen. Het is belangrijk om dan direct in te grijpen. Daarnaast heeft hij een sterk karakter en een eigen willetje. Zijn intelligentie is een voordeel bij het aanleren van basiscommando’s, maar hierdoor is hij ook sneller in staat om (zichzelf) probleemgedrag aan te leren. Het is daarom belangrijk om sterk in je schoenen te staan.
Ondanks deze karaktereigenschappen is het ook een gevoelige hond, zorg dat je rechtvaardig met respect en ook vanuit zachtheid communiceert om het vertrouwen te behouden. Blijf echter wel duidelijk en consequent.
Uiterlijk
We zien de Australian Cattle Dog in twee kleur variëteiten de zogenaamde blue heelers en red heelers. De vacht is gespikkeld en heeft een zwarte, bruine en witte kleur (red speckled) of is blauw met een tankleur (blue mottled, blue speckled).
De vacht is zacht en kort. De haren zitten dicht tegen het lichaam en hebben een stijve structuur, op deze manier is de vacht in staat om regen af te weren.
De bouw van deze honden is klein, gespierd en breed. Ze hebben korte opstaande oren die wat verder uit elkaar staan. En een sterke, rechte rug.
Weetje: Pups van dit ras worden wit geboren en krijgen pas later hun kenmerkende gespikkelde kleur.
Verzorging van de Australian Cattle Dog
De vacht van deze honden is zelfreinigend en behoeft niet veel verzorging. 1x per week borstelen is voldoende. Echter verliest dit ras 2x per jaar meer haren tijdens de rui, dit is in het voorjaar en najaar, vaker borstelen is op die momenten aan te raden. Het wassen van de hond is niet nodig, tenzij hij heel vies is geworden.
Zoals bij alle honden is het belangrijk om regelmatig de oren en tanden checken. Je kan wat kauwmateriaal geven om de tanden schoon te houden en indien gewenst de tanden poetsen. Daarnaast moeten de nagels regelmatig worden geknipt als ze niet vanzelf slijten.
Gezondheid
De Australian Cattle Dog is een redelijk gezond ras, toch is het belangrijk om een aantal veelvoorkomende ziektes uit te sluiten, wanneer je een hond van dit ras aanschaft.
Heup- en elleboogdysplasie
Dit ras is gevoelig voor heup- en elleboogdysplasie. Een ongelijke groei van de botten, leidt dan tot knarsen en slijtage in de gewrichten. Zonder behandeling kan dit problemen veroorzaken in de mobiliteit en tot artritis leiden. Het is deels erfelijk, daarom wordt het afgeraden om met honden te fokken die heup- of elleboogdysplasie hebben.
Blindheid
Helaas komt ook blindheid regelmatig voor bij dit ras. De meest voorkomende oogaandoening bij de Australian Cattle Dog is Progressieve netvlies atrofie. Het netvlies takelt dan geleidelijk af en de hond wordt uiteindelijk blind. Daarnaast kan een andere veel voorkomende aandoening, Lensluxatie, ook tot blindheid leiden.
Doofheid
Dit ras heeft van zijn voorouders, waarschijnlijk de Dalmatiër een bepaald gen meegekregen, het piebald gen. Dit gen zorgt voor de witte vachtkleur van bijvoorbeeld de Dalmatiër. Het kan echter ook doofheid veroorzaken. Het is mogelijk dit te testen door middel van een BEAR-test.
Om deze aandoeningen te voorkomen is het belangrijk dat beide ouderdieren worden getest voordat er met ze wordt gefokt. Testen die moeten worden gedaan volgends de rasvereniging zijn: Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, ECVO-oogonderzoek, Cochleaire doofheid en DNA-onderzoek naar PRA en Primaire Lens Luxatie.
Een goede fokker laat de ouderdieren altijd testen alvorens hiermee te fokken.
Is een Australian Cattle Dog geschikt voor beginners?
De Australian Cattle Dog is een pittige hond met een eigen willetje, maar wanneer je hem veel tijd, aandacht en consequentie kan bieden is deze hond een trouwe vriend die voor je door het vuur gaat en graag voor je wil werken.
Wel is het belangrijk dat je zelfverzekerd in je schoenen staat, veel tijd hebt en hem de uitdaging kan bieden die hij nodig heeft. Daarom wordt dit ras over het algemeen niet aangeraden als beginnershond.
Nu zeg ik hiermee niet dat het niet kan. Wanneer jij volledig voor je hond wilt gaan past dit ras wellicht toch bij jou, maar weet wel waar je aan begint.
Rasvereniging
Kijk voor meer info op de site van de rasvereniging.
Elke hond is een individu. De gegeven informatie geldt voor het ras in zijn algemeen. Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, lees je wel altijd goed in en informeer bij fokkers en rasverenigingen alvorens een hond aan te schaffen.