Agility, ook wel behendigheid genoemd is één van de bekendste hondensporten. Zeker voor actieve hondenrassen is dit een hele toffe sport. Wil je graag behendigheid gaan doen met je hond, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Of ben je op zoek naar meer informatie? Dan ben je op de juiste plek. In deze blog gaan we kijken wat agility precies is en hoe je met deze hondensport kan starten.
Wat is agility?
Van oorsprong is agility geïnspireerd op de paardensport. Het is bij deze sport de bedoeling dat je hond op basis van jouw instructies een parcours aflegt. Dit moet hij zo snel en behendig mogelijk doen. Gedurende het parcours komen jullie verschillende obstakels tegen. Zo moet er worden gesprongen en vindt je ook tunnels en andere hindernissen op het parcours.
Wanneer er fouten worden gemaakt krijg je straftijd. De hond die het parcours in de snelste tijd aflegt, wint de race.
Het ontstaan van behendigheid
Deze sport is pas voor het eerst getoond op een Cruft’s event in Londen. (Cruft’s is één van de grootste honden evenementen ter wereld.) Peter Meanwell, de bedenker van agility, werd gevraagd om een programma te maken voor in de pauze. Dit moest iets nieuws zijn wat zowel leuk was voor hond als baas en wat daarnaast aantrekkelijk was voor het publiek. Geïnspireerd door de paardensport ontwierp hij een achtvormig parcours met verschillende hindernissen. Dit parcours moest in vaste volgorde worden gelopen. Degene met de minste fouten en snelste tijd had gewonnen.
Een aantal jaren later werd behendigheid officieel erkend als hondensport. Vanaf dat moment werd het agility genoemd.
In 2002 werden honden ingedeeld in 3 klassen op basis van hun schofthoogte. Small (tot 34,99cm), Medium (vanaf 35 t/m 42,99 cm) en Large (vanaf 43cm). Op deze manier konden hindernissen worden aangepast aan de grootte van de hond.
Hoe werkt het?
Agility betekent ‘beweeglijkheid’ en dat is precies wat de hond moet doen. Hij moet zich soepel door het parcours bewegen. De hond mag de hindernissen hierbij niet aanraken.
Dit doet hij met hulp van de geleider (handler genoemd), deze geeft aanwijzingen in de vorm van gebaren en geluiden. De hond en de hindernissen mogen ook niet door de handler worden aangeraakt.
Het geven van duidelijke signalen en een goede samenwerking is noodzakelijk om het parcours te laten slagen.
De verschillende onderdelen bij agility
Binnen deze hondensport wordt er op het parcours gebruik gemaakt van verschillende onderdelen. Zoals:
• Springen over de hoogtesprong, breedtesprong, muur of een bandsprong
• Doorgang door een tunnel of slurf
• Slalommen langs paaltjes
• Raakvlaktoestellen zoals de kattenloop, de A-schutting en de wip
Hieronder lichten we alle onderdelen één voor één toe:
Horde/hoogtesprong
Een horde/hoogtesprong bestaat uit twee staanders met daartussen een balk. De hoogte van de balk hangt af van het formaat van de hond en de moeilijkheidsgraad. Het is de bedoeling dat de hond over de horde springt zonder deze aan te raken.
Slalom
Bij deze hindernis zijn er 12 paaltjes in een rechte lijn geplaatst. Vervolgens moet de hond moet zo snel mogelijk tussen deze paaltjes slalommen
Tunnel
De lengte van een tunnel kan variëren tussen de 3 en 6 meter. De hond moet zo snel mogelijk door de tunnel rennen. Deze tunnel kan hierbij ook in een bocht liggen. Het is belangrijk dat de hond via de juiste kant de tunnel in gaat, anders krijg je straftijd.
Slurf
Een slurf is eigenlijk een soort korte tunnel van 60 cm lang. Achter deze korte tunnel hangt zeil van ongeveer 2,5 meter lang. Het is de bedoeling dat je hond zo snel mogelijk door de rent.
Band
Bij dit onderdeel moet de hond door een band springen, deze hangt op een hoogte van 80 cm
Vertesprong/breedtesprong
Een vertesprong/breedtesprong is een grotere sprong van ongeveer 1,3 meter. Deze wordt gevormd door meerdere obstakels achter elkaar te plaatsen
Dakschutting/a-schutting
Deze hindernis bestaat uit twee delen die schuin tegen elkaar staan. Waardoor het als het ware de letter ‘A’ vormt, vandaar ook de naam. Het hoogste punt, waar de twee delen samen komen is 1,70 meter hoog. De hond moet er zo snel mogelijk overheen rennen. Het is belangrijk dat zowel het hellende als het dalende vlak met minstens één poot worden aangeraakt.
Kattenloop
De kattenloop bestaat uit 3 loopplanken. Het stuk in het midden ligt plat en bevindt zich op 1,20 meter hoog. De hond moet hier zo snel mogelijk overheen rennen.
Wip
Dit is een wip waar de hond overheen moet lopen.
Waarom is agility een toffe sport om te doen met je hond?
Wanneer je samen een sport beoefent versterkt dit de band, je vormt immers een team en moet leren samenwerken. Zeker bij agility ben je echt op elkaar aangewezen. Jij, de handler, moet duidelijke instructies geven om ervaar te zorgen dat je hond weet wat hij moet doen. En je hond moet zorgen dat hij hier snel genoeg op reageert en het parcours goed aflegt. Communicatie is daarom erg belangrijk binnen deze sport.
Hierdoor verbetert de opvoeding van je hond en leer je veel beter op afstand met elkaar te werken. Daarnaast is behendigheid een actieve sport waarbij alle spieren van de hond worden getraind en de algehele conditie verbetert.
Omdat je samen constant nieuwe dingen leert en het parcours met goed gevolg aflegt, zal zowel het zelfvertrouwen van jou als je hond groeien.
Zeker voor actieve hondenrassen is dit een mooie sport om aan de werkbehoefte aan de hond te kunnen voldoen. Hij moet constant na blijven denken, instructies opvolgen en is daarnaast ook nog eens lekker in beweging.
Kan je meedoen aan wedstrijden?
Je kan agility recreatief beoefenen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om deel te nemen aan wedstrijden. Hierin heb je vier verschillende niveaus, je kan naar een hoger niveau door punten te behalen. Ook voor de oudere hond is er een veteranenklasse.
Sommige verenigingen organiseren wedstrijden voor junioren, verder zijn er ook teamwedstrijden.
Om deel te nemen aan agility wedstrijden moet je hond een Hondenlogboek hebben. Vervolgens kan een je startlicentie aanvragen.
Voor welke honden is agility geschikt?
Omdat deze sport veel van het lichaam van je hond vraagt is het belangrijk dat je hond volledig volgroeit is voordat je start. Bij veel rassen zal dit vanaf ongeveer 1 jaar zijn. Voor grotere en zware hondenrassen is deze sport minder geschikt, omdat het belastend kan zijn voor de spieren en gewrichten. Ook lange honden met korte pootjes en kortsnuitige honden zijn minder geschikt voor deze vorm van hondensport.
Agility is vooral voor actieve hondenrassen een fijne manier om hun energie kwijt te kunnen. Daarnaast is het belangrijk dat zowel de hond als de handler een goede conditie hebben.
Laat je hond bij overgewicht eerst op een goed gewicht komen, anders is het te belastend voor de spieren en gewrichten
Verder kan het fijn zijn als je al een sterke basis hebt. Denk hierbij aan een betrouwbare recall, vooruit sturen, zit, sta, af en wachten. Wanneer je hond nog niet los van de riem kan werken wordt het trainen lastiger.
Waar kan je deze sport beoefenen / waar begin je?
Om te starten met agility kan je lessen volgen bij een hondenschool. Sommige scholen bieden ook privélessen aan.